Nuori vaikuttaja haluaa lopettaa syrjinnän

Guatemalassa nuoret ovat aktiivisia muutoksen tekijöitä. Yksi heistä on Coatepequen kaupungin nuorisoliikkeessä mukana oleva Francis Gudiel, joka on omistautunut lasten ja nuorten oikeuksien puolustamiselle. Tapasimme Francisin syyskuussa, jolloin hän kertoi meille nuorisoliikkeen tavoitteista, yhteiskunnallisista unelmista ja tulevaisuuden haaveistaan.
 

”Minä olen Francis Gudiel ja olen 18-vuotias. Asun Guatemalassa, tarkemmin sanottuna Coatepequen kaupungissa. Opiskelen hammaslääketiedettä ja olen myös töissä hammasklinikalla. Liityin Coatepequen nuorisoliikkeeseen kolmisen vuotta sitten. Kuinka kuulinkaan siitä? Noh, oikeastaan kuulin siitä koulussa ja sitten toiminta veti minut mukaansa. Tarkoituksenamme on kouluttaa aktiivisia nuoria ja saada meidän äänemme kuuluviin. Kamppailemme lasten ja nuorten oikeuksien puolesta. Nuorisoliike pitää myös huolen siitä, että meillä olisi mahdollisuuksia osallistua ja esittää mielipiteemme.

Erityisesti nuorten osallistuminen yhteiskunnallisiin asioihin on tärkeää, sillä olemme sekä Guatemalan nykyisyys että tulevaisuus. Jotkut saattavat kysyä: mitä hyötyä nuorten osallistumisesta on? Mutta me olemme tärkeitä omassa kunnassamme. Jos nuoria ei olisi, kuinka seuraavat päätöksentekijät valittaisiin Coatepequessa ja Guatemalassa? Me nuoret olemme tulevia äänestäjiä. Nykyiset aikuisetkin olivat aiemmin nuoria.

Me nuorisoliikkeessä haluaisimme, että meillä olisi terveellinen ympäristö ja nuorilla tapahtumia, joissa he oppisivat tuntemaan oikeutensa ja velvollisuutensa. Toiseksi haluaisimme, että me voisimme tuoda mielipiteemme esiin. Esimerkiksi lasten päivänä huomioimme erityisesti lapset, jotta he tuntisivat oikeutensa ja voisivat osallistua aktiviteettiemme kehittämiseen. Juttelemme heille siitä, miten pitää huolta terveydestä, koska heidänkin tulee huolehtia itsestään. Haluaisimme nuorten miettivän enemmän omaa tulevaisuuttaan: mitä he haluavat tehdä Guatemalassa? Heidän olisi hyvä tuntea osallistumismahdollisuutensa jo pienestä pitäen, jotta heitä kiinnostaisi jatkaa osallistumista myös vanhemmalla iällä.

Guatemalassa on paljon korruptiota ja ihmisiä, jotka eivät noudata lakeja. Voimmeko elää korruptoituneessa Guatemalassa? Kyllä, mutta emme voi mennä korruptoituneiden puolelle. Emme ehkä voi lopettaa korruptiota kokonaan, mutta voimme ehkäistä ja vähentää sitä. Nuorten on saatava aikaan muutosta.

 

 

 

Minulla on monia haaveita. Haluaisin olla lääkäri auttaakseni niitä, joilla ei ole mahdollisuutta terveydenhuoltoon. Tahdon myös kamppailla lasten ja nuorten oikeuksien ja syrjinnän loppumisen puolesta. Tulevaisuudessa haluaisin olla kehittämässä nuorisoliikettä eteenpäin.

Mielestäni meidän ei tulisi tapella, vaan vaatia oikeuksien toteutumista. Kuten oikeudessa vaaditaan oikeutta. Meidän täytyy jatkaa oville koputtamista, jotta ne avattaisiin ja meitä kuultaisiin. Ennen nuorisoliike ei voinut toimia vapaasti, mutta nyt meidät otetaan huomioon. Miksi? Koska meidän vaatimuksemme kuultiin ja ihmiset näkivät sen innokkuuden, mikä meillä on asioiden muuttamiseen.

Nuorina muutoksen tekijöinä meidän tulee jatkaa kamppailua kaikkien ihmisten oikeuksien puolesta. Me emme saa lakata vaatimasta muutosta! Täytyy myös tehdä asioita. Me emme voi taistella oikeuksien puolesta, jos emme itse toimi niiden mukaisesti. Meidän tulee kohdella muita niin kuin toivoisimme, että meitä itseämme kohdellaan.”

Yhteistyössä guatemalalaisen nuorisojärjestö PAMIn kanssa Taksvärkki ry tukee nuorisoryhmien toimintaa Guatemalassa. Juuri päivitetystä Vaikuta!-menetelmäoppaasta voit lukea lisää Francisin ja muiden guatemalalaisten ja suomalaisten nuorten vaikuttajien tarinoita. Lue lisää nuorten näköisestä vaikuttamisesta Taksvärkin Vaikuta-oppaasta.
 

Teksti: Ana Silvia Lopez & Sini-Maria Melanen
Kuvat: Francis Gudiel & Veera Blomster