Guatemala-kampanja Suomen kiertueella

Valkoinen pakettiauto kiitää kohti Keuruuta. Kyydissä istuvat guatemalalaiset Brenda González Lares, Lupita McLaughlin Villeda sekä Gael Dhaenens. He ovat tulleet Suomeen kertomaan kokemuksiaan siitä yhteistyöstä, jota Taksvärkki tekee guatemalalaisen kumppanuusjärjestönsä PAMIn kanssa. Joukkio on lähtenyt Guatemala-kampanjan Suomen kiertueelle ja viimeistelee tohinalla suunnitelmiaan tulevia maalaustyöpajoja sekä kouluvierailuita varten.

Mikkelissä kantaaottava seinämaalaus maalattiin alikulkutunnelin seinään.

Taksvärkin lukuvuoden 2012-2013 Guatemala-kampanjan Suomen kiertue starttasi sunnuntaina 9.9. Ensimmäinen pysähdys tehtiin Keuruulla, jossa Nuorten Keskuksen järjestämän Q-tis leirin nuoret pääsivät nauttimaan Brendan, Lupitan ja Gaelin ohjaamista työpajoista sekä esityksestä.  Nuori, noin 100 hengen kokoinen yleisö kuunteli herkeämättä millaista nuorten elämä Guatemalassa on, sekä oli yllättynyt siitä, kuinka vaikeaa esimerkiksi koulunkäynti Guatemalassa voi olla. Monet nuorista tunsivat Taksvärkin, sillä he olivat aiempina vuosina osallistuneet koulussa järjestettyyn Taksvärkki-päivään, ja sitä kautta jo osallistuneet aikaisempien kehitysyhteistyöprojektien toteutukseen. Moni toivoi myös voivansa osallistua tänä vuonna toimintaan, jossa tehdään hyvää suoraan nuorilta nuorille.

Keuruulta matka jatkui kohti Mikkeliä, jossa seurue vieraili useissa paikoissa maanantaista keskiviikkoon. Ihastjärven alakoululla oppilaat pääsivät opettelemaan minityöpajoissa Maya-numeroita ja Guatemalassa puhuttavia kieliä sekä tutustumaan guatemalalaislasten elämään. Kalevankankaan koululla yläkoulun oppilaat puolestaan saivat kuulla Taksvärkin tukemien nuorisoverkostojen työstä Guatemalassa Brendan ja Lupitan omien kokemusten kautta.

Brenda, Lupita ja Gael ovat olleet mukana nuorisoverkostojen toiminnassa jo vuosien ajan. He tulivat mukaan verkostoihin jo hyvin nuorina ja heistä on kaikista kasvanut ajan myötä kouluttajia. Nykyisin he itse ohjaavat muita nuoria. ”Nuorisoverkostot tuovat monille huonoille teille ajautuneille nuorille uuden mahdollisuuden. Guatemalassa monet nuoret saattavat helposti joutua mukaan jengeihin, huumekauppaan tai lapsiprostituutioon. Nämä nuoret saavat nuorisoverkostoissa tukea parempaan tulevaisuuteen ja voivat osaltaan levittää oppimaansa muille nuorille ja tehdä hyvää omissa kotikaupungeissaan”, Gael kertoo. Oppilaat seurasivat esitystä kiinnostuneina.

Moni oppilas oli selvästi vaikuttunut kuulemastaan ja ruokatunnilla useassa pöydässä suunniteltiin jo tulevan Taksvärkki-päivän työpaikan hankkimista. Nuoret kertovat menevänsä mielellään töihin, vaikka palkka ei jääkään omaan käteen. Kampanjaan osallistumisesta saa kuitenkin aina vähintään hyvän mielen, ja jos hyvä tuuri käy, voi se poikia vaikkapa kesätyöpaikan myöhemmin.

Mikkeliläisen Kalevankankaan koulun oppilaat poseeravat valmiin seinämaalauksensa edessä.

Kalevankankaalla Brenda ja Lupita myös vetivät yläkoululaisille Maalataan maailma paremmaksi-työpajan, jonka tuloksena koulun läheiseen alikulkutunneliin taiteiltiin kantaaottava seinämaalaus. Maalauksen aiheena olivat globaalit ongelmat ja niihin tarjottavat ratkaisut. Yllättäen monet nuorten esittämistä ongelmista kuulostivat Lupitan mielestä hyvin tutuilta. ”Nuoret niin Guatemalassa ja Suomessa tuovat esiin hyvin samanlaisia ongelmia. Erikoista on, että myös niihin esitetyt ratkaisut ovat usein samoja. Uskonkin, että toimimalla yhdessä, monet näistä ongelmista voidaan ratkaista”, Lupita sanoo. Yläkoulun nuoret suunnittelivat seinämaalauksen yhteistyönä ja myös maalasivat sen yhdessä alusta loppuun. Nuoret maalasivat innokkaasti ja auttoivat toisiaan yhteisen teoksen luomisessa.  Yhteistyö onkin Brendan ja Lupitan mielestä juuri se lähtökohta, jonka perustalle parempaa maailmaa voidaan alkaa rakentamaan. Oppilaat olivat erittäin tyytyväisiä aikaansaamaansa lopputulokseen. Moni kertoi, ettei olisi voinut kuvitellakaan että yhdessä saataisiin aikaan jotakin näin suurta. ”Emme olisi ikinä uskoneet, että lopputulos voisi olla näin hieno”, maalaamiseen osallistuneet nuoret kommentoivat päivän työtään.

Iltaisin Mikkelissä aikaa vietettiin nuorisokahvila Starlightissa, jossa paikalliset nuoret pääsivät toteuttamaan parempaa maailmaa pöytämaalauksen muodossa. Mikkeliläisnuoret tutkailivat uteliaina kahvilaan tuotua valokuvanäyttelyä, jonka kuvissa nuoret kertovat toiminnastaan nuorisoverkostoissa. Moni innostuikin pohtimaan myös paikallistason vaikuttamista: miten tehdä omasta kotikaupungistaan parempi paikka? Mikkelissä vietetyistä päivistä vieraillemme tarttui mukaan paitsi paljon hyviä muistoja, myös paljon opettavaisia kokemuksia suomalaisten nuorten ajatuksista.

Osa seinämaalaustyöpajaan osallistuneita Joensuun Normaalikoulun lukiolaisista yhdessä Gaelin, Lupitan ja Brendan kanssa.

Seuraavana vierailukohteena oli Joensuu, jossa seurue viihtyi torstaista lauantaihin. Joensuussa ohjelma alkoi minityöpajojen merkeissä Nepenmäen koulussa. Vieraamme esittelivät myös Normaalikoulun yläkoululaisille kokemuksiaan sekä Taksvärkin tukemien nuorisoverkostojen työn merkitystä elämässään. ”Nuorisoverkostojen kautta nuoret Guatemalassa ovat saaneet äänensä kuuluviin kotikaupungeissaan. Verkostoissa nuoret saavat tilaa ilmaista mielipiteitään ja vaatia oikeuksiaan. Verkostojen voimaannuttava vaikutus tuo monille nuorille lisää itseluottamusta sekä herättää aikuiset kuuntelemaan nuoria”, Brenda ja Lupita kertovat. Esityksen päätteeksi puhujat saivat yläkoululaisilta raikuvat aplodit.

Myös Normaalikoulun oppilaiden kanssa toteutettiin maalaustyöpaja, jossa nuoret pohtivat globaaleja ongelmia sekä niiden ratkaisuja. Oppilaat kokivat seinämaalauksen erikoiseksi, mutta samalla hyvin vaikuttavaksi tavaksi tuoda näkyviin mielipiteitä. ”Seinämaalaus ei ole Suomessa perinteinen tapa ilmaista mielipiteitään. Tuntuu, että usein omat kantaaottavat ajatuksensa uskaltaa julkaista vain kasvottomana internetissä” kertovat työpajaan osallistuneet Jenni ja Santra. Työpajaa ohjanneet Brenda ja Lupita halusivatkin rohkaista nuoria tuomaan ajatuksiaan esille taiteen kautta myös tulevaisuudessa. ”Olette nyt oppineet ilmaisemaan ajatuksianne maalauksen kautta. Teillä on nyt tietoa ja taitoa opettaa seinämaalaamista muille nuorille. Tukekaa ikätovereitanne ja toimikaa yhdessä. Tekemällä yhdessä voitte saada aikaan paljon hyvää” Brenda rohkaisi nuoria työpajan lopuksi.

Entä mitä vieraamme matkan lopussa ajattelevat kokemastaan ja näkemästään? Brendan mielestä yhteistyön merkitys korostui seinämaalaustyöpajoissa. ”Kaikki me nuoret olemme aktiivisia toimijoita ja yhdessä voimme saada aikaan maailmanlaajuisen muutoksen sillä elämme yhteisessä maailmassa.”, Brenda pohtii. Gael puolestaan toivoisi aikuisten antavan enemmän tilaa nuorille, jotta he voisivat ilmaista ajatuksiaan. ”Aikuiset usein aliarvioivat nuoria. Niin kehitysmaissa kuin täällä Suomessakin aikuisten pitäisi antaa nuorten puhua ja toimia vapaammin. Nuorten mielipiteillä on mielestäni paljon enemmän painoarvoa, kuin mitä aikuiset usein olettavat”, Gael sanoo. Myös nuorten rooli maailman muuttajina herätti ajatuksia. ”Usein sanotaan, että me nuoret olemme tulevaisuus” Lupita sanoo. Hän haluaa kuitenkin hieman korjata tätä näkemystä: ”Me nuoret emme ole vain maamme tulevaisuus. Me olemme maamme nykyisyys, ja sitä kautta myös tulevaisuus”, hän toteaa. Huominen siis todella tehdään tänään.

 

 

Koulut ja oppilaitokset voivat olla mukana Huominen tehdään tänään ‐kampanjassa järjestämällä Taksvärkki‐päivän valitsemanaan päivänä lukuvuoden 2012–2013 aikana. Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki‐keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Guatemalassa.

 

Teksti: Elli Keränen, Taksvärkki ry:n harjoittelija