Maatietoutta

Tässä on pikakatsaus Sierra Leoneen.

Sierra Leonessa puhutaan yli 20:tä eri kieltä. Yleisin kieli englannin lisäksi on krio. Tässä on krioksi muutamia sanoja, joiden avulla pärjäisit alkuun vaikka Freetownissa.

Hei!  –  Kusheh-o!
Huomenta!  –  Mohnin sa (miehelle), mohnin ma (naiselle)!
Mitä kuuluu?  –  Aw di bodi?
Voin hyvin.  –  Di bodi fine.
Kiitos!  –  Tenki ya!

5 faktaa Sierra Leonesta

Sierra Leonessa puhutaan 23 eri kieltä. Yli 15-vuotiaista 42 % osaa lukea. YK:n mukaan Sierra Leone on maailman 177. kehittynein valtio. Suomi on sijalla 21. Sierra Leonen tähti on maailman 3. suurin koskaan löydetty timantti. Arvioiden mukaan vain 1–5 %:lla kaikista sierraleonelaisista on mahdollisuus käyttää sähköä.

Sierraleonelaisen, Suomessa asuvan artistin Obi Phrasen ja hänen bändinsä Obi Phrase and The Cross Cultures Band Taksvärkki-kampanjalle tekemä kappale nimeltä Education for Sierra Leone:
[youtube_sc width=700 rel=0 fs=1 url=http://youtu.be/NMGiGUPD_BU]
 
Sierra Leone on 5,5 miljoonan asukkaan maa Länsi-Afrikassa, Atlantin valtameren rannikolla. Se on pinta-alaltaan suunnilleen samankokoinen kuin Irlanti ja viisi kertaa pienempi kuin Suomi. Rajanaapureita ovat pohjoisessa Guinea ja idässä Liberia. Sierra Leonen pääkaupunki on Freetown, jossa on toista miljoonaa asukasta.

Sierra Leone oli pitkään Iso-Britannian siirtomaa. Se itsenäistyi vuonna 1961. Freetown oli siirtomaa-ajalla merkittävä orjakaupan keskus. Sierra Leonesta vietiin lähes 400 000 ihmistä Amerikkaan orjuuteen. Sierra Leonessa näkyvät niin vanhojen kuningaskuntien aikaiset perinteet kuin orjakaupan ja siirtomaa-ajan jäljet.

Virallinen kieli on englanti, jota osaavat lukutaitoiset sierraleonelaiset. Muita yleisiä kieliä ovat mende maan eteläosassa ja temne pohjoisessa. Maassa puhutaan 23 eri kieltä. Krio on Sierra Leonen lingua franca: sitä ymmärtää 95 % asukkaista. Se on englannin ja monen afrikkalaisen kielen sekoitus.

Sierra Leonessa on 16 eri etnistä ryhmää. Niiden välit ovat pääsääntöisesti hyvät, mistä kertovat yli heimorajojen solmitut avioliitot. Sierra Leonen väestöstä 60 % on muslimeja ja 30 % kristittyjä. Perinteiset uskomukset elävät sulavasti rinnan islamin ja kristinuskon kanssa.

Vuonna 1991 alkanut 11 vuotta kestänyt raaka sisällissota tuhosi lähes kaiken ja riisti monilta lapsuuden. Se myös teki maasta kansainvälisesti tunnetun lapsisotilaineen ja veritimantteineen. Sierra Leone kuuluu maailman vähiten kehittyneiden joukkoon. 53 % väestöstä sinnittelee äärimmäisessä köyhyydessä eli alle eurolla päivässä, ja eliniänodote on vain 48 vuotta. Ainoastaan 1–5 prosentilla kaikista sierraleonelaisista on mahdollisuus käyttää sähköä.

Lähes 70 % sierraleonelaisista saa elantonsa maataloudesta. Valtaosa viljelystä on hyvin pienituottoista. Sierra Leonen tärkeimmät vientituotteet ovat timantit, kaakao, kahvi ja kala. Sierra Leonen tähti on maailman kolmanneksi suurin timantti. Se löydettiin Sierra Leonen Koidusta vuonna 1972.

Sierra Leonen väestö on nuorta: peräti 61 % on alle 24-vuotiaita. Nuoret Sierra Leonessa haaveilevat koulusta, työstä ja rauhallisesta tulevaisuudesta.

Haluatko tietää lisää? Klikkaa tästä auki laaja tietopaketti ’Katsaus Sierra Leoneen’.