Katunuoret Sambiassa ja Keniassa

4 faktaa katulapsista

Kenian ja Sambian suurissa kaupungeissa on kymmeniä tuhansia katulapsia ja -nuoria. Heistä valtaosa on poikia. Katulapset joko asuvat kadulla tai viettävät siellä suuren osan ajastaan. Suurin osa katulapsista ja -nuorista ei käy koulua. Yleisimpiä syitä kadulla asumiseen ja työskentelemiseen ovat
vanhempien menetys, huonot kotiolot tai köyhyys.

Teemme tiedotustyötä ja rohkaisemme ja tuemme katulapsia.
Tahdon olla esikuva muille nuorille.

Esther, 17, Sambia

Kadulla joutuu helposti huonoon seuraan. Haluaisin palata takaisin kouluun, päästä ammattikoulutukseen ja saada ammatin.

Bernard, 17, Kenia

Pääsin kouluun vuosi sitten. Opin kirjoittamaan ja osaan nyt myös lukea paremmin.

Chimwemwe, ’Joy’, 11, Sambia

Perustimme toimintaryhmän ja keräämme yhdessä muovia, jota myymme eteenpäin.

Mathews, 16, Kenia

Ohjaan toimintaa nuoremmille katulapsille. Toivon inspiroivani heitä.
Haluan kertoa heille, että hekin voivat päästä pois kadulta.

Chembe, 23, katulapsityön fasilitaattori, Sambia

Katulapsilta puuttuvat Sambiassa ja Keniassa lähes kaikki suomalaisten nuorten arjen peruselementit. Elämä kadulla altistaa lapset ja nuoret väkivallalle, hyväksikäytölle, huumeille ja HIV-tartunnoille.

Katulapset joko asuvat kadulla tai viettävät siellä osan ajastaan. Kenian ja Sambian suurissa kaupungeissa on kymmeniä tuhansia katulapsia. Heistä suurin osa on poikia. Kadut ovat näille lapsille vakituinen elinympäristö ja toimeentulon lähde. Kadulla riskejä ovat rikolliset aktiviteetit ja hyväksikäyttö. Päihteiden käyttö on yksi selviytymiskeinoista.

Katulapsilla ei ole varaa käydä koulua, eivätkä he pysty vaikuttamaan heikkoon asemaansa yhteiskunnassa. Lapset ja nuoret luopuisivat katuelämästä, jos heillä olisi siihen tilaisuus.

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret tukevat katulasten pääsyä turvalliseen arkeen Sambiassa ja Keniassa. Katulapset saavat koulutusta, itseluottamusta, vakaamman kasvuympäristön ja mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.


”Haluan ottaa kantaa ja puhua nuorten puolesta.”
Esther, 17, Sambia