//

Stanley Musonda

ÅLDER: 19.

ORT: Lusaka, Zambia.

FAMILJ: Pappa, bröder och halvsystrar.

UTBILDNING: Jag slutade skolan då min mamma dog. Då var jag 10 år. Till slut rymde jag till gatan.
Jag gick tillbaka till skolan för fyra år sedan och nu går jag på nionde klassen.

INTRESSEN: Jag gör musik. Jag sjunger om mitt liv. Om det som jag har upplevt. På min fritid lyssnar jag på musik, läser, skriver och spelar fotboll.

MÅL: Jag vill ge ut mitt första album. Jag vill bevisa att jag kan uppnå något. Om jag kommer vidare i livet kan jag också hjälpa mina vänner på gatan.

BUDSKAP: Alla har en möjlighet att ändras.

Grace Sakala

ÅLDER: 17.

ORT: Lusaka, Zambia.

FAMILJ: Mamma och åtta syskon

UTBILDNING: Jag gick ut tolfte klassen förra året. Nu studerar jag kommunikation och teknologi.

INTRESSEN: Jag är representant för gatubarn i ungdomsrådet. Vi driver de ungdomarnas sak som befinner sig i den allra svagaste ställningen. Vi inspirerar också andra till handling.
På fritiden pratar vi och går på promenader med vänner. På söndagar går jag i kyrkan.

MÅL: Jag skulle vilja studera till läkare. Min dröm är att grunda en egen stiftelse för handikappade barn..

MOTTO: Man skall inte tänka på det förflutna utan blicka mot framtiden.

4 fakta om gatubarn

I storstäder i Kenya och Zambia finns det tiotusentals gatubarn. Största delen av dem är pojkar. Gatubarn bor på gatan eller spenderar största delen av sin tid där. Största delen av gatubarn och -unga går inte i skolan. Till de vanligaste orsakerna att vara och jobba på gatan hör att ha mist sina föräldrar, dåliga hemförhållanden eller ekonomiska orsaker.

Stanley och Grace

Stanley och Grace heter två ungdomar som bor i Zambia. Den ena är ett före detta gatubarn, den andra gör volontärarbete för barns och ungdomars rättigheter.

GRACE: Jag är med i Barefeets ungdomsråd. Vår verksamhet handlar om att försvara gatubarns rättigheter. Vi talar med gatubarn, uppmuntrar och stöder dem.

Vi har olika aktiviteter som dans, musik och teater. På lördagar behandlar vi problem som berör unga, och deras lösningar och vi funderar över hur man kan sprida information.

Vårt arbete är väldigt viktigt, för att vi inspirera andra unga. De vill komma med i verksamheten för barns och ungas väl.

STANLEY: Min pappa sa alltid åt mig att jag aldrig kommer att bli något. Tidigare gjorde jag dåliga saker sniffade lim och annat.

Alla har en möjlighet att ändras. Jag är ett bra exempel på det, eftersom jag är ett före detta gatubarn. Jag vill bevisa att jag kan uppnå något. Nu ser jag min framtid i ett positivt ljus.

”Om jag kommer vidare i livet kan jag också hjälpa mina vänner.”

– Stanley

”Gatubarn ses ofta som onödiga.”

– Grace