Nuoret ovat tärkeä osa Guatemalaa

San Isidrosta kotoisin oleva nuori Adonios Ambroso Fuentes toimii paikallisessa nuorisoliikkeessä. Syyskuussa tapaamamme Adonios toivoo tulevaisuudelta, että Guatemalan rikollisuuteen tulisi muutosta, ja että nuoret tulisivat olemaan osa jotain tärkeää.

”Nimeni on Adonias Ambroso Fuentes. Asun San Isidron naapurustossa. Olen 18-vuotias. Opiskelen lääketiedettä. En käy töissä. Olen nuori, jolla on taitoa auttaa muita ja tehdä muiden eteen asioita.

Teemme nuorisoliikkeessä paljon asioita: esimerkiksi järjestäydymme, pidämme kokouksia ja nuorille suunnattuja työpajoja. Järjestämme erilaisia aktiviteetteja silloin, kun pidämme kokouksia nuorten kanssa. Haluamme, että muut nuoret motivoituisivat ja jatkaisivat osallistumista. Menemme liikkeen kanssa kuntiin ja yhteisöihin auttamaan tai viettämään nuorten päivää. Tapahtumien päätteeksi juttelemme nuorten kanssa ja tutustumme heihin paremmin, jotta meistä tulisi tiiviimpi porukka.

Näen, että guatemalalaiset nuoret eivät ole orientoituneita. Heillä ei ole välttämättä kykyä toimia aktiivisina kansalaisina sen vuoksi, mitä he ovat kokeneet tai kokevat tällä hetkellä elämässään. Haluaisin, että kaikki nuoret voisivat osallistua ja tehdä yhdessä asioita. Me kaikki nuoret voimme ja haluamme olla tärkeä osa Guatemalaa.
 
Coatepeque_ympäristö1
 
Haluaisin, että me nuoret yrittäisimme vaikuttaa siihen, että hallitus pysyisi vahvempana valtiota koskevissa asioissa. Asioiden tila näyttäytyy liian huonona Guatemalassa: meillä on tänä päivänä esimerkiksi paljon rikollisuutta. Meillä on Guatemalassa nuoria, jotka eivät voi opiskella tai ihmisiä, jotka eivät voi jatkaa työskentelyä, koska pelkäävät, että heille voisi tapahtua jotain. Voisi sanoa, että meillä ei ole Guatemalaa, jossa olisi rauha. Toivon viranomaisten tai presidentin ottavan asian hoitaakseen, jotta tulevaisuudessa tämä kaikki loppuisi. Meillä nuorilla on tulevaisuus vielä edessämme emmekä siksi halua, että asiat pysyvät näin. Haluamme vahvan Guatemalan, jotta meillä olisi tulevaisuus.

Haluan itse tulevaisuudessa jatkaa opiskelua niin pitkälle kuin elämä vain sallii. Lähitulevaisuudessani haluan tulla kirurgiksi voidakseni auttaa muita ihmisiä ja opettaa muille sitä, mitä jo tiedän. Ajan saatossa haluan olla osana jotain tärkeää kuten nuorisoliike, jotta voimme orientoida muita nuoria, ihmisiä ja kuntia.

Toivottavasti nuoret, joilla on mahdollisuus opiskella, voisivat jatkaa opiskelua ja näkisivät siihen vaivaa. Toivon myös, että heistä tulee tulevaisuudessa suuria persoonia, ja he tulevat olemaan osana jotain tärkeää.”

Yhteistyössä guatemalalaisen nuorisojärjestö PAMIn kanssa Taksvärkki ry tukee nuorisoryhmien toimintaa Guatemalassa. Juuri päivitetystä Vaikuta!-menetelmäoppaasta voit lukea lisää guatemalalaisten ja suomalaisten nuorten vaikuttajien tarinoita. Lue lisää nuorten näköisestä vaikuttamisesta Taksvärkin Vaikuta!-oppaasta.
 

Teksti: Ana Silvia Lopez, Sini-Maria Melanen & Sonja Perkiö
Kuvat: Veera Blomster

 
Coatepeque_ympäristö2