Edwinin tarina

Miten meni aamu?

Tänään heräsin seitsemältä, kävin suihkussa, söin aamupalaksi teetä ja leipää ja tulin kouluun. Tällä hetkellä voin oikein hyvin.

Kuka olet?

Minun nimeni on Edwin Omondi. Tulen Gonda Mashinanin nuorten yhdistyksestä Manyattasta. Meidän yhdistyksessä on 15 jäsentä. Undugu Society -järjestö rahoittaa yhdistyksemme toimintaa. Undugun avulla pääsin opiskelemaan sähkötöitä. Tämä on hyvä koulu ja opiskeluympäristö. Opettajat ja oppilaat työskentelevät paljon, mistä olen iloinen. Olen opiskellut YMCA:lla nyt kaksi viikkoa. Pidän siitä paljon, sillä he voivat oikeasti auttaa minua.

Äitini kuoli joitakin vuosia sitten ja siksi asun tällä hetkellä veljeni luona. Minun veljeni on yrittäjä ja hänellä on pieni oma yritys.

Millainen koulusi on?

Peruskoulussa pidin sähkötöistä, joten oli hienoa, kun esite kursseista tuli, ja pystyin valitsemaan sähköasennuskurssin. Voin siis opiskella sitä ja saada siitä itselleni ammatin tulevaisuudessa.

Tämä koulu kestää vuoden ja minun pitäisi valmistua joulukuussa. Meillä on kokeita ja opetus on hyvälaatuista. Meillä on erikseen käytännön harjoittelua ja teoriajaksoja. Juuri nyt olemme opiskelleet kaksi päivää teoriaa. Se on hyvä, mutta toivon että meillä on ensi viikolla käytännön harjoituksia. Mielestäni käytäntö on hyödyllisempää, kuin teoria.

Mitä haluat tehdä kun valmistut?

Sitten kun olen valmistunut koulusta, haluan tehdä sähköasennuksia. Haluaisin tehdä niitä enemmän ja vaativammalla tasolla. Haluaisin kouluttautua lisää tällä alalla. Haluaisin valmistuttuani työskennellä Kenian sähköyhtiössä Kisumun kaupungissa.

Kiinnostavin asia, jonka olen oppinut koulussa on, että kouluttautumalla saa mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Olen saanut monia ystäviä, jotka kertovat saaneensa itse apua ja jopa opettajat kertovat saaneensa tukea tullakseen opettajiksi. Siitä on ollut apua myös heidän perheilleen.

Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa? Mistä haaveilet?

Opiskelen saadakseni työn. Työ auttaa minua auttamaan muita lapsia menemään kouluun, kuten Undugu Society on auttanut minua. Uskon parempaan. Unelmani olisi auttaa muita lapsia, sillä monet oppilaat kärsivät koulumaksujen takia.

Kun olin lapsi, pidin koulunkäynnistä. Etenkin sähkötöihin liittyvistä kursseista. Kävin koulun loppuun ja koitin käydä myös toisen asteen koulua. Lukiossa suoritin KCSE (Kenya Certificate of Secondary Education) -tutkinnon. Mutta ongelma on, että minulla ei silti vielä ole päättötodistusta, koska minun pitäisi ensin maksaa koulumaksu.

Mitä teet vapaa-ajallasi? Mistä pidät?

Vapaa-ajalla tykkään pelata jalkapalloa ja pelejä, kuten verkkopalloa. Joskus ihmiset palkkaavat minut koulun jälkeen korjaamaan sähköliitäntöjä tai sähkölaitteita, mistä saan jonkin verran rahaa.

Lauantaisin luen kirjoja ja joskus menen käymään kirkossa. Kirkon jälkeen meillä on opiskeluryhmiä. Sen jälkeen pesen koulupukuni ja vaatteeni.