Maakaupat ajavat perheitä kadulle Kambodžassa

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä on useita alueita, joita hallitus haluaa kehittää. Asukkaan kannalta kehittäminen merkitsee liian usein häätöä omasta kodista ja uutta elämää kadulla. Näin on jo tapahtunut sadoille perheille Borei Keilan kaupunginosassa.

Taksvärkki ry:n kambodžalaisen kumppanijärjestö Licadhon työntekijät esittelivät Borei Keilan ja sen alkuperäisten asukkaiden elämää Taksvärkin työntekijöille keväällä 2013. Paikallisoppaana toimi rouva Tim Sakmony. Sakmony on aiemmin tuomittu vankeuteen aktivismista hänen ajettuaan asukkaiden asioita. Amnesty Internationalin ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen työ tuotti kuitenkin tulosta, ja Sakmony vapautettiin neljän kuukauden vankeuden jälkeen. Nyt hän jatkaa alueen asukkaiden aseman puolustamista. Lue lisää Licadhon sivuilta.

Kun Borei Keilan alue aikoinaan annettiin kehitysyhtiön hoitoon, asukkaille ehdotettiin muuttoa kaupungin ulkopuolelle ja pientä kertakorvausta menetyksistä. Toisena vaihtoehtona tarjottiin huonetta alueelle rakennettavista kerrostaloista. Muutto ei ollut houkutteleva vaihtoehto, sillä palvelut ja koulutusmahdollisuudet kaupungin ulkopuolella ovat hyvin heikkoja. Uusista taloista ei kuitenkaan löytynyt tilaa kaikille alueen asukkaille ja moni jäi taivasalle. Tim Sakmony perheineen oli yksi heistä. Hänellä oli aiemmin oma yritys ja koti Borei Keilassa, mutta molemmat hajotettiin. Sillä, että asukkailla oli lailliset paperit omistusoikeudesta maahan ja omaan kotiinsa, ei ollut merkitystä.

Nyt sadat Borei Keilasta häädetyt ihmiset asuvat kadulla uusien kerrostalojen keskellä ilman juoksevaa vettä, suojaa ja palveluita. He eivät voi liikkua vapaasti, sillä alueella partioivat vartijat tai erikseentehtävään palkatut katupojat varastavat ja rikkovat ihmisten tavaroita, jos niitä ei vahdita. Kerrostalojen asukkaiden jätteet dumpataan häädettyjen asukkaiden makuusijoille. Kadulla elävien ihmisten terveystilanne ja hygieniataso on heikko, mutta heillä ei ole muutakaan paikkaa minne mennä.
 

 
Taksvärkki ry:n yhteistyökumppani Licadho työskentelee aktiivisesti näitä vääryyksiä vastaan. Järjestön työntekijät pitävät asiaa esillä paikallisesti ja kansainvälisesti, jotta maan anastaminen alkuperäisiltä asukkailta ei olisi niin helppoa. Licadho ja muut paikalliset järjestöt tuovat myös ajoittain hedelmiä ja muuta ruokaa alueen lapsille ja tarjoavat peruslääkitystä sekä terveydenhoitoa. Kambodžan Punainen Risti ei yllättäen osallistu avustustoimiin, vaikka sitä on pyydetty mukaan. He eivät puheenjohtajansa mukaan halua auttaa ”rettelöitsijöitä”.