//

Edlyn Smith

Ikäsi? 14.

Asuinpaikkasi? Maan pääkaupunki Freetown.

Perheesi? Isä, äiti, pikkuveli, isoäiti ja kaksi serkkua.

Harrastuksesi? Piirtäminen ja lukeminen.

Delight Abdul Wahab Konneh

Ikäsi? 16.

Asuinpaikkasi? Bon kaupunki.

Perheesi? Kasvatti-isä ja 5 sisarusta.

Harrastuksesi? Jalkapallo, käsipallo, kuoro ja pelaaminen kavereiden kanssa.

5 faktaa Sierra Leonen nuorista

44 % sierraleonelaisista on alle 15-vuotiaita. Sierra Leonen nuorista 33 % käy yläasteen. Tytöistä 47 % saa lapsen tai tulee raskaaksi ennen, kuin täyttää 18 vuotta. Naisista lukutaitoisia on 27 % ja miehistä yli puolet.

Edlynin ja Delightin haastattelu

Edlyn ja Delight ovat kaksi sierraleonelaista nuorta. Molemmat saavat käydä koulua, ja toivovat samaa kaikille sierraleonelaisille lapsille ja nuorille.

Mitä pidätte kouluistanne, Delight ja Edlyn?

DELIGHT: Koulumme on yksi kaupungin parhaista. Koulussamme on vahva ilmapiiri. Oppilaat pitävät koulusta ja asioista siellä. Myös kouluympäristö on kiva. Lempiasioitani koulussa ovat jalkapallon pelaaminen, opiskeleminen sekä käsipallon pelaaminen. Tulemme kouluun puoli kahdeksalta, ja koulupäivä kestää noin viisi tuntia.

EDLYN: Koulullamme on hyvä maine. Se on yksityiskoulu. Koulutukseen suhtaudutaan hyvin vakavasti ja meiltä oppilailta vaaditaan paljon. Jos ei opiskele kunnolla, ei pääse kokeista läpi. Jos kokeesta pääsee läpi lukematta, se ei ole mikään oikea koe. Olen onnellinen ja tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan käydä hyvää koulua. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta. Minusta on myös kiva, että koulussa on aikaa sekä peleille että opetukselle.

Paljonko luokallanne on oppilaita?

D: Koulumme jokaisella luokalla on 50 oppilasta. Minun luokallani on 28 tyttöä ja 22 poikaa. Valtion kouluissa suurin luokkakoko on 50 oppilasta, mutta yksityiskouluissa jokaisella luokalla on 20–30 oppilasta. Meidän koulussamme on yhteensä 900 oppilasta. Tämä koulu on melko erityinen, sillä tämä on kaupunkimme ensimmäinen koulu, jossa on sekä tyttöjä että poikia samalla luokalla. Tässä suhteessa se on yksi edelläkävijöistä kaupungissamme ja koko maassa.

E: Meidän luokallamme on 29 oppilasta, joista 9 on poikia ja 20 tyttöjä.

”Sierra Leonessa ilman koulutusta on vaikea saada arvostusta. Kun on käynyt koulut, voi auttaa perhettään. Jos ei käy koulua, voi myös helposti syrjäytyä.”

– Delight

Minkälaista opetus on koulussasi?

D: Meillä on pätevät opettajat. He todella tuntevat oppialansa ja osaavat opettaa. He ovat erittäin mukavia ja tunnen, että opin heiltä paljon.

E: Me oppilaat olemme koulussa oppiaksemme, ja meitä rohkaistaan paljon. Opettajamme on todella hyvä. Hänellä on kärsivällisyyttä selittää asiat niin, että kaikki ymmärtävät. Jos ei ole ymmärtänyt jotain asiaa oppitunnilla, opettajalta voi kysyä siitä tunnin jälkeen.

Miten kuljet koulumatkasi?

D: Asun 4 kilometrin päässä koulusta. Kuljen koulumatkan usein kyydillä, mutta jos en saa kyytiä, käytän julkisia kulkuneuvoja. Joskus kävelen, jos minulla ei ole rahaa. Kouluun käveleminen kestää puoli tuntia.

E: Normaalisti isäni vie minut kouluun. Jos auto on rikki, minun pitää mennä taksilla. Se voi olla hankalaa, ja joskus saatan myöhästyä. Yksin kouluun kulkeminen on kuitenkin kivaa, koska näen paljon asioita matkalla.

”Koulutuksessa on hyvää se, että se on omaa. Kukaan ei tule ottamaan sitä pois.”

– Edlyn

Mitä teet vapaa-ajallasi?

D: Koulupäivän jälkeen pesen koulupukuni. Jos siskoni on päässyt koulusta, syön ja sitten lepään hieman ja opiskelen. Kuudeksi menen kirkkoon, jonka jälkeen on kuorotreenit. Saatan myös nähdä kavereitani tai käydä naapurissa kylässä. Viikonloppuisin käyn myös koulussa. Luen kirjoja, mutta suurin osa ajasta menee kirkossa. Siellä voi tehdä erilaisia asioita. Joskus soitan esimerkiksi rumpuja. Pidän todella paljon laulamisesta ja etenkin gospel-musiikista.

E: Suosikkiharrastuksiani ovat piirtäminen ja lukeminen. Suurimman osan vapaa-ajastani vietän veljeni kanssa. Kotiläksyjen jälkeen leikimme yhdessä. Läksyt ja opiskelu vievät kuitenkin paljon aikaa ja niihin pitää panostaa. Jos kokeista ei pääse läpi, ei arvosta juurikaan vanhempiaan, sillä he maksavat paljon rahaa koulunkäynnistä.

Kuuluuko sinulle joitakin kotitöitä?

D: Kotitöihini kuuluvat ruohonleikkuu, veden hakeminen, lattioiden pyyhkiminen ja lakaiseminen. Nämä teen yleensä jo ennen kouluun menoa. Joskus käyn viikonloppuisin torilla ostamassa tarvikkeita esimerkiksi ruoanlaittoon.

E: Autan äitiä ruoanlaitossa, putsaan myös itse kenkäni joskus. Lauantaisin autan kotona kotitöissä. Siivoan huoneeni ja silitän koulupukuni. Sen jälkeen minulla on vapaa-aikaa leikkiä, pelata tai mitä vain haluan. Sunnuntaisin käymme kirkossa, minkä jälkeen vietämme aikaa kotona.

Mitä teet kavereidesi kanssa?

D: Joskus pelaamme kavereiden kanssa pelejä. Joskus vain istumme, kerromme vitsejä ja nauramme. Toisinaan katsomme televisiota tai opiskelemme. Joskus pelaamme jalkapalloa. Tykkään todella paljon jalkapallosta.

E: Käymme paljon keskusteluja koulukavereideni kanssa. Siitä saa uusia ideoita. Voin oppia paljon oman ikäisiltäni verrattuna vanhempiin, toisella nuorella on saattanut olla erilainen lapsuus kuin minulla. Koulun jälkeen me pelaamme, käymme ostoksilla ja syömme yhdessä ennen kuin menemme kotiin.

Mitä koulutus merkitsee Sierra Leonessa?

D: Sierra Leonessa ilman koulutusta on vaikea saada arvostusta. Koulutusta pidetään erittäin tärkeänä. On todella vaikeaa saada minkäänlaista työtä, jos ei ole koulutettu. Jos ei käy koulua, voi myös helposti syrjäytyä.

E: On tosi siistiä olla koulutettu. Silloin voi pitää myös perheestään huolta. On parempi stressata hieman ja opiskella nyt kuin olla huomenna vailla minkäänlaista tulevaisuutta. Jos oikeasti opiskelee kovasti, niin tulevaisuudessa voi tehdä mitä haluaa. Koulutuksessa on hyvää se, että se on omaa. Kukaan ei tule ottamaan sitä pois.

Millaiset syyt johtavat koulunkäynnin keskeytymiseen Sierra Leonessa?

D: Koulu lopetetaan monesti rahan takia. Köyhyys on todellinen ongelma. Köyhillä ei ole varaa koulumaksuihin, ja joskus tarvikkeiden puuttuminen johtaa siihen, etteivät lapset pääse kouluun. Myös jotkut kavereistani ovat lopettaneet koulunkäynnin. Jotkut heistä kokevat olevansa liian vanhoja menemään kouluun, vaikka he ovat vasta 15-vuotiaita. Toisinaan raskaus estää tyttöjen koulunkäynnin. Tiedän tällaisia tapauksia monia.

E: Freetownissa monet ihmiset ovat jääneet koulusta pois köyhyyden takia. Tilanne on todella surullinen. Perheillä ei ole tarpeeksi ruokaa. Jos vanhemmilla ei ole rahaa, lapsi ei voi mennä kouluun vaan hänen tarvitsee tehdä töitä. Se on väärin, sillä koulutuksen ei pitäisi olla kenenkään etuoikeus. Sen tulisi kuulua kaikille.

Keiden pitäisi käydä koulua?

D: Olen sitä ajatusta vastaan, että koulu on vain poikia varten ja tyttöjen tulee jäädä kotiin tekemään ruokaa, valmiina menemään naimisiin. Meidän kaikkien pitää tulla kouluun. Kun on kouluttautunut, voi auttaa perhettään. Kun sekä mies että vaimo ovat koulutettuja, asiat ovat yksinkertaisempia – molemmat tienaavat ja he pitävät perheen taloutta yhdessä pystyssä.

Minkälaisina näet tyttöjen mahdollisuudet koulunkäyntiin?

E: Freetownissa sekä pojat että tytöt ovat etuoikeutettuja, sillä molemmat voivat mennä kouluun. Maakunnissa vasta näinä päivinä tytötkin saavat käydä koulua. Tytöt kuitenkin usein jäävät kotiin auttamaan vanhempiaan tai hoitamaan lapsia. Jos joku mies haluaa mennä 12-vuotiaan tytön kanssa naimisiin, tytön on suostuttava. Tytöillä ei ole paljoa sananvaltaa perheissään.

Miltä Sierra Leonen nuorison tulevaisuus näyttää?

D: Tulevaisuus on nuoria varten. Sierra Leonen nuoriso yrittää kovasti. He yrittävät kouluttautua ja heillä on tulevaisuuden tavoitteita. Nuorten tulee olla vahvoja ja rohkeita. En halua heidän luovuttavan. Haluan heidän vahvistuvan ja selviytyvän kaikesta, mitä he joutuvat kokemaan. Tiedän, että heillä on hyvä ja valoisa tulevaisuus.

E: Luulen, että nuorisolla voisi olla hyvä tulevaisuus, jos he lakkaisivat odottamasta valtiolta apua. Itse tietää parhaiten, mitä elämässään haluaa tehdä, joten itse ainakin voisi aloittaa, ja apua saattaa sitten tulla myöhemmin. Jos nuoret ajattelisivat enemmän tällä tavalla Sierra Leonessa, olisi tulevaisuus parempi. Maamme tulevaisuus on nuorten käsissä.