Dandoran kaatopaikka Keniassa tarjoaa toimeentulon köyhimmille

Valtavat marabu-haikarat kaartelevat kaatopaikan yläpuolella ilmassa lentävien tyhjien muovipussien seurassa. Ne tappelevat ihmisten kanssa kaatopaikan antimista. Dandoran kaatopaikka Nairobin laitakaupungilla kasvaa jatkuvasti. Kun rekka ajaa sisään, joukko poikia hyppää sen kyytiin. Oikean paikan kohdalla kuski maksaa pojille roskalastin purkamisesta. Pojat ottavat talteen kierrätykseen sopivat materiaalit kuten metallin ja muovin. Kierrätysmateriaalin ostajat tulevat kaatopaikalle etsimään tavaraa ja myyvät sen eteenpäin muovia ja metallia työstäville käsityöläisille. Esimerkiksi muovi sulatetaan ja siitä tehdään ämpäreitä, vesikanistereita ja muita muovitavaroita. Ne pojat, joilla on eniten tavaraa myytävänä, saavat parhaat asiakkaat ja parhaan hinnan. Tämä on elinkeino lukuisille Nairobin nykyisille ja entisille katunuorille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kierrätysmuovia ja sikoja

Dandoran kaatopaikalle päätyi aikanaan myös John Gathimba. Hän työskenteli päivisin kaatopaikalla ja nukkui siellä myös yönsä, kunnes toisella slummialueella asuva isosisko otti hänet luokseen asumaan. John jatkoi silti työtä kaatopaikalla. Äitinsä kuoltua hän ajautui käyttämään huumeita. “Tein tuohon aikaan paljon pahoja asioita, varastelin ja sen sellaista. Kerran väkijoukko sai minut kiinni ja minut hakattiin perusteellisesti”, John muistelee. John kuitenkin pääsi vähitellen eroon huumeista paikallisen Undugu Society of Kenya -katulapsijärjestön Taksvärkki ry:n tuella aloittaman ohjelman avulla. Ohjelma pyrkii voimaannuttamaan katunuoria ja auttamaan heitä uuden elämän alkuun.

“Alku oli vaikea sillä ryhmässämme kaikki pojat käyttivät huumeita. Mutta kolmen kuukauden jälkeen olimme kuivilla ja aloimme yhteistuumin säästää aloittaaksemme pienen projektin toimeentulomme turvaamiseksi”. Johnin ryhmä, Mukuru Brotherhood, sai Undugulta starttirahan ja ryhtyi kasvattamaan sikoja. “Näimme kaatopaikalla niin paljon hukkaan heitettyä ruokaa, ja keksimme, että se kelpaa sianruoaksi”, kertoo John.

Myös Akshion-yhdistyksen jäsen John Langa on Undugun avulla päässyt pois kadulta. Hän asuu nykyään perheineen pienessä vuokrahuoneessa Dandorassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dandoran lapset käyvät nyt koulua

Nairobi on valtava kaupunki ja kasvaa edelleen. Väkiluku on tällä hetkellä noin 3,8 miljoonaa. Lihalle on kysyntää ja Mukuru Brotherhood onkin juuri saanut myytyä täysikasvuiset siat hyvään hintaan teurastamoon. Myös John on päässyt eteenpäin elämässään: hänellä on nykyään oma koti samalla slummialueella, jolla hänen siskonsa asuu. Johnilla on vaimo ja kolme lasta, joista vanhin on jo koulussa. Myös Dandoran kaatopaikka on muuttunut. Sen jälkeen kun Undugun katutyö aloitettiin, on alueen lapset saatu kouluun. Kaatopaikalla työskentelevät nyt etupäässä aikuiset ja nuoret. Työ on rankkaa, mutta kierrätysmateriaaleille on kysyntää.

 

 

Teksti ja kuvat
Katja José
Taksvärkin hankesuunnittelija