Radio-ohjelmilla ja teatterilla vaikuttajat

Forum-teatteria, radio-ohjelmia, yleisötapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Kambodzhassa riittää menoa ja meininkiä, kun nuoret levittävät yhteisöönsä tietoa ihmisoikeuksista.
 
Kambodzha
Lapsen oikeuksien toimintaryhmä tarinatyöpajassa.
 
Taksvärkki ry toteutti vuosina 2011-2015 Kambodzhassa monivuotisen hankkeen yhteistyössä paikallisen ihmisoikeusjärjestö LICADHOn (Cambodian league for the Promotion and Defense of Human Right) kanssa. Hankkeessa tuettiin lapsityöntekijöitä saamaan koulutusta, kuntoutusta ja mahdollisuuksia muuhun toimeentuloon ja perustettiin nuorten omia toimintaryhmiä, joiden kautta nuoret levittivät tietoa lapsen oikeuksista.
 
Kambodzha3
Phnom Penhin lapsen oikeuksien toimintaryhmä iloitsi saavutuksistaan tapaamisessa Kampotissa.
 
Vuoden 2015 aikana keskityttiin erityisesti nuorten ryhmien kehittämiseen ja itsenäisen toiminnan vahvistamiseen. Nuorten ryhmät järjestivät yhteisöissään erilaisia yleisötapahtumia kuten foorumeita, keskustelutilaisuuksia, mielenilmauksia ja forum-teatteriesityksiä, joiden avulla käsiteltiin lapsen oikeuksien teemoja. Hankkeen aikana nuorten ryhmissä on kasvanut uuden sukupolven ihmisoikeusaktivisteja, jotka toimivat esimerkkinä ja roolimallina omassa lähipiirissään.

Meng Lamey, 19, on ollut mukana LICADHO:n toiminnassa monen vuoden ajan. Hän on järjestänyt kouluissa erilaisia osallistavia draama-, laulu- ja tanssiesityksiä lapsen oikeuksista, kouluttanut nuorempia toimijoita vastuutehtäviin, ja verkostoitunut erilaisten järjestötoimijoiden kanssa. Nyt Lamey opiskelee yliopistossa ja jatkaa edelleen tärkeää ruohonjuuritason työtä lapsen oikeuksien parantamiseksi. Hän kokee velvollisuudekseen taistella lapsityötä vastaan rohkaisemalla lapsia ja nuoria käymään koulua.
 
Lamey
Meng Lamey puhumassa medialle kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittavaa lakia vastustavalla mielenosoitusmarssilla viime kesäkuussa.
 
Lapsityötä ja sen ehkäisemistä käsiteltiin myös LICADHOn tuottamassa “My Child, Your Child”-radio-ohjelmassa. Radio-ohjelmalla oli puolen vuoden ajan vakituinen ohjelmapaikka Voice of Democracy (VOD) -kanavalla. Ohjelmassa kävi 24 vierasta, joiden kanssa keskusteltiin lapsityöläisten elämästä, lapsityön syistä ja sen ehkäisystä. Radio-ohjelma herätti kiinnostusta ja keskustelua kuuntelijoissa. Ohjelmaan tuli yhteensä 74 soittoa, joissa kommentoitiin ja kysyttiin lapsityöstä.

Sophea Kunthy, aloitti toimintansa LICADHOn toimintaryhmässä vuonna 2008. Ennen toimintaryhmään liittymistä hän oli itse lapsityön uhri. Kunthy työskenteli kotiapulaisena perheessä, joka ei sallinut hänen levätä ja syödä tarpeeksi. LICADHOn avulla Kunthy pystyi lopettamaan työnsä ja osallistumaan toimintaryhmien toimintaan. Opittuaan lapsen oikeuksista, hän jakoi tietoaan muille lapsille ja nuorille. Kunthy järjesti oman ryhmänsä kanssa erilaisia keskustelufoorumeita ja kampanjoita lapsen oikeuksien puolesta. Kunthy uskoo, että nuoret ovat keskeisessä roolissa ihmisoikeuksien edistämisessä. Hän toivoo ystävilleen hyvää koulutusta, jotta he voivat yhdessä osallistua Kambodzhan kehittämiseen tulevaisuudessa.

 
Teksti: Anu Molarius
Kuvat: LICADHO