Lempipaikkani maailmassa

Mosambikin pääkaupungissa Maputon lähiössä, Chamanculossa, sijaitsevan ASSCODECHA-järjestön nuoret käyvät tuumasta toimeen pyydettäessä heitä kirjoittamaan lempipaikastaan. Lempipaikat vaihtelevat Brasilian Rio de Janeirosta aina kotikulman kuvaamoon.

Tähän juttuun kirjoittaneet ja kuvanneet nuoret ovat mukana Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhankkeen osana olevassa Silta-nimisessä projektissa, jossa edistetään nuorten mediataitoja. Tavoitteena on myös luoda kanavia, jotka mahdollistaisivat kokemusten ja ajatusten vaihdon suomalaisten ja mosambikilaisten nuorten välillä.

Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhanke Mosambikissa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi alkoi tammikuussa 2012. Kehitysyhteistyöhanke toteutetaan yhdessä Maputossa toimivan kansalaisjärjestö ASSCODECHAn kanssa.

mosambik_alfredo
 
Alfredo, 15v., (oik.): ”Asun Chamanculo C:ssä. Mieluisin asiani on urheilu. Pidän paljon jalkapallon pelaamisesta. Yksi suurimmista haaveistani onkin pelata jalkapalloa ulkomailla Espanjan Barcelonassa. Sateen takia en päässyt kuvaamaan lempipaikkaani Capi-Capin urheilukenttää.”

mosambik_agilencia ja melve
 
Agilencia, 13. (vas.): ”Hei ystävät! Mieluisin paikkani on Foto Feliz -kuvaamo, koska siellä voi ottaa kuvia. Haluaisin matkustaa yhtenä päivänä Yhdysvaltoihin tapaamaan lempimuusikkoni Rihannan, Beyoncen ja Celine Dionen.”

Melve, 13v., (oik.): ”Pidän Foto Feliz -nimisestä paikasta, koska siellä minusta on otettu kuvia. Koulu on myös mieluinen paikka. Tykkään opiskella yhdessä luokkatovereitteni kanssa.”

mosambik_EmiliaTeresaLucilia
 
Capi-Capi urheilukentän katsomon rappusilla.
 
Lucilia, 13v., (vas.): ”Hei ystävät! Opiskelen Escola communitaría São Joamquim:ssa. Ensimmäisen urheilupalkintoni voitin naruhyppelyssä. Pidän naruhyppelystä ja urheilusta.”

Teresa, 14v., (kesk.): ”Opiskelen myös Escola communitaría São Joamquim:ssa ja pidän opiskelusta siellä. Pidän paljon myös Brasiliasta ja unelmoin, että yhtenä päivänä voisin matkustaa sinne. Brasilia on kaunis maa ja siellä on mukavia ihmisiä. Olisi hienoa tutustua Brasiliaan.”

Emilia, 14v., (oik.): ”Pidän Capi-Capi:n urheilukentästä, joka sijaitsee Chamanculossa. Siellä kaiken ikäiset, lapset sekä aikuiset, voivat leikkiä.

mosambik_7nuorta
 
Erica (vas.), Achima, Agilencia, Julieta, Alfredo, Melve ja Albertina Escola primaria unidade 13 -koulun pihalla. Monelle näistä nuorista koulu osoittautui tärkeäksi paikaksi, jossa opitaan ja samalla myös vietetään aikaa ystävien kanssa.
 
 
Teksti ja kuvat: ASSCODECHAn nuoret ja Camilla Nyroth
Käännös: Camilla Nyroth

Juttu on aiemmin julkaistu Curly-lehdessä 2/2014.
 
Lue lisää mosambikilaisista nuorista:
Taksvärkin uutisia Mosambikista
Taksvärkin Mosambik-blogi (Camillan blogi)