Vardagen för en ung påverkare

5 fakta om Zambiasta

Zambia är en nation med 17,5 miljoner invånare i södra Afrika..

Hälften av befolkning är under 16-år.

I Zambia talas ca 70 stamspråk. Det enda officiella språket engelska. De näst mest talade språken är bemba, nyanja och tonga.

Efter att landet blev självständigt 1964 har tiotals olika stammar levt fredligt tillsammans.

En fjärdedel av 15–19 åriga tjejer har fått barn och har varit tvungen att avbryta sin skolgång.

 

Vill du veta mer?

Kolla in undersökningen ’Katsaus yhteiskuntaan ja nuorten tilanteeseen Sambiassa’ här.

sanmbia18arki01

Jag heter Hope. Jag är 15 år gammal. När jag vaknar om morgnarna gör jag först mina läxor. Jag försäkrar mig om att min skoluniform är ren. Sen diskar jag och gör andra hushållsarbeten, tvättar mig och packar frukosten. Jag går iväg till skolan klockan sju. Jag går på gymnasiet i andra klass. Mina favoritämnen är samhällslära och engelska, utan dem skulle jag inte klara mig.

sanmbia18arki02

Jag gillar att spela fotboll och dans. Min bror bjuder alltid med mig och spela fotboll. Jag är också bra på poetryslam. Jag bor i Kaoma i Zambia med mina två systrar och deras barn. Härifrån går jag till skolan på 10 minuter. Unger helgerna går jag på besök hos mina vänner.

”Om någon stöter på våld eller trakasseri på grund av sitt kön och inte vet hur hen skall agera, hjälper vi till. Vi berättar var det finns hjälp att få.”Isaac, 18

sanmbia18arki03

Många föräldrar säger att flickor borde bara göra hushållsarbeten, sköta barn och kocka. Med det var innan! Saker förändras. Jag har varit med i ungdomsrådet i tre år. Jag har lärt mig att tala inför publik. Vi uppträder på stan med temat flickors rättighet till utbildning. I byar tillåts inte flickor studera långt. Vi berättar om hur alla har rätt att gå i skola.

sanmbia18arki04

I skolan undervisas inte allting. Ungdomsrådet är en grupp av unga påverkare. Vi träffas på lördagar och söndagar. Ofta förbereder vi poetryslam. Vi har redan lärt oss om mänskliga och sexuella rättigheter och preventivmedel. Du är lika värdefull som människa oberoende din bakgrund, förmögenhet eller ifall du har någon utvecklingsstörning. Du har rätt att göra vad du vill och vara vem du vill.

sanmbia18arki05

Tonårsgraviditeter är ett allvarligt problem. Flickor som blivit gravida diskrimineras också. Flickor avbryter sin skolgång och det påverkar deras framtid. Vi är ivriga över all information som vi nu kan sprida vidare till andra. Jag tror att finska ungdomar är som vi här i Zambia. Jag tror att vi alla är likadana unga, med samma rättigheter.

”Det viktigaste är att utbildas och minska på fattigdomen. I ungdomsrådet kan jag verkligen påverka.”Deborah, 14