”Toivon, että tällaisia tunteja tulee lisää”

Taksvärkin toiminnalliset työpajat keräävät oppilailta positiivista palautetta. Etenkin Fotonovela-valokuvatyöpaja on suosittu.

Oppilailta keväällä 2015 kerätyn palautteen perusteella Taksvärkki ry:n vapaaehtoisten peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ohjaamat työpajat ovat toivottuja. Suurin osa nuorista ympyröi kouluvierailun palautelomakkeesta tyytyväisen tai mietteliään naaman kuvaamaan senhetkisiä tuntemuksiaan. Eräs oppilas kirjoitti:
”Oli tosi rento tunti ja toivon, että tällaisia tunteja tulee lisää.”

Saadussa palautteessa tulee paljon kiitosta toiminnallisista menetelmistä: ”Saimme itse tehdä asioita, eikä tunti ollut pelkkää puhumista”, toteaa katunuorten arkea käsittelevään työpajaan osallistunut oppilas. Oppilaat tykkäävät erityisesti Ota askel eteenpäin -harjoituksesta, jossa pyritään samastumaan annettuun roolihahmoon ja jonka tarkoituksena on ohjata pohtimaan globaaleja tasa-arvokysymyksiä. Työpajat herättivät pohtimaan ja purkamaan stereotypioita kehitysmaissa. Yhden oppilaan sanoin työpajassa tajusi, että ”asiat eivät ole niin huonosti kuin vaikuttaa”.

IMG_2201
 
Suosituin työpaja oli kuitenkin Fotonovela, jossa nuoret tekevät oman valokuvatarinan ja tutustuvat muiden nuorten Suomessa, Boliviassa, Guatemalassa ja Sambiassa luomiin tarinoihin. Kolme neljäsosaa oppilaista arvioi Fotonovela-työpajan ”tosi mukavaksi tai ihan mukavaksi”. Oman tarinan tekeminen kaverin kanssa, valokuvaaminen ja toiseen kulttuuriin tutustuminen oli oppilasta kivaa. Eräs oppilas kirjoitti yllättyneensä, kuinka hyvä tarina voi syntyä niin nopeasti ja kuinka yksinkertaista tarinan tekeminen voi olla. Oppilaat pääsevät toisten tarinoiden kautta kurkistamaan, miten muiden maiden nuoret elävät. Yksi oppilas oivalsi työpajassa, että ”bolivialaisillakin on hauskaa”.

Kansainvälisyyskouluttajan voi tilata kouluihin täältä. Kouluvierailut ovat kouluille maksuttomia, ja niitä tarjotaan koko Suomen alueella. Työpajan aiheena voi olla Nepalin oppilaskunnat, lapsen oikeudet tai Fotonovela.

Teksti: Essi Pakarinen
Kuva: Pamela Arslan