”Oppiminen tekee meistä parempia ihmisiä”

“Nimeni on Alicia, olen 16-vuotias ja kotoisin Zunilitosta, Suchitepéquezista. Äitini hoitaa sisaruksiani ja työskentelee kahvitilalla. Sadonkorjuun aikaan hän tienaa noin neljä euroa päivässä. Isäni on töissä erään maatilan hoitajana. Illalla kotiin palattuaan hän tekee lisäksi parturin töitä, että perheemme saisi lisätienestiä.

Minulla on kaksi veljeä ja kaksi siskoa. Vanhin sisko on naimisissa, pienimmät sisarukset käyvät Cantónin koulua. Tietyt perinteet ovat perheelleni tärkeitä: esimerkiksi jouluisin teemme yhdessä tamaleja (maissinyyttejä) ja ponchea (guatemalalaista glögiä) ja seurustelemme naapureiden kanssa.

Tykkään jalkapallon pelaamisesta, vaikka vanhempani väittävät, että se on poikien laji. Joukkueeni on osallistunut piiritason turnauksiin ja olemme voittaneet! Olen siitä hyvin iloinen!

Minulla ei ole nykyisin yhtä paljon aikaa leikkiä kuin nuorempana, sillä koulun ja läksyjen lisäksi minulla on paljon kotitöitä: laitan veljilleni ruokaa, siivoan ja vahdin siskoni lapsia.

Vaikka olenkin luonteeltani ystävällinen, monesti minun on ollut vaikeaa ilmaista itseäni etenkin aikuisten seurassa, arastelin jopa äitiäni. 13-vuotiaana tajusin, että yhteisön jäsenenä olen myös maani kansalainen ja vaikka en olisikaan täysi-ikäinen, myös minulla on oikeuksia. En kuitenkaan ymmärtänyt mitään päätöksenteosta.

zunilito nuoret
 

Toukokuussa 2013 liityin Zuniliton nuorisoverkostoon ja sen hankkeeseen nimeltä Nuorisoryhmät poliittisen kansalaisuuden rakentajina Guatemalassa. Siinä edistetään kansalaisoikeuksia. Osallistuminen on ollut minulle hyvin tärkeää. Ryhmätyö on minusta kivaa: on mukavaa, että kaverini kunnioittavat minua. He valitsevat minut monesti erilaisiin luottamustehtäviin, koska olen perehtynyt ihmisoikeuksiin ja lasten oikeuksiin. Minut on valittu nuorison edustajana luottamustoimeen, jossa tutustun kunnanhallintoon ja toimin yhteyshenkilönä kylän ja kunnan viranomaisten välillä.

Minua huolestuttaa lasten ja nuorten tilanne kotikunnassani, meidän oikeuksiamme ei kunnioiteta. Esimerkiksi koulumateriaalit toimitetaan usein myöhässä ja vanhemmat joutuvat maksamaan lastensa koulutuksesta, vaikka sen pitäisi olla ilmaista.

Osallistumiseni kunnanhallintoon on muuttanut sekä omien vanhempieni että muiden aikuisten suhtautumista nuorisoon: monet vanhemmat arvostavat nykyisin lastensa kouluttamista enemmän kuin ennen, sillä he näkevät koulutuksen olevan avain parempiin työpaikkoihin. Ymmärrän kuitenkin, että näkemykset eivät muutu yhdessä yössä vaan vaativat aikaa.

Nuorisoliikkeessä meidän täytyy tehdä itseämme tunnetuksi, jotta kaikki paikalliset tietäisivät meidät. Meidän pitää voimaantua entistä enemmän, jotta osaamme tehdä aloitteita, jotka otettaisiin huomioon kunnallisessa päätöksenteossa.

Aikaisemmin tunsin, etten ole tärkeä, että en ole minkään arvoinen. Nykyisin tiedän, että olen arvokas, koska autan muita ja koska olen oppinut paljon uutta. Meidän nuorten näkemyksillä on väliä ja ne pitää ottaa huomioon!

Minulla on, totta kai, tulevaisuuden haaveita kuten kaikilla. Unelmoin siitä, että nuorten ja lasten toiveet otettaisiin huomioon, että koulutarvikkeet saapuisivat ajallaan ja että kaikki pysyisivät terveinä. Toivon, että nuorisoliike jatkaa toimintaansa ja että ihmiset tuntisivat meidät ja tukisivat työtämme lasten oikeuksien puolesta.

Päätän kertomukseni vetoamalla nuoriin: meidän täytyy jatkaa eteenpäin, emme voi jäädä varjoon, meidän työmme palkitaan vielä!

Me olemme se muutos, jonka haluamme nähdä kunnassamme. Meidän täytyy tehdä vapaaehtoistyötä ja käyttää hyväksemme kaikki eteemme tulevat mahdollisuudet. Jos mahdollisuuksia ei ole, meidän täytyy itse luoda ne; oppiminen tekee meistä päivä päivältä parempia ihmisiä.”

Alician nimi on muutettu.
 
* * *

Alicia osallistui poliittisen kansalaisuuden koulutusohjelmaan, jossa tutustutaan muun muassa Guatemalan historiaan, valtioon, ihmisoikeuksiin, lapsen oikeuksiin, aktiiviseen kansalaisvaikuttamiseen, lainsäädäntöön ja poliittisiin puolueisiin.

Alicia on juontanut yhteisöradiossa ohjelmia, joissa keskusteltiin soittajien kanssa ihmisoikeuksista ja kansalaisoikeuksista sekä muistutettiin tärkeistä kansallisista merkkipäivistä. Guatemalassa vietetään esimerkiksi ympäristönsuojelupäivää ja lapsiväkivallan vastaista päivää.

Lisäksi Alicia vie nuorten tekemiä aloitteita kunnanhallintoon, osallistuu yhteisöjen kehittämisprojekteihin ja nuorten kokoontumisiin.
 
 
Käännös: Kukka-Maria Ahokas
Kuvat: Pamela Arslan