Madagaskarin vaikeudet eivät vaikuta Taksvärkin hankkeeseen

Madagaskarin tilanne on vain heikentynyt sen jälkeen kun Taksvärkki ry:n hanke on alkanut 2009. Hankkeen alkaessa maassa oli käynnissä vallankaappaus, ja poliittinen tilanne on siitä saakka ollut epävarma, eikä uusia vaaleja ole saatu tähän päivään mennessä pidettyä. Poliittinen umpikuja on johtanut myös taloudellisiin vaikeuksiin: turismi on vähentynyt, ulkomaankauppa ei vedä. Antananarivossa on enemmän ihmisiä, jotka kerjäävät ja nukkuvat kadulla kuin vielä vuosi sitten. Taloudelliset vaikeudet eivät ole juurikaan vaikuttaneet Taksvärkin hankkeen kulkuun, paitsi että nyt on hieman enemmän niitä oppilaita jotka joutuvat toisinaan olemaan poissa ja auttamaan vanhempiaan perheen elannon tienaamisessa.

Asama-luokkalaisille työnteko on tavallinen syy poissaoloon

Ampangamben Asama-luokka kuuluu Antananarivon alueeseen, vaikka sijaitseekin selkeästi maaseudulla kaupungin ulkopuolella. Oppilaat eivät pelkää lähestyviä peruskoulun päättökokeita, eikä opiskelu heidän mielestään ole liian vaikeata. Tässä luokassa useimmat ovat orpoja. “Jouduin lopettamaan koulun kun äitini kuoli”, kertoo 15-vuotias Soloniaina Raharindro. Nyt hän haaveilee yläasteen suorittamisesta ja lääkärin ammatista. 10-vuotias Serge Mandinbiso puolestaan haluaa autonkuljettajaksi kuten isänsä. “Isäni on jo opettanut minua ajamaan”, kertoo pienikokoinen poika ylpeänä.
Koulunkäyntiä haittaa ainoastaan satunnainen työnteko. Soloniaina ja Jean Marine kantavat vettä ja pesevät pyykkiä, Serge ja Robefolo puolestaan kalastavat pikkukalaa riisipelloilta ja myyvät sitä.
 

 

Mitä työtä Taksvärkki-päivänä tehdään?

Ambodin’Isotryn Asama-luokka Antananarivossa ottaa minut vastaan kysymyksin. Missä Suomi on? Mitä siellä syödään? Onko siellä köyhyyttä kuten täällä? Billy Rakotomalala haluaa tietää onko Suomessa samanlaista poliittista peliä kuin Madagaskarilla, ja Natalie Voahandy haluaa tietää, minkälaista työtä suomalaiset nuoret tekevät taksvärkki-päivänä.

Myös tämän Asama-luokan oppilaat ovat iloisia uudesta mahdollisuudesta suorittaa peruskoulu, ja haaveilla tulevaisuuden ammatista. “Haluamme kiittää suomalaisia koululaisia ja Taksvärkkiä siitä että saamme käydä koulua, meillä on koulutarvikkeet ja pulpetit, ja saamme myös ruokaa koulussa”, tiivistää Natalie koko luokan puolesta.

 

Kuvat ja teksti
Katja José