Nuoren vaikuttajan arki

5 faktaa Sambiasta

Sambia on 17,5 miljoonan asukkaan valtio eteläisessä Afrikassa.

Puolet väestöstä on alle 16-vuotiaita.

Sambiassa puhutaan noin 70 kieltä, yleisimpiä ovat englanti, bemba, nyanja ja tonga.

Maan itsenäistymisestä 1964 lähtien kymmenet eri heimot ovat eläneet yhdessä sopuisasti.

Neljäsosa 15–19-vuotiaista tytöistä on saanut lapsen ja joutunut keskeyttämään koulun.

 

Haluatko tietää lisää?

Tutustu laajaan tietopakettiin ’Katsaus yhteiskuntaan ja nuorten tilanteeseen Sambiassa’ tästä.

sanmbia18arki01

Olen Hope. Olen 15 vuotta. Kun herään aamulla, teen ensin läksyt. Sitten tiskaan tai teen muita kotitöitä, varmistan että koulupukuni on puhdas, peseydyn ja pakkaan reppuun kirjat ja aamupalan. Kouluun lähden seitsemältä. Käyn lukion toista luokkaa. Lempiaineeni ovat yhteiskuntaoppi ja englanti, jota ilman ei voi pärjätä.

sanmbia18arki02

Tykkään pelata jalkapalloa ja tanssia. Veljeni pyytää minut aina mukaan pelaamaan jalkapalloa. Olen myös hyvä runoräppääjä. Asun Kaomassa, Sambiassa kahden siskoni ja heidän lastensa kanssa. Kävelen täältä kouluun 10 minuutissa. Viikonloppuisin kyläilen ystäväni luona.

”Jos joku kohtaa väkivaltaa tai häirintää sukupuolensa perusteella eikä tiedä mitä tehdä, me autamme. Kerromme mitä tehdä ja mistä saa apua.”Isaac, 18

sanmbia18arki03

Monien vanhemmat sanovat, että tyttöjen pitäisi vain tehdä kotitöitä, hoitaa lapsia ja kokata. Mutta se oli ennen! Asiat muuttuvat. Olen ollut nuorisoneuvostossa kolme vuotta. Olen oppinut puhumaan yleisön edessä. Esiinnyimme kaupungilla aiheenamme tyttöjen oikeus koulutukseen. Kylissä tyttöjen ei anneta opiskella pitkälle. Kerromme, kuinka jokaisella on oikeus käydä koulua.

sanmbia18arki04

Koulussa ei opeteta kaikkia asioita. Nuorisoneuvosto on nuorten vaikuttajien ryhmä. Tapaamme lauantaisin ja sunnuntaisin. Usein valmistelemme runoräppejä. Olemme oppineet jo ihmisoikeuksista, seksuaalioikeuksista ja ehkäisystä. Olet yhtä arvokas ihmisenä riippumatta esimerkiksi taustastasi, varallisuudestasi tai siitä, onko sinulla jokin vamma. Sinulla on oikeus tehdä mitä haluat ja olla kuka haluat.

sanmbia18arki05

Teiniraskaudet ovat vakava ongelma. Raskaaksi tulleita tyttöjä myös syrjitään. Tytöt lopettavat koulun kesken, ja se vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa. Olemme innoissamme kaikesta tiedosta, jota voimme nyt jakaa muille. Uskon että suomalaiset nuoret ovat kuten me täällä Sambiassa. Uskon että olemme kaikki samanlaisia nuoria, joilla on samat oikeudet.

”Tärkeintä on kouluttautua ja vähentää köyhyyttä. Nuorisoneuvostossa voin vaikuttaa oikeasti.”Deborah, 14