Hyvä poliisi, paha poliisi

Korruption kitkeminen lähtee omasta päätöksestä.

Mitä tekisit, jos opettaja vaatisi korvausta päästääkseen sinut luokalta? Entäpä, jos virastossa toimiminen nopeutuisi, mikäli tarjoaisit tiskin alta sievoista rahasummaa? Mitä jos poliisiin ei voisi luottaa? Näiden kysymysten parissa guatemalalaiset nuoret kamppailevat lähes päivittäin.

Julkisen sektorin korruptiota tutkivan Transparency International -järjestön mukaan Guatemala on Latinalaisen Amerikan kuudenneksi korruptoitunein maa. Julkisen toimivallan väärinkäyttö yksityisen edun saavuttamiseen on Guatemalassa niin yleistä, ettei sitä aina edes tiedosteta, eikä sitä välttämättä tuomita. Latinalaisen Amerikan mielipidekyselystä Latinobarometrosta selviää, että koko mantereen asukkaista juuri guatemalalaiset suhtautuvat lahjontaan kaikkein suopeimmin.

 

Eivät kuitenkaan kaikki. 15-vuotias David haluaa isona poliisiksi. Hyväksi sellaiseksi. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin poliiseilla on minimipalkka, mikä takaa sen, että David voisi auttaa tulevaisuudessa perhettään taloudellisesti hankkimalla tuloja kaikkien yhteiseen käyttöön. Lisäksi nuorukainen toivoo, että rikollisuus ja turvattomuus saataisiin taltutettua Guatemalassa. Niin että tulevaisuudessa kaduilla liikkumista ei tarvitsisi pelätä.

”Guatemalassa on paljon korruptoituneita poliiseja ja huumerikollisuutta. Poliisit ottavat rahaa vastaan, jos sitä heille tarjotaan. Toisinaan he itse myyvät huumeita nuorille tai aikuisille. Korruptio vaikuttaa turvattomuuteen, sillä jos poliisit eivät voi taata turvallisuutta, kuka sitten voi?” tuumii David.

Muutos lähtee itsestä. Pienistä teoista ja päätöksistä. Ylipäätään halusta muuttaa maailmaa. David on tottunut kantamaan kortensa kekoon perheensä hyväksi jo hyvin nuorena. Hän on toimelias nuori, joka koulun ohella tekee töitä viikonloppuisin lastaamalla aamuyöstä hedelmäsäkkejä bussien kattotelineille. Torstaisin hän pitää radio-ohjelmaa ja toisinaan hän toimii muurarin apulaisena. Isona hänestä tulee kuitenkin hyvä poliisi.

 

Teksti ja kuvat
Ulla Lehtinen

 

Elokuussa julkaistava Taksvärkin lukuvuoden 2012-2013 kampanja tulee käsittelemään guatemalalaisia nuoria, heidän vaikutusmahdollisuuksiaan ja aktiivista kansalaisuutta.