Bolivialainen Tintin löysi Compasta oman tiensä

Luis Vasquez, lempinimeltään Tintin, on nyt 23-vuotias nuori mies. Kulttuurista monialaisesti kiinnostunut nuorukainen osallistui Compa-järjestön teatterityöpajoihin ensimmäistä kertaa seitsemän vuotta sitten ja on yhä samalla tiellä. Nyt hän on itse taidetyöpajojen ohjaaja. Eivätkä työpajat rajoitu nyt vain teatteriin, vaan Tintin opettaa myös keramiikkaa ja musiikkia. Lisäksi hän opiskelee La Pazin yliopistossa kuvataiteita.

 

Tintin puhuu niin innostuneesti Compasta ja vaihtoehtoisesta tiestä, että hän suorastaan hehkuu. Tämä mies on tosissaan – tai sitten hän on erinomaisen hyvä näyttelijä. Bolivialaisten tapa käyttää kieltä eroaa suomalaisen jäyhästä ja suorasta ilmaisusta. Sielu, sydän ja intohimo ovat usein käytettyjä sanoja tavallisessakin keskustelussa.

Kirjat ja matkustaminen auttavat näkemään

Compa on vaikuttanut Tintinin elämään kokonaisvaltaisesti. Yksi tärkeimmistä opeista hänelle on ollut kirjallisuuden arvostaminen.

– Tiedon avulla, lukemalla poliittista ja sosiaalista historiaa, voidaan puhdistaa ihmisen sielu. Joskus kirkko, koulu ja perhe tekevät pahaa ihmisen ajattelulle. Kirjat ovat ovi, jonka kautta ihminen voi löytää todellisen maailman.

Tintin kritisoi myös media luomaa kuvaa maailmasta: niin kuin koko elämä olisi vain sitä, että kaikki haluavat lisää rahaa.

– Kun olet vuorovaikutuksessa eurooppalaisten tai pohjoisamerikkalaisten ihmisten kanssa, huomaat ettei asia ole niin. Se on vain median luoma kuva, ja todellisuus on aivan toisenlainen.

Tintin on päässyt matkustamaan paljon Compan teatteriryhmän kanssa. Teatterin avulla vaihdetaan ajatuksia ja ideoita kulttuurien välillä.

– Esimerkiksi USA:sta luodaan täällä helposti sellainen kuva, että se haluaa vain valloittaa koko Etelä-Amerikan. Mutta myös siellä on ihmisiä, jotka haluavat muuttaa systeemiä toisenlaiseksi. Maiden hallitukset ovat se ongelma.

– Tavalliset ihmiset ympäri maailman usein jakavat tämän kokemuksen. Haluamme rikkoa muureja ihmisten välillä.

Virus, joka muuttaa yhteiskunnan

Taksvärkki ry:n kumppanijärjestö Compa on kasvanut ja kehittynyt vuosien aikana. Tintin kertoo, että kasvun myötä järjestö on myös muuttunut hiukan byrokraattisemmaksi, mutta se on väistämätöntä kehityksessä. Ohjaajat joutuvat tekemään töitä myös tietokoneen ääressä; jokaisesta työpajasta tehdään raportti ja jokaisen osallistujan kehitys arvioidaan.

– Olen nähnyt, kuinka Compa on muuttanut monien nuorten elämää, ja minulla on myös henkilökohtainen kokemus siitä.

– Minulle Compa on opettanut perusteellisesti sen ideologian, että taiteen kautta voimme löytää vaihtoehdon nykyiselle kapitalistiselle systeemille ja muuttaa yhteiskuntaa. Se on ollut motivaationi jatkaa täällä.

Tintin puhuu compalaisten yhteisestä tulevaisuuden haaveesta, taiteilijakylästä. Tarkoitus on rakentaa luonnon keskelle oma pieni yhteisö, johon kuka tahansa voi tulla asumaan lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Kylä tulee olemaan kollektiivi, jossa jokainen työskentelee yhteisen hyvän puolesta.

– Meillä on paljon ongelmia yhteiskunnassamme; on rasismia, epäoikeudenmukaisuutta ja väkivaltaa. Taiteilijakylässä tulemme tarjoamaan toisenlaisen tavan elää. Siellä eletään yhdessä toistemme kanssa ja harmoniassa luonnon kanssa.

– Kun ihmiset tulevat asumaan kylään joksikin aikaa ja palaavat sitten kaupunkiin, he ovat saaneet ”tartunnan” kylästä.  He tartuttavat sitten tätä ”virusta” eteenpäin vanhempiinsa ja ystäviinsä. Me olemme siis kuin virus, joka leviää ja muuttaa yhteiskuntaa, Tintin virnistää.

Minna Hujanen
Kirjoittaja työskenteli vapaaehtoisena Taksvärkki ry:n kumppanijärjestössä Compassa Boliviassa.