“Vapauttakaa äitimme!”, lasten elamää Kambodzhassa

Yrit hetken ajan kuvitella, jos elämäsi Suomessa olisi kuin lapsella Kambodzhassa. Olette asuneet perheenne kanssa kodeissanne jo vuosien ajan. Itse olisit luultavasti syntynyt ja kasvanut siellä.

Yhtenä päivänä viranomaiset ilmoittavat, että koko naapurustonne on vuokrattu suuryritykselle. Teidän on jätettävä kotinne ja muutettava kauas, asuinalueelle jossa sinulla ei ole koulua tai vanhemmillasi työpaikkaa. Sähköstä ja vedestäkin saattaa olla pula. Vanhempasi kieltäytyvat muuttamasta, ja yhtenä aamuna kaivinkoneet ilmestyvät tuhoamaan kotinne.

Kambodzhassa tämä on arkea tuhansille perheille. Maiden anastukset ja pakkosiirrot ovat vaikuttaneet yli 400,000 kambodzhalaiseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapaus mielipiteeseen

Pääkaupunki Phnom Penhissa, alueella nimeltä Boeung Kak, perheet nousivat vaatimaan oikeuksiaan. Suomessa, Kambodzhassa ja kaikkialla maailmassa ihmisillä on kansainvälisten sopimusten ja lakien takaama oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen. Kaikille kuuluvat ihmisoikeudet, kuten sananvapaus ja kokoontumisvapaus, on kirjattu ylös YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen. Perheet Boeung Kakin alueella ja mieltään osoittavien asukkaiden lapset tietävät tämän.

Kuvittele siis sitä järkytystä, kun yhtenä päivänä todistaisit poliisien vievän mieltään osoittavat vanhempasi  mukanaan. Kahden päivän päästä kuulisit oikeuden tuominneen vanhempasi 2,5 vuodeksi vankilaan. Miten toimisit?

Toimintaa vapauden puolesta

Suomen kesän aikana 15 Boeung Kak alueen mieltään osoittanutta asukasta tuomittiin ankariin vankeusrangaistuksiin. 14 äitiä sekä isoäitiä ja yksi isä, joita jäivät kaipaamaan 52 lasta. Lapset tiesivät etteivät heidän vanhempansa olleet tehneet mitään väärää ja olivat yhtenä keskeisenä toimijana vankien vapauttamista ajavassa kampanjassa.

Kampanja toimi. Lapset ja muut yhteisön jäsenet pitivät epäoikeudenmukaisia rangaistuksia esillä jatkuvasti. Lapset lauloivat äitiensä puolesta, osallistuivat mielenosoituksiin ja olivat mukana esittämässä vetoomuksia eri viranomaisille ja suurlähetystöihin . Paine vapauttamisen puolesta kasvoi lopulta niin voimakkaaksi, että vangitut äidit kävelivät vapauteen. Taksvärkki ry:n kumppanijärjestö  Licadho oli mukana kampanjoinnissa.

Licadhon tekemä video kampanjasta löytyy täältä.

Allekirjoita  Amnestyn vetoomus Kambodzhan maa-anastusten lakkauttamisen puolesta täällä.

 

Teksti: Matti Koivisto, Taksvärkin vapaaehtoinen Kambodzhassa

Kuvat: Licadho