Nuorten tarinaprojekti HERÄTYS – jatkokertomuksia Suomesta Madagaskarille

Taksvärkin koordinoima kirjaprojekti yhdessä Madagaskar-hankkeen luku- ja kirjoitustaitoryhmän kanssa on saatu päätökseen. Tuotoksena on hieno haitarin malliseksi taitettu kirjanen täynnä fiktiivisiä tarinoita, joiden seikkailut alkavat täällä Suomessa.

Kirjaprojektin tavoitteena oli, että suomalainen ja madagaskarilainen nuori kirjoittavat yhdessä tarinoita. Kirjoitustyö aloitettiin Suomessa keväällä 2011 helsinkiläisen Rudolf Steiner-koulun 8c-luokan kanssa. Kukin oppilas kirjoitti oman tarinansa, joka sitten käännettiin ensin ranskaksi ja siitä malagassiksi, Madagaskarin omalle kielelle. Tämän jälkeen madagaskarilaisen luku- ja kirjoitustaitoryhmän nuoret jatkoivat näitä tarinoita. Nämä jatko-osat käännettiin puolestaan ranskaksi ja suomeksi. Jatkotarinat ja muutamat itsenäiset kertomukset on nyt julkaistu kaikki yhdessä paketissa suomen- ja malagassinkielisinä. Kirjanen on kuvitettu madagaskarilaisten nuorten tekemillä piirroksilla.

Madagaskar-kirja on osa Taksvärkki ry:n monipuolista hanketiedotusta, jonka tavoitteena on kertoa järjestön tekemästä kehitysyhteistyöstä. Suomalaiset ja madagaskarilaiset nuoret oppivat toisiltaan ja olivat mukana toteuttamassa projektia yhdessä toiminnallisen mediakasvatuksen keinoin. Työtapa on toistettavissa ja kehitettävissä edelleen.

Taksvärkki ry:n ja FFF Malagasy Mahombyn luku- ja kirjoitustaitohanke Madagaskarilla on käynnissä vuosina 2009–2013. Tavoitteena on opettaa Madagaskarilla virallisen koulujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä lapsia ja nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

Juuri julkaistu kirjanen on muisto yhteisestä projektista, joka toi kahden – maailman eri laidoilla olevan – maan nuoret lähemmäksi toisiaan.

Madagaskar-kirja on luettavissa ja tulostettavissa Taksvärkin nettisivuilla.