Parempaa maailmaa maalaamassa

Syksyisen raikkaana perjantaiaamuna ryhmä Helsingin kuvataidelukion ja Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaita on kerääntynyt Nuorten toimintakeskus Happeen Helsingin Sörnäisiin. Päivän tehtävänä on maalata parempi maailma! Guatemalalaiset nuoret Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda González Lares vetävät seinämaalaustyöpajan, jossa taiteillaan ratkaisuja erilaisiin yhteiskunnan ongelmiin.

Lupita ja Brenda ovat olleet mukana Taksvärkin guatemalalaisen kumppanijärjestön PAMIn toiminnassa vuosia – ensin nuorisoverkostoissa ja sittemmin vapaaehtoisina vertaiskouluttajina. Nyt 18- ja 20-vuotiaat tytöt ovat tulleet Suomeen kahden viikon vierailulle. He kiertävät kouluja ja nuorisotaloja niin pääkaupunkiseudulla kuin Joensuun ja Mikkelin alueillakin ja vetävät kantaaottavien seinämaalausten työpajoja. Hapessa järjestetty työpaja on heille Suomen-kiertueen ensimmäinen, ja pientä jännitystä on aistittavissa.

Kolmetoista uteliasta nuorta kokoontuu työpajan aluksi ideariiheen. Jokainen kirjoittaa paperille yhden yhteiskuntaa tai koko maailmaa uhkaavan haasteen ja toiselle paperille ratkaisun siihen. Ongelmat ja niiden ratkaisut käydään läpi yhdessä. Sen jälkeen ryhdytään luonnostelemaan niistä seinämaalausta. Nuoret käyvät innokkaasti tehtävän kimppuun, ja seinämaalauksen suuret linjat löytyvät nopeasti. Kun suunnitelmat ovat valmiit, on aika napata pensselit käteen ja siirtyä seinän kimppuun! Ulkona iso, valkoinen muuri odottaa maalaamista.

Innostus punaa maalarien posket koleasta säästä ja ajoittain rankaksi yltyvästä sateesta huolimatta. Tyhjä seinä kokee nopean muodonmuutoksen ja täyttyy iloisen värisistä kuvista. Sateenkaari kuvaa iloa ja muutosta, lehmä maailman köyhimpienkin ihmisten oikeutta ruokaan, vaaka naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, ja megafoni sitä, että nuorten tulisi saada äänensä kuuluville. Seinän oikeassa laidassa poseeraa sulassa sovussa sekalainen sakki hahmoja punkkarista Batmaniin. Vihreä, kukilla koristeltu bussi huristelee kohti parempaa tulevaisuutta lastinaan iloinen hippiseurue.

Muutaman tunnin aherruksen jälkeen seinämaalauksesta puuttuvat enää vain yksityiskohdat. Sanni ja Ninni Helsingin kuvataidelukiosta antavat lehmälle viimeisen silauksen vaalealla maalilla. Tytöt kertovat innostuneensa mukaan, kun ryhmänohjaaja kertoi työpajasta. ”Kyllä seinän maalaaminen aina matikantunnilla istumisen voittaa!” vakuuttavat tytöt. Sadekaan ei maalareita hyydyttänyt: ”Ei me olla sokerista!”

Valmista seinämaalausta ihaillessa on vaikea uskoa, että paikalla oli vain kuusi tuntia aiemmin pelkkä tyhjä seinä. Brenda ja Lupitakin ovat yllättyneitä siitä, miten sukkelasti työ sujui. ”Nuoret löysivät heti yhteisen sävelen, vaikka he ovat eri kouluista eivätkä tunteneet toisiaan ennalta. Yhteistyö oli saumatonta”, Brenda kehuu.

Entä ovatko valitut aiheet erilaisia kuin Guatemalassa? ”Suomalaisnuoret toivat esille monia ongelmia, jotka huolettavat nuoria Guatemalassakin – esimerkiksi työttömyyden, köyhyyden ja epätasa-arvon”, kertoo Brenda. ”Myös ratkaisuehdotukset ovat hämmästyttävän samankaltaisia.” Globaalissa maailmassa haasteet ovat yhteisiä – mutta niin ovat ratkaisutkin! Yhtä seinää Helsingin Sörnäisissä koristaa nyt suomalaisten lukiolaisten näkemys siitä, miten maailmasta saa paremman.

***

Koulut ja oppilaitokset voivat olla mukana Huominen tehdään tänään ‐kampanjassa järjestämällä Taksvärkki‐päivän valitsemanaan päivänä lukuvuoden 2012–2013 aikana. Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki‐keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Guatemalassa. Lue lisää.