Taidetyöpajat Boliviassa: ”Lapset tulevat hakemaan hellyyttä”

Compa on El Altossa, Boliviassa sijaitseva kulttuurijärjestö, jonka päätavoite on taiteen avulla opettaa lapsille ja nuorille muun muassa itsetuntemusta ja poliittista tietoisuutta. Järjestössä uskotaan, että taide on väline yhteiskunnalliseen muutokseen.

Monet Compan nykyisistä työntekijöistä ovat ensin osallistuneet taidetyöpajoihin oppilaina. Kasvaessaan he ovat siirtyneet sitten itse työpajojen ohjaajiksi tai muihin työtehtäviin. Näin kävi myös Mayra Bautistalle, 26, joka tällä hetkellä toimii Compa-järjestön tiedottajana.

”Aloitin osallistumalla teatterityöpajoihin 17-vuotiaana. Teimme teatteria kaduilla ja erilaisilla festivaaleilla. Myöhemmin aloin saada vastuuta ja minusta tuli teatterityöpajojen ja nukketeatteripajojen ohjaaja. Sitten olin yhden Compa-talon vastaava ja sittemmin sain työalueekseni tiedottamisen.” kertoo Mayra.

Compalla on nykyisin neljä eri taloa ympäri El Altoa. Työpajoja järjestetään monella taiteen alueella; on teatteria, musiikkia, tanssia, kuvataiteita, keramiikkaa ja sirkusta. Monet vapaaehtoiset opettavat lisäksi englantia. Compassa pidetään myös radiotyöpajoja ja sillä on oma radiokanava.

 

 

Kovaa elämää

El Alto on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä kaupungeista. Se on syntynyt pääkaupunki La Pazin kylkeen, kun maalta on muutettu kaupungin liepeille paremman elämän toivossa.

Kaupunkinäkymä on karu. Suurin osa taloista on punatiilisiä, keskeneräisiä rakennuksia. Köyhyys erityisesti kaupungin laitamilla on käsin kosketeltavaa. Lapset kulkevat usein rikkinäisissä, likaisissa vaatteissa. Näissä kaupunginosissa heitä uhkaavat huumeet, alkoholi, väkivalta ja teiniraskaudet. Syrjäytymisvaara on suuri.

”Näillä alueilla Compan työllä on todella merkitystä”, Mayra sanoo. ”Lapsilla on paikka, johon heidän on hyvä tulla ja jossa he voivat kertoa, miltä heistä tuntuu. Monilla alueilla lapset elävät väkivaltaisissa kodeissa, joissa on paljon sekä fyysistä että psyykkistä väkivaltaa. Se on todella surullista. He eivät tule Compa-taloon pelkästään oppiakseen englantia tai tekemään teatteria, he tulevat hakemaan hellyyttä.”

Mayra korostaa ohjaajien vastuuta, olivatpa he paikallisia tai ulkomaalaisia vapaaehtoisia. Vaikka paikalle tulisi vain kaksi lasta, ohjaajan on oltava paikalla heitä varten. Näitä kovia kokeneita lapsia ei saa pettää.

 

Vapaaehtoiset

Compassa on paljon ulkomaalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä. Heitä tulee muun muassa Saksasta, Kanadasta, Tanskasta, Ranskasta ja Suomesta. Internetin ja facebookin kautta yhä useampi löytää Compan.

”Kun joku kirjoittaa vaikka Hollannista, että tahtoisin tulla teille tekemään työtä, minä ajattelen: ’Huh! Kuinka niin kaukaa joku haluaa tulla tänne, ja vielä vapaaehtoisena ilman palkkaa?’ Minä olen joka kerta iloinen ja yllättynyt.” Mayra kertoo.

Mayra korostaa, että tärkeimpiä vapaaehtoisen ominaisuuksia ovat avoin mieli ja suuri sydän. Ja luonnollisesti halu auttaa. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla eksperimentaalinen muusikko tai kuuluisa taiteilija. Tärkeintä on arvomaailma.

”Meillä ei ole varaa maksaa vapaaehtoisille. Silti he ovat valmiita jättämään perheensä, ystävänsä ja kaikki mukavuutensa kotimaassaan tullakseen maahan, joka on täysin erilainen. Minusta se on kaunis lahja.”

 

Compan tyttöjä taiteilemassa.                                         Kuvaa varten Mayran tytär laittoi äidin huulipunaa.

 

Oikeudenmukaisuuden puolesta

Mayran mielestä bolivialaisessa kulttuurissa, niin kuin missä tahansa muuallakin, ajatellaan helposti, että jos ei omista omaa taloa, koiraa ja puutarhaa ei ihminen voi olla onnellinen.

”Minä olen sitä mieltä, että voi olla onnellinen ja monia asioita voi tehdä ilman materiaalista omaisuutta. Elämä on jotain muuta. Kun olen katulasten kanssa, yritän kertoa heille tästä. Meidän jokaisen on etsittävä tapamme elää. Toisilla on paljon rahaa ja omaisuutta, mutta he voivat olla sisältä tyhjiä.”

Mayran työ on toisinaan raskasta, eivätkä kaikki pysty tekemään sitä. Tunne, ettei esimerkiksi katulapsia voi auttaa tarpeeksi, aiheuttaa sen, että jotkut ovat lopettaneet työnsä kesken. Toisinaan työ saa Mayrankin itkemään, mutta kyyneleet tulevat vasta kotona. Kaikesta huolimatta hän haluaa tulevaisuudessakin jatkaa muiden auttamista, olipa se Compassa tai sitten jossain muualla.

”Meidän yhteiskunnassamme on yhdeksän miljoonaa ihmistä, mutta tämä ei ole onnellinen yhteiskunta. On todella tärkeää työskennellä oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Haluan jatkaa työtä sen eteen, että ihmiset olisivat onnellisia, eivät rahan takia, vaan muiden asioiden vuoksi.”

 

Minna Hujanen
Kirjoittaja työskentelee vapaaehtoisena Taksvärkin kumppanijärjestössä Compassa Boliviassa.