Brahim kalastaa selvitäkseen

17-vuotiaan Brahim-pojan kylässä monet lapset joutuvat valitsemaan koulunkäynnin ja sen väliltä keskeyttävätkö he koulun auttaakseen vanhempiaan kalastamaan. Jotkut ovat valinneet Brahimin tavoin jälkimmäisen, sillä heidän perheillään on taloudellisia vaikeuksia, mutta myös, koska opettajat eivät ota koulutusta vakavasti.

“Opettajat lähtevät luokasta heti saatuaan palkkarahat oppilailta”, Brahim kertoo. ”Nyt asun perheeni kanssa ja autan heitä kalastamisessa.”
Brahim elää Kylä nro 4:ssä, Koh Kong kaupungin laitamilla, Kambodzhan lounaisrannikolla. Hänen isänsä on kalastaja ja Brahim on usein hänen seuranaan kalastusretkillä.

Tyypillisesti heidän päivänsä alkaa kolmen ja neljän välillä aamuyöllä. Kalastus on tärkeää aloittaa aikaisin, sillä kalat pysyttelevät lähellä pintaa vain silloin, kun aurinko ei ole vielä noussut. Lähestyttäessä lounasaikaa kalat uivat syvemmälle, kauemmas verkoista.

Brahim voi isänsä kanssa ansaita päivässä 100 000 rieliä (n. 18 euroa), mutta useimmiten he saavat voittoa joko hyvin vähän, tai eivät ollenkaan. Haastattelupäivänä Brahim ja hänen isänsä olivat ansainneet 20 000 rieliä (n. 3 euroa).

Huolimatta huonoista kokemuksista opettajien suhteen, Brahim myöntää, että voidakseen päästä parempaan taloudelliseen tilanteeseen, kouluttautuminen on ratkaisevan tärkeää.

”Minulla ei ole paljoa tietoa eikä muita taitoja, joten minusta voi yhtä hyvin tulla kalastaja”, toteaa Brahim. ”Jos minulla olisi mahdollisuus opiskella mikä tahansa taito, haluaisin oppia koneista.”

Kun Brahimilta kysyy haluaisiko hän toisenlaisen uran itselleen, hän sanoo ettei ole suunnitellut asiaa. “Kalastaminen on vaikeaa työtä”, Brahim kuitenkin sanoo.
 
 
 
Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vuonna 2013 julkaiseman tutkimuksen mukaan 5-17-vuotiaista lapsityöläisistä Kambodzhassa 50,4 % työskentelee maa- ja metsätalouden sekä kalastuksen parissa. Maaseudulla asuvien lapsien kohdalla tämä luku nousee 97 prosenttiin.

Teksti ja kuvat: LICADHO
Käännös: Anna Pulkka

 

Taksvärkki ry: n kehitysyhteistyöhanke Kambodzhassa on käynnissä neljättä vuotta. Hankkeen tavoitteena on tukea lapsityöläisiä saamaan koulutusta, kuntoutusta ja mahdollisuuksia muuhun toimeentuloon. Monivuotinen hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisen ihmisoikeusjärjestö LICADHOn kanssa. Hanketta edelsi Taksvärkki ry:n oppilaitoksille suunnattu Työpaikka rohkealle -kampanja lukuvuonna 2010–2011.

LICADHO on aktiivinen myös internetissä. Järjestön internet– ja facebooksivuilta voi lukea uusimmat uutiset Kambodzhasta.