Uusia näkökulmia elämään Maailmankansalaisen kouluissa

Oppilaat eri puolilta Suomea ovat vaihtaneet kokemuksia nuorten kanssa Taksvärkki ry:n ohjelmamaissa Guatemalassa, Nepalissa ja Sambiassa. International School of Vantaa, Saloisten koulu Raahesta, Kiviniityn koulu Kokkolasta ja Härkävehmaan koulu Hyvinkäältä ovat osallistuneet Taksvärkin Maailmankansalaisen koulu -hankkeeseen jo kahden vuoden ajan.

Huhtikuussa osa koulujen oppilaista sekä hankkeen vastuuopettajat kokoontuivat Helsinkiin Allianssi-talolle vaihtamaan kokemuksia. Nuoret olivat itse suunnitelleet aamupäivän ohjelman, johon kuului tutustumisleikkejä ja itse kuvattuja videoita. Esimerkiksi Saloisten koulun oppilaat haastoivat videollaan muut osallistujat kirjoittamaan yhden lauseen arabiaksi, sekä olemaan iloisia. Iltapäivällä kaikki osallistuivat vielä Taksvärkin toiminnalliseen työpajaan.

IMG_0599_säädetty

Suomalaisnuoret pääsivät kuulemaan videoterveisiä Sambiasta.
 

8.-9.-luokkalaiset Emma, Lotta, Ronja, Tatu ja Tiia ovat olleet alusta lähtien Maailmankansalaisen koulu -toiminnassa mukana. He ovat pitäneet yhteyttä Guatemalassa sijaitsevan Coatepequen kaupungin nuorisoverkostoon. Oppilaat kertoivat saaneensa uusia näkökulmia elämäänsä ja kuulleensa paljon erilaisia mielipiteitä. Esimerkiksi ihmisoikeuksista puhuminen oli herättänyt uusia ajatuksia.

Guatemalalaisten nuorten lähettämissä videoissa värikäs ja äänekäs ympäristö oli kiinnittänyt oppilaiden huomion. Suomalaisnuorten videoissa sen sijaan esiintyi muutama nuori pelkistetyssä ja hiljaisessa lumihankimaisemassa. Kuitenkin myös samankaltaisuuksia oli huomattu koulujen välillä – monen Fotonovela-valokuvatarinat käsittelivät esimerkiksi kiusaamista, jonka muotojen huomattiin olevan melko universaaleja.

Vantaan kansainvälisen koulun oppilaat olivat vaihtaneet kokemuksia sambialaisten nuorten kanssa. Oppilaat olivat soittaneet videopuheluita Sambiaan ja järjestäneet koulullaan Barefeet-kävelyn. Tapahtuma tuotti yli 5 000 euroa Taksvärkki-keräykseen. 14-vuotias Onni kertoi toimineensa tapahtuman valokuvaajana.

IMG_0595

Nepalilaisten nuorten lähettämät sarjakuvat olivat esillä tapaamisessa.
 

Härkävehmaan koulun oppilaat olivat erityisen tyytyväisiä siihen, että olivat päässeet vierailemaan Taksvärkin toimistolle ja tutustumaan järjestön työhön. Heidän mielestään nuoret oppivat Maailmankansalaisen koulu -hankkeessa myös verkostoitumaan Suomen tasolla ja näkivät myös miten kansalaisjärjestöt käytännössä toimivat.

Koulujen opettajat toivoivat, että yhteistyö myös suomalaisten koulujen välillä jatkuisi tulevinakin vuosina. Nyt kun verkosto on luotu, olisi mahdollista vierailla eri kouluissa tutustumassa, millä eri tavoin globaalikasvatusta tehdään. Opettajat suunnittelivatkin jo seuraavaa tapaamista. ”Olisi mukavaa tulla tutustumaan vantaalaisten kansainvälisyyspäivään,” totesi opettaja Kokkolasta. Sitä ennen ajatuksissa on kokoontua suunnittelun merkeissä jo Maailma Kylässä -festivaalin tienoilla.

 

Teksti ja kuvat: Nina Miettinen