Ujosta maalaispojasta televisiotähdeksi

Äänensä löytänyt maalaispoika työskentelee nykyään antaakseen äänen myös muille Kambodzhan nuorille

Ensialkuun 12-vuotias poika ei osannut ajatella muuta kuin ruokaa. Ihmisoikeusjärjestö LICADHOn perustama lastensuojeluryhmä tarjosi jäsenilleen ilmaisen lounaan hänen kotiyhteisössään. Pojan isä, entinen sotilas jonka ura oli päättynyt amputointiin, suositteli liittymistä. Toimeentulo oli tiukassa: kuusilapsinen perhe oli aamupalaa kadulla kaupittelevan äidin tulojen varassa.

“En tiennyt mitä ryhmä tekee, tiesin vain saavani syödäkseni”, kertoo Seng Chan Sopheap, 18, ensikosketuksestaan Taksvärkin hankkeeseen Kambodzhassa. Taksvärkin yhteistyökumppani LICADHOn perustamat lastensuojeluryhmät tähtäävät kuitenkin lounastaukoa pidemmälle kestävien eväiden antamiseen. Ne ovatkin kantaneet nuoren Sopheapin jo pitkälle: Sihanoukin provinssin pienestä 15 hengen lastensuojeluryhmästä matkalle lasten oikeuksien konferenssiin Genovaan, opiskelemaan pääkaupunki Phnom Penhiin yliopistoon ja juontajaksi suosittuun nuortenohjelmaan.

 

 

Toiminta tempasi mukaansa

“Ennen ryhmään liittymistä olin todella ujo. En myöskään tiennyt mitään lasten oikeuksista tai siitä, miten voisin vaikuttaa asioihin omassa yhteisössäni tai yhteiskunnassa,” Sopheap muistelee nyt.

Ryhmät pyrkivät valistamaan lapsia oikeuksistaan ja kannustamaan yhteisön jäseniä, niin lapsia kuin aikuisiakin, levittämään tietoisuutta lasten oikeuksista ruohonjuuritasolla ja tarkkailemaan niiden mahdollisia rikkomuksia yhteisöissään. Sopheap liittyi ryhmään lähinnä ruoan takia, mutta jäi lopulta viideksi vuodeksi. Toiminta tempasi mukaansa ja hänet valittiin pienen 15 lapsen ryhmän johtajaksi.

“LICADHO järjesti meille koulutuksia monista eri aiheista. Opin tekemään vaikutustyötä, esiintymään ja johtamaan. Uusiin ihmisiin tutustuminen ja eri-ikäisten lasten kanssa toimiminen oli hauskaa,” Sopheap kertoo.

Kansalaisvaikuttamisen alkeet

Ryhmä loi kontakteja myös muihin kansalaisjärjestöihin, jotka toimivat yhteistyössä LICADHOn kanssa.  Tapaamisia oli Sihanoukvillen lisäksi pääkaupungissa Phnom Penhissa. Ujon maalaispojan maailmankuva laajeni ja itseluottamus vahvistui myös muista järjestöistä tarjottujen luottamustehtävien ja erilaisilla foorumeilla edustamisen myötä. “Kaikki perheessäni ja kylässäni olivat iloisia kun huomasivat, kuinka paljon muutuin ryhmään liittymisen jälkeen,” Sopheap sanoo.

Toiminta ryhmässä loi vahvan pohjan kansalaisvaikuttamiselle, joka on tuoreessa ja kehittyvässä demokratiassa vielä useille vieras konsepti. Sopheap tietää nyt, etta omien asioiden ajaminen yhteistyössä erilaisten kansalaisjärjestöjen sekä hallituksen kanssa on mahdollista.

Jännittäjästä esiintyjäksi

Viime vuonna Sopheap valittiin edustamaan Kambodzhan nuoria YK:n lasten oikeuksia käsittelevään konferenssiin Genovaan. Valituksi tuleminen oli hänelle tärkeää ja nuori mies puhkuu ylpeyttä luottamustehtävästään. “Pidin esityksen lasten oikeuksien rikkomuksista Kambodzhassa yhteistyössä eri järjestöjen kanssa laatimamme raportin pohjalta.”

Esiintymisen jännittäminen on taakse jäänyttä elämää nykyään suositussa nuortenohjelmassa juontajana työskentelevälle Sopheapille. Britannian yleisradio BBC:n yhteydessä toimiva, kehitysmaiden olosuhteiden parantamiseen median ja viestinnän avulla keskittynyt hyväntekeväisyysjärjestö BBC Media Action värväsi paikallisia nuoria työntekijöikseen uuteen monimediaiseen formaattiinsa: Loy-9. Tämän vuoden alusta Sopheap on työskennellyt juontajana radiossa ja TV:ssa.

Kliffa ysi

“Ohjelma pyrkii antamaan nuorille kambodzhalaisille keinon kertoa itsestään, heidän kohtaamistaan haasteista ja ratkaisuista niihin. Mitä nuoret haluavat sanoa ja tehdä yhteisöissään,” Sopheap kertoo.

Loy-9, jonka nimessä yhdistyy nuorten slangisana “hyvä” sekä kambodzhalaisessa kulttuurissa arvostetuin numero yhdeksän, kannustaa tähän ottamalla kuulijoita ja katsojia aktiivisesti mukaan lähetyksiin ja sisällöntuotantoon puhelimitse, sosiaalisen median kautta sekä kadulla nuoria haastattelemalla.  Yleisön asteittainen muutos passiivisesta media- ja lakituotannon vastaanottajasta aktiivisiksi kansalaisiksi hyödyttää pitkällä tähtäimellä koko yhteiskuntaa.

“Pidän työstäni todella paljon. Voin auttaa muita Kambodzhan nuoria ilmaisemaan itseään ja osallistumaan, se on mielestäni tärkeää,” Sopheap sanoo.

Työ jatkuu

Kiireinen Sopheap on uuden työn lisäksi aloittanut lain lukemisen yliopistossa. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaisi lakiosaamisen hyödyntäminen kansalaisjärjestöissä toimimalla.

“Haluaisin työskennellä juristina lapsia ja nuoria auttavassa järjestössä. Se on mielestäni tärkeää työtä,” hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Ovet ovat auki ja tulevaisuus näyttää vaatimattomista oloista lähteneelle pojalle valoisalta.

LICADHOn ja Taksvärkin projekti Kambodzhassa jatkaa ovien avaamista uusille lapsille ja nuorille.

 

 

Teksti: Matti Koivisto, Taksvärkin vapaaehtoinen Kambodzhassa
Kuvat: BBC Media action