Agnes berättelse

Vem är du?

Jag heter Agnes Zira och jag är 13 år gammal. Jag bor i Nairobi. Jag går i tredje klass.

Jag har två bröder och sex systrar. Min bror går i tredje klass här i Undugus skola. Jag bor hos min äldsta syster.

Jag är medlem i klubben för barnens rättigheter i min egen skola. Jag tycker om att lära mig om barns rättigheter i skolan. I skolan talar jag också med andra barn om de här ämnen och om skolgången.

Vad gör du på din fritid? Vad tycker du om?

Jag tycker om att läsa och jag skulle vilja lära mig många saker. Jag tycker också om att göra läxor. Jag skulle vilja göra många saker, som att spela fotboll. Jag tycker också om att spela teater och om dikter. Till mina favoritämnen i skolan hör matematik och engelska.

Hur är det att vara med i klubben för barnens rättigheter?

I klubben för barnens rättigheter har vi lärt oss hur vi kan hjälpa andra och hur vi kan förebygga tonårsgraviditeter. I klubben lär vi oss vad som är rätt och vad som är fel. Till exempel om din förälder skickar dig för att köpa alkohol och tobak förstår du att det är fel. Jag har lärt mig hur jag kan hjälpa människor i vårt lokalsamhälle.

Vad skulle du vilja göra som stor? Vad drömmer du om?

När jag blir stor skulle jag vilja vara läkare eller lärare. Min dröm är att jag efter skolan skulle få ett jobb och att jag skulle ha tillräckligt med pengar för att bilda ett eget hem och ett kontor, och på så sätt kunna hjälpa andra här i min egna by.

När jag har gått klart skolan, skulle jag vilja hjälpa vår klubbs ordförande i saker som behövs hjälp med. En dag vill jag komma till ert land och träffa finländska barn.

Jag hoppas också att barn som inte ännu går i skola skulle komma hit, så att de fick lära sig om barnens rättigheter och om andra ämnen som vi lär oss om i klubben.