Ilman unelmia ei ole tulevaisuutta

Taksvärkki ry:n ja 130 Mosambik-keräykseen osallistuneen suomalaisen koulun tukema kehitysyhteistyöhanke Chamanculon kaupunginosassa Maputossa alkoi tammikuussa 2012. Hanketta toteuttavä paikallinen yhteisökehitysjärjestö Asscodecha on pieni järjestö, jonka toiminnan selkäranka on vapaaehtoisuus ja kiinteät suhteet paikalliseen yhteisöön. Chamanculo on köyhää aluetta ja ongelmia riittäää, ja Asscodecha on tarttunut haasteisiin ripeästi.

Vapaaehtoiset auttavat ja oppivat itse

Chamanculon asukkaiden hyväksi tehtävän työn selkäranka ovat vapaaehtoiset, jotka keräävät tietoa kaupunginosan asukkaista ja heidän ongelmistaan, kartoittavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä, ja kiertävät ovelta ovelle kertomassa esimerkiksi terveyteen liittyvistä asioista. Vapaaehtoisiksi ryhtyvät erityisesti naiset. ‘Lähdin mukaan koska suoritettuani koulun loppuun en löytänyt työtä. Minua pyydettiin mukaan, ja huomasin pitäväni vapaaehtoisena toimimisesta. Olemme oppineet paljon sekä koulutuksista että itse järjestötyöstä’, kertoo 19-vuotias Maria. ‘Parasta on se. että täällä työskennellään yhdessä. On hyvä olla ryhmän jäsen’, toteaa Marian. Molemmat ovat hakeneet sairaanhoitajakouluun, ja he uskovat, että työskentely vapaaehtoisen terveysvalistuksen parissa tulee auttamaan heitä opiskeluissa ja tulevassa työssä. ‘Etsimme nuoria naisia ja kerromme heille asioista. Monet täällä Chamanculossa eivät ole käyneet koulua, etenkin naisten joukossa on paljon niitä, jotka eivät osaa edes lukea ja kirjoittaa’, toteaa Maria.

‘Ongelmista pahin on alkoholi. Se saa nuoret jättämään koulun, ja jos olet käynyt vain viisi luokkaa koulua, on hyvin vaikea löytää työtä’, toteaa puolestaan Marian. Nuoret naiset ovat molemmat suorittaneet kymmenennen luokan, ja toivovat voivansa toimia esimerkkinä Chamanculon tytöille. ‘Minua kiusattiin koska halusin käydä koulua, perääni huudeltiin, mutta en välittänyt. Nyt muut näkevät, että teen jotakin, he alkavat ymmärtää että koulutukseni avulla pystyn saamaan paremman elämän’, tiivistää Maria.

Ammattikurssi auttaa toteuttamaan unelmat

Tärkeä osa Chamanculossa tehtävää työtä on nuorten ammattikoulutus ja työllistymisen tukeminen. Ensimmäiset 35 nuorta ovat jo päättäneet kolmen kuukauden mittaiset kurssinsa, ja päässeet työharjoitteluun. Kesäkuussa valittiin seuraavat 40 nuorta kurssille. Kurssipaikan saadakseen hakijoiden motivaatio ja sopivuus valitulle alalle tarkistetaan kirjallisessa kokeessa sekä haastattelussa. Osalle kirjallinen koe on vaikea, sillä peruskoulun tasossa on toivomisen varaa, eikä se välttämättä anna valmiuksia ilmaista itseään sujuvasti kirjoittaen.
Maputossa tavatut ammattikoulutuspaikan saaneet nuoret ovatkin innostuneita, ja uskovat ammattikurssin auttavan heitä toteuttamaan unelmansa. Ammattikurssien tunnit ovat aamupäivällä, ja sen jälkeen monet käyvät lukiota iltaisin. ‘Koulu on minulle tällä hetkellä kaikkein tärkein asia, se auttaa minua eteenpäin elämässä, parantamaan elämääni’, toteaa kokkikurssia käyvä 21-vuotias Celestino.

Chamanculon ongelmia ovat erityisesti alkoholi, huumeet ja väkivalta. Parempaa elämää tavoittelevat, koulutukseen panostavat nuoret hakevatkin esikuvansa kaupunginosan ulkopuolelta. ‘Täällä ei uskota koulutukseen. Tietämättömyys ja lukutaidottomuus pitävät ihmiset köyhinä, ja se aiheuttaa suurimmat ongelmat kuten rikollisuuden’, pohtii automekaanikoksi opiskeleva Nercio.
Jotkut nuorista haaveilevat jo pidemmälle: ‘mekaanikon työ auttaa minua saamaan rahaa jatko-opintoja varten. Haluaisin tulla asianajajaksi’, kertoo Nercio. Ensin hän kuitenkin haluaa suorittaa työharjoittelun hyvässä merkkihuoltamossa ja avata oman korjaamon.

Myöskään Maria ei tyydy vähään. ‘Kun olen suorittanut sairaanhoitajan kurssin ja aloitan työt, on sen ohella jo helppo jatkaa opintoja. Haluan tulla lääkäriksi. Suuri unelmani on oppia kieliä, englantia ja ranskaa. Jonakin päivänä haluan käydä Pariisissa. Se on minun unelmani joka auttaa minua eteenpäin’, kertoo Maria nauraen. Unelmiin kuuluu myös oma koti ja kolme lasta.