Kambodžassa marssittiin lapsityötä vastaan

12. kesäkuuta vietettiin kansainvälistä lapsityön vastaista päivää. Taksvärkin kambodžalainen kumppani ihmisoikeusjärjestö LICADHO järjesti päivään liittyen kaksi tapahtumaa, joilla haluttiin herättää tietoisuutta ja toimintaa lapsityön pahimpia muotoja vastaan.

Satojen ihmisten joukossa muun muassa tiilitehtaiden työntekijöitä, opiskelijoita ja paikallisia viranomaisia osallistui Battambangin Omalin yhteisössä järjestetylle marssille. Marssin lisäksi tapahtumassa pääsi osallistumaan leikkeihin, lauluun ja tanssiin. Tapahtuman teemana oli “Minä suojelen lapsia, entä sinä?”

Monet paikalliset lapset joutuvat tekemään töitä lapsityön pahimmissa muodoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tiilien valmistus, rakennustyömailla ja pelloilla työskentely, kotiapulaisena ja palvelualoilla toimiminen. Battambangin provinssi on tunnettu lukuisista tiilitehtaistaan. Kambodžan ja Thaimaan rajalla sijaitseva provinssi houkuttelee myös paljon siirtolaisia ja näin lähellä rajaa ihmiskauppa on suuri huolenaihe. Ihmiskaupan uhreina lapset joutuvat kärsimään hirveiden työolojen lisäksi omasta perheestään, ystävistään, kielestään ja kulttuuristaan täysin erilleen joutumisesta.

Toinen LICADHO:n järjestämä tapahtuma oli Siem Reapin Preah Dakissa pidetty festivaali. Ohjelmassa oli lastensuojeluryhmän jäsenten esittämä näytelmä lapsityöstä, visailua, tanssia sekä leikkejä paikallisille lapsille. Tapahtuma huipentui dokumenttielokuvan sekä lapsityöaiheisten videospottien esittämiseen.
Preah Dak on yksi Siem Reapin provinsissa ja sen ympäristössä työskentelevien lasten kotipaikkakunnista. Lasten työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi matkamuistojen myynti, tiilien valmistus ja rakennustyöt.

LICADHO:n Lasten oikeuksien yksikön koordinaattori Im Norinin mukaan lapsityö uhkaa lasten kehitystä. “Monet lapset työskentelevät vaarallisissa olosuhteissa ja ovat samalla alttiita henkiselle, fyysiselle ja jopa seksuaaliselle hyväksikäytölle. Tämä riistää heiltä mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä normaalisti. Samalla vaarantuu lasten, heidän vanhempiensa, yhteisöiden ja yhteiskunnan tulevaisuus.”

Molemmat lapsityön vastaisen päivän tapahtumat olivat osa LICADHO:n hanketta lapsityön haitallisimpia muotoja vastaan yhteistyössä Taksvärkin sekä Kambodžan World Visionin kanssa. Tänä vuonna alkanutta viisivuotista hanketta edelsi Taksvärkin kampanja 2010-2011 – Työpaikka rohkealle.

 

 

 

 

Teksti ja kuvat
LICADHO