Uusia taitoja nuorisoliikkeestä

Guatemalassa aktiiviset nuoret vaikuttavat ja oppivat uusia taitoja paikallisissa nuorisoliikkeissä. Nuevo Egiptosta kotoisin oleva nuori Jecenia toimii Malacatanin nuorisoliikkeessä osana taloustyöryhmää. Syyskuussa tapaamamme Jecenia haluaa olla tulevaisuudessa nuorten oikeuksien ja velvollisuuksien puolestapuhuja.

“Nimeni on Jecenia. Asun Nuevo Egiptossa ja olen 17-vuotias. Opiskelen neljättä vuotta biologisten tieteiden lukiossa. Olen ollut mukana Malacatanin nuorisoliikkeessä kaksi ja puoli vuotta. Nuorisoliike esitti lukiomme rehtorille kutsun pyytäen 15 oppilasta ottamaan osaa nuorisoliikkeeseen. Rehtori lähetti minut ja opiskelijatoverini, joten siitä lähtien olen osallistunut nuorisoliikkeen toimintaan, ja nyt olen osa taloustyöryhmää.

Nuorisoliikkeessä opimme politiikasta ja maamme historiasta. Lisäksi opimme tuntemaan oikeutemme ja velvollisuutemme. Olemme oppineet, että meillä on ääni ja nuorina oikeus käyttää ääntämme. Meillä on oikeus elämään, terveyteen, koulutukseen ja myös oikeus yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Tästä oikeudesta on kyse, kun meitä koulutetaan aktiivisiksi kansalaisiksi.

Olemme järjestäneet nuorisoliikkeen kanssa esimerkiksi lasten päivän. Oli todella ihanaa osallistua tähän tapahtumaan. Lapset tykkäävät pitää hauskaa, mutta eivät pääse eri syistä viettämään aikaa tällä tavoin. Juhlimme myös ympäristöä puistossa. Järjestämme aktiviteetteja, lahjoitamme kierrätyskasseja ja kerromme ihmisille, että on tärkeää kierrättää, vähentää kulutusta ja käyttää asioita uudelleen. Tämä kaikki on ollut hyödyllistä minulle, sillä olen oppinut nuorisoliikkeen kautta uusia taitoja.
 
Malacaton_diblomi2
 
Työpajoissa muodostamme ryhmiä, joissa tutustumme uusiin ihmisiin. Minusta tämä on todella hienoa, sillä olen tutustunut kavereihin, joiden kanssa tulin todella hyvin toimeen ja joiden kanssa osallistumme edelleen nuorisoliikkeeseen. Olen tyytyväinen, sillä olen saanut paljon kokemuksia näin nuorella iällä. Myös ohjaajana toimiminen on ollut minulle todella tyydyttävää. Miksi? Koska se, mitä olen itse oppinut, kantaa nyt hedelmää. Se kantaa hedelmää tänään.

Haluaisin, että omassa yhteisössäni olisi parempi terveydenhuolto ja nuorilla ja lapsilla olisi parempi mahdollisuus taloudelliseen, sosiaalisen ja perheeseen liittyvään kehitykseen. Lisäksi kunta voisi ottaa tehtäväkseen jakaa elintarvikkeita, terveydenhuoltoa, koulutusta ja tukea niitä tarvitseville. Guatemalan presidentin tulisi kantaa vastuunsa ja auttaa kaikkein suurimmassa tarpeessa olevia.

Tulevaisuuden visiossani olisin yliopisto-koulutettu ja toimisin lasten ja nuorten oikeuksien puolesta. Tahtoisin ylittää itseni. Haluaisin, että vanhempien minulle takaamat opinnot kantaisivat hedelmää. Monet nuoret tarvitsevat tukea, mutta ihmiset eivät käänny katsomaan heitä. Haluaisinkin tulla kaikkien nuorten oikeuksien ja velvollisuuksien puolestapuhujaksi, jotta näillä nuorilla voisi olla suuri tulevaisuus.”

Yhteistyössä guatemalalaisen nuorisojärjestö PAMIn kanssa Taksvärkki ry tukee nuorisoryhmien toimintaa Guatemalassa. Juuri päivitetystä Vaikuta!-menetelmäoppaasta voit lukea lisää guatemalalaisten ja suomalaisten nuorten vaikuttajien tarinoita. Lue lisää nuorten näköisestä vaikuttamisesta Taksvärkin Vaikuta!-oppaasta.

 
Teksti: Ana Silvia Lopez, Sini-Maria Melanen & Sonja Perkiö
Kuvat: Veera Blomster