Kampanjainfo

Taksvärkki-kampanja 2013–2014 – anna koulupäiväsi Sierra Leonen nuorille


Taksvärkki-kampanjassa LUKEMATTOMAT TYTÖT LUKEMAAN valokeilassa ovat sierraleonelaiset nuoret. Taksvärkki tarjoaa oppilaitoksille ja suomalaisille nuorille mahdollisuuden tukea sierraleonelaisia nuoria ja työtä tasa-arvon puolesta.

Taksvärkki-kampanja on nuorten omaa kehitysyhteistyötä, suoraan nuorelta nuorelle.

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Sierra Leonessa.

Taksvärkki ry:n sierraleonelainen kumppanijärjestö CCYA toteuttaa hankkeen neljällä alueella eri puolilla maata. Pikkukaupungeissa ja kylissä asuville nuorille tarjotaan elämänhallintaan liittyvää koulutusta sekä tukea perus- ja ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi. Nuoret saavat koulutusta myös ihmisoikeuksista ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Järjestämällä tapahtumia ja tekemällä radio-ohjelmia nuoret välittävät tietoa ja innostavat muitakin toimimaan. Aktiiviset nuoret haluavat kaikille tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen Sierra Leonen.

Kampanjan suojelija on presidentti Tarja Halonen.

Oikealta löytyy lista kouluista, joiden oppilaat ovat lahjoittaneet yhden koulupäivänsä Sierra Leonen hyväksi. Klikkaa ja katso miten koulut sijoittuvat Suomen kartalle.

Opettaja / oppilaskunnan edustaja, onko sinun koulusi jo mukana Taksvärkissä?

Kampanjan avajaisia vietetään 6.9.2013. Koulun oma Taksvärkki-päivä voi kuitenkin olla mikä tahansa lukuvuosikalenteriin sopiva päivä kouluvuoden aikana, myös ennen kampanjan virallisia avajaisia.

Tervetuloa mukaan!

Taksvärkki-keräys

Yksi osa Taksvärkki-kampanjaa on Taksvärkki-keräys. Se perustuu päivän työhön, Taksvärkkiin. Koululaiset ja opiskelijat tekevät päivän verran töitä ja lahjoittavat palkkansa Taksvärkki ry:lle.

Erilaiset keräystavat

  • Oppilas tekee päivän työtä ja antaa saadun palkkion Taksvärkki ry:n keräykseen.
  • Koulu järjestää Taksvärkki-tempauksen esim. bändikonsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
  • Oppilaskunta osallistuu lahjoittamalla osan kahvilansa tai kioskinsa tuotoista keräykseen.

Mistä Taksvärkki-paikkoja?

Taksvärkki-päivänä voi työskennellä vaikkapa yrityksessä tai kotitaloudessa. Taksvärkki-työtä voi siis tehdä melkein missä tahansa, kuten esimerkiksi:

  • kaupassa: kassalla, hyllyttämässä, inventaariossa
  • toimistossa: avustaen postituksessa tai kopioinnissa
  • kahvilassa: pesemällä astioita, pyyhkimällä pöytiä
  • kotitaloudessa: hoitamalla lapsia tai lemmikkieläimiä, siivoamalla
  • tai vaikka eduskunnassa avustajana
  • koko luokka tai koulu voi suorittaa urakkatyön kunnalle tai yritykselle.

Suositus palkkioksi Taksvärkki-päivän työstä on 15 euroa.

Juttuvinkki tai ilmoitus paikallislehteen

Koulu voi myös ottaa yhteyttä paikallislehteen, joka yleensä uutisoi mielellään tulevasta Taksvärkki-päivästä. Lehdelle voi kertoa, keneen työnantajien kannattaa koululla ottaa yhteyttä työtehtävistä ilmoittaakseen.

Paikallislehteen voi laittaa myös ilmoituksen. Ilmoituskulut voi vähentää keräystuotoista rahankeräyslain mukaisesti. Ilmoitusteksti voi olla vaikka tällainen:

“Kaitalahden keskuskoulun yläkoululaiset etsivät Taksvärkki-paikkoja. Taksvärkki-päivämme on 10.10.2013. Ilmoita työpaikasta p. (09) 111 111/Liisa Laine”

Yhdessä enemmän!

Koulu voi järjestää  Taksvärkki-tempauksen, esim. konsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
Oppilaskunta: lahjoittakaa kahvilan tai kioskin tuotoista tietty osa keräykseen.
Oppilaitos voi myös haastaa muut paikkakunnan koulut mukaan keräykseen.

Taksvärkki-päivä tutustuttaa kiinnostavaan työpaikkaan

Taksvärkki-päivä on yksi mahdollisuus lisää tutustua työelämään ja itseään kiinnostavaan alaan. Samalla saa hyödyllistä kokemusta ja suhteita esimerkiksi kesätöitä ajatellen. Tästä työpanoksesta voi myös pyytää työtodistuksen, jonka avulla töiden etsiminen jatkossa helpottuu. Tulosta työtodistus.

Töitä myös S-ryhmän kaupoista

S-ryhmä on mukana Taksvärkki-kampanjassa ja tarjoaa useilla paikkakunnilla mahdollisuuden tutustua erilaisiin kaupan alan töihin. S-ryhmän toimipaikkoja ovat esim. Prisma, S-market, Alepa, Sale, ABC-market ja Sokos.

Nuoren kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä suoraan toimipaikan esimieheen ja toimia ajoissa, mielellään vähintään kaksi viikkoa ennen Taksvärkki-päivää. Eri toimipaikkoihin otettavien taksvärkkiläisten määrä vaihtelee sen mukaan, miten toimipaikan työtilanne mahdollistaa nuoren ohjaamisen hänen työtehtävissään.

Uutiskirje

Taksvärkin kuukausittainen uutiskirje tarjoaa näkymiä eri kulttuureihin ja kehitysmaiden todellisuuteen. Sen kautta saa hyödyllisiä välineitä ja materiaaleja oppilaitosten kansainvälisyyskasvatuksessa käytettäväksi sekä uusimmat uutiset kampanjaan liittyen. Tilaa uutiskirje osoitteesta: tiedottaja(at)taksvarkki.fi
 

Poliisihallituksen rahankeräyslupa nro 2020/2013/457

Luvan saaja: Taksvärkki ry
Toimeenpanoaika- ja alue: 15.5.2013–31.7.2014, koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta
Kerättävien varojen käyttöaika: 2014–2018
Käyttötarkoitus: Nuorten keskuudessa tehtävä työ Sierra Leonessa.
Toimeenpanija: Taksvärkki ry:n yhteistyökumppani CCYA -järjestö.