Nuori kokki haluaa palata kouluun

15-vuotias Lay herää joka aamu kuudelta, siivoaa kotona ja pesee pyykit. Yhdeksältä, aamutoimien ja aamiaisen jälkeen, hän kävelee tien yli tätinsä ravintolakojulle Toul Korkin torilla. Siellä hän tarjoilee, paistaa nuudeleita ja tiskaa astioita kahdeksaan asti illalla. Iltakymmeneltä katseltuaan ensin hieman TV:tä, Lay menee nukkumaan herätäkseen seuraavana aamuna uuteen 11-tuntiseen työpäivään.

Lay on keskimmäinen kolmesta siskoksesta. Hänen perheensä asuu Kampotin provinssissa, mutta Lay muutti Phnom Penhiin kaksi vuotta sitten vain 13-vuotiaana, koska hänen perheellään ei ollut varaa kustantaa hänen koulunkäyntiään. Hän ansaitsee noin 300 000 rieliä (75 $) kuukaudessa työstään tätinsä ravintolakojussa. Lay lähettää kaikki ansaitsemansa rahat kotiin perheelleen. Hänellä on vain kaksi tai kolme päivää vapaata vuodessa, kiinalaisena uutena vuotena ja Pchum Benh-juhlan aikaan syyskuussa.

Layn mielestä työskentely ravintolassa ei ole kovin raskasta. Hänen tätinsä kohtelee häntä hyvin ja Layn ei tarvitse maksaa ruoasta ja asumisesta. Vaikka hänellä ei ole kovin montaa vapaapäivää vuodessa, vapaata aikaa jää usein kun ravintolassa ei ole asiakkaita.

Kun Lay ei ole töissä, hänestä on hauskaa käydä torilla. Hän pitää myös laulamisesta ja ihailee suosittua naislaulaja Sok Sophea. Kun häntä pyydetään laulamaan suosikkikappaleensa, Lay kuitenkin kieltäytyy kohteliaasti ujosti hymyillen.

Lay ei haaveile lääkärin tai asianajajan urasta, mutta jos hän voisi jatkaa opiskeluaan, hän haluaisi lukea khmerinkielistä kirjallisuutta, sillä hän ei osaa lukea tai kirjoittaa khmeriä kovin hyvin. Layn mielestä koulutus on tärkeää, sillä se tuo mukanaan tietoa, joka puolestaan johtaa kohti parempaa elämää. Silloin kukaan ei voi kohdella häntä huonosti. Koulutetun on myös helpompi löytää hyvin palkattua työtä.
 
 

Layn viesti toisille lapsille on selkeä. Hänestä on tärkeää, että lapset ja nuoret pysyvät koulussa mahdollisimman pitkään.

”Pysykää kaukana huumeista, opiskelkaa ahkerasti ja älkää jättäkö koulua kesken vain jotta voisitte mennä töihin niin kuin minä tein”, Lay muistuttaa.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan kotiapulaisiksi palkatut lapset muodostavat vain 0,9 prosenttia kaikista työtätekevistä lapsista Kambodzhassa. Layn tapaan monet heistä kuitenkin tekevät erittäin pitkiä työpäiviä. ILO:n selvitykseen kuuluneista 6082 kotiapulaiseksi palkatusta lapsesta 4291 oli 15-17-vuotiaita tyttöjä, jotka työskentelivät jopa 48 tuntia viikossa.

Teksti ja kuvat: LICADHO
Käännös: Taika Kopra

 
 
Taksvärkki ry: n kehitysyhteistyöhanke Kambodzhassa on käynnissä neljättä vuotta. Hankkeen tavoitteena on tukea lapsityöläisiä saamaan koulutusta, kuntoutusta ja mahdollisuuksia muuhun toimeentuloon. Monivuotinen hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisen ihmisoikeusjärjestö LICADHOn kanssa. Hanketta edelsi Taksvärkki ry:n oppilaitoksille suunnattu Työpaikka rohkealle -kampanja lukuvuonna 2010–2011.

LICADHO on aktiivinen myös internetissä. Järjestön internet- ja facebooksivuilta voi lukea uusimmat uutiset Kambodzhasta.