Lastenpäivä vankilassa

Taksvärkin kumppanijärjestö Licadho juhlisti lastenpäivän viikkoa Kambodzhan vankiloissa.

Vakavailmeiset nuoret pojat on komennettu istumaan keskelle vankilan sisäpihaa. Olemme tulleet Licadhon henkilökunnan sekä nuorten muodostamien lastenoikeusryhmien kanssa vierailemaan Phnom Penhin Correctional Center 2:een.  Erillään vankilapyjamiin pukeutuneista teinipojista istuvat vankilaperheet: tuomitut äidit lapsineen.

Todellisuus kambodzhalaisessa vankilajärjestelmässä on karu. Vankilat ovat täpötäynnä; tilaa vankia kohden on varattu vain 0,7 neliömetriä. Ruoka-annokset ovat riittämättömiä, puhtaasta juomavedestä on pulaa ja terveyspalveluita ei ole saatavilla. Järjestelmän sisällä rehottava korruptio takaa sen, että kaikki parannukset tilanteeseen nukkumatilan lisäämisestä omaisten vierailuihin tulevat hintalapun kanssa ja köyhimmillä vangeilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alistua elämään epäinhimillisissä olosuhteissa ja selviytyä parhaansa mukaan.

Reippaat lastenoikeusryhmäläiset ottavat nuorisovankien joukosta muutaman vapaaehtoisen osallistumaan kilpailuun. Kilpailijat jaetaan pareihin, joiden silmät peitetään krama-huiveilla. Tarkoituksena on syöttää kaverille aikarajan puitteissa niin monta banaania kuin mahdollista. Kun kilpailu alkaa ja banaani löytää tiensä kaverin suun sijasta tämän korvaan, sulavat nuorisovankien vakavat ilmeet aitoihin kambodzhalaisiin hymyihin.

Lastenpäivää juhlistettiin 14 vankilassa

1. kesäkuuta vietetyn kansainvälisen lastenpäivän kunniaksi Taksvärkin kumppanijärjestö Licadho jakoi ruokaa ja muita tarvikkeita lapsille ja raskaana oleville naisille 14 Kambodzhan vankilaan. Tämän lisäksi Licadho järjesti lastenpäivän tapahtumia kahdessa Phnom Penhin alueen vankilassa sekä Siam Reapissa. Tapahtumiin kuului leikkejä, palkintojen jakamista ja lasten ongelmia puheissaan käsitteleviä vierailevia puhujia.

Näistä 14 vankilasta löytyy 517 nuorisovankia. Kambodzhassa nuorisovanki määritellään henkilöksi, joka on rikoksen tekemisen aikaan 14-17 vuotias. Nuorisovangiksi määritellään myös ne, jotka täyttävät 18 vuotta vankilassa ollessaan. Rikosvastuu alkaa Kambodzhassa 14-vuotiaana.

14 vankilaa majoittaa myös 16 raskaana olevaa naista ja 81 äitiensä kanssa elävää lasta. Uuden, joulukuussa 2011 voimaan tulleen lainsäädännön mukaan, lasten on sallittua asua äitiensä kanssa vankiloissa vain kolmanteen ikävuoteensa asti. Aiemmin ikäraja oli kuusi vuotta.

Lapset vankiloissa

Uudesta laista huolimatta Licadho on dokumentoinut huomattavaa nousua äitiensä kanssa vankiloissa elävien lapsien määrässä vuoden 2011 alusta asti. Huhtikuussa 2011, 18 Licadhon tarkkailemassa vankilassa asui yhteensä 36 lasta. Toukokuussa 2012 tämä luku oli jo yli kaksinkertaistunut, lapsia oli 81.

Tyypillisimmissä tapauksissa lapset menevät vankilaan äitiensä – tai joissain harvoissa tapauksissa, isiensä  – kanssa, mikäli lapsilla ei ole vankilan ulkopuolella muuta perhettä, joka pitäisi heistä huolta.

“On vaikea sanoa tarkalleen minkä takia äitiensä kanssa vankiloissa elävien lasten määrä on lisääntynyt niin dramaattisesti,” kertoo Licadhon puheenjohtaja, tohtori Pung Chivv Kek.

“Mutta me olemme todistaneet sellaisten tapausten lisääntyneen, missä kokonaisia perheitä vangitaan isojen ratsioiden yhteydessä. Tämä voi olla pelottelutaktiikka, jonka tarkoituksena on saada epäillyt tunnustamaan”.

“Yhdestä vankilasta löysimme kokonaisen, kolme sukupolvea kattavan kahdeksanhenkisen perheen. Heidät oli pidätetty huumesyytteisiin vedoten, mutta ainoastaan yksi henkilö vaikutti oikeasti liittyvän rikokseen”.

Riittämätön ruoka ja terveydenhuolto

Kambodzhan vankiloiden tilaongelman venyttäessä jo valmiiksi vankiloiden budjetin tiukille, lapset usein joutuvat kärsimään toimimattoman järjestelmän ongelmista. Esimerkiksi monissa maakunnallisissa vankiloissa alaikäiset vangit joudutaan integroimaan aikuisten vankien joukkoon. Ruoka-annokset ovat riittämättömiä ja terveydenhuolto olematonta.

Lastenpäivänä Licadhon avustuspaketit saavuttivat 1 014 vastaanottajaa 14 vankilassa. Vastaanottajien joukkoon kuului nuorisovankeja, raskaana olevia naisia, äitiensä kanssa eläviä lapsia ja vanginvartijoiden lapsia. Paketit pitivät sisällään hedelmiä, hammastahnaa, hammasharjoja, saippuaa, pesuainetta, leluja ja soijamaitoa.

Lisää tietoa vankilassa elävien lasten ahdingosta voit lukea englanniksi Licadhon raportista: , “A Review of the Conditions of Mothers, Pregnant Women and Young Children Living in Ten Cambodian Prisons” (Heinäkuu 2010)

 

Teksti ja kuvat: Matti Koivisto, Taksvärkin vapaaehtoinen Kambodzhassa