Oppisopimuskoulutus valmistaa ammattiin Keniassakin

Nairobin Kariokorin kaupunginosa on yksi kaupungin alueista, joilla epävirallinen talous kukoistaa. Täältä löytyy niin markkinapaikka kuin lukuisia eri alojen käsityöläisten pajoja. Autokorjaamot ovat keskittyneet yhteen tiettyyn Kariokorin kolkkaan. Täällä myös Isaac Onyango opettelee automaalarin ammattia.

Isaac on yksi yli sadasta entisestä katunuoresta, joka on päässyt tänä vuonna ammattikoulutukseen kenialaisen Undugu-järjestön tukemana. Taksvärkki ry on tukenut Undugun työtä katulasten ja -nuorten hyväksi vuodesta 2008.

Ammattikoulutus liian kallista köyhimmille

Kaikkein köyhimmillä kenialaisperheillä on vaikeuksia saada lapset peruskouluun. Vielä suurempi haaste on saada käytyä yläkoulu loppuun tai hankkia ammattikoulutus. Ammattikoulut ovat köyhimmille perheille liian kalliita, ja myös oppisopimuskoulutuksesta joutuu yleensä maksamaan opettajalle. Harva pystyy työskentelemään oppisopimusehdoilla ilman palkkaa vuoden tai jopa pidempäänkin, riippuen siitä minkä ammattitaidon saavuttamisesta on kyse. Monet lapset ovat perheen apuna päivittäisten ruokarahojen ansaitsemisessa – koulun ja tulevan ammatin kustannuksella.

Esimerkiksi James Ogaga on opetellut puusepän ammattia oppisopimuksella noin puoli vuotta. Hän osaa tehdä suurimman osan asiakkaiden tilaamista töistä, tietää kuikna tuotteet hinnoitellaan, ja myös huolehtii liikkeestä sen omistajan ollessa muilla asioilla. James saa 100 Kenian shillinkiä (noin 80 senttiä) päiväpalkaksi. Rahoilla hän ostaa uusia vaatteita ja huoltaa polkupyöräänsä, jolla kulkee töihin.

Oma pikkuyritys useimpien haaveena

Ammatinvalinnassa poikien suosiossa ovat sellaiset ammatit kuten autonkuljettaja, automekaanikko ja puuseppä. Tytöt valitsevat yleensä kampaamoalan tai ompelijan työn. Yhteistä tytöille ja pojille on se, että useimmat Undugun ammattikoulutettavista haaveilevat oman pikkuyrityksen perustamisesta ja sen tuomasta itsenäisyydestä. Sitä varten on kuitenkin yleensä työskenneltävä vuosia, ja vasta sitten on varaa hankkia tarvittavat työkalut.

Myös Isaac haaveilee omasta automaalaamosta. Hän haluaisi muuttaa takaisin Länsi-Keniaan. ’Jos vain saisin spray-koneen hankittua, menestyisin varmasti. Siellä ei ole vielä paljon kilpailua’.

Isaac Onyango ja James Ogaga poseerasivat kameralle työpaikoillaan.

 

 

Teksti ja kuvat
Katja José
Taksvärkin hankesuunnittelija