”Meistä tulee tulevaisuudessa päättäjiä!”

Jännitystä oli ilmassa, kun runsaat parikymmentä nuorta ja heidän opettajansa eri puolilta Suomea kokoontuivat Vantaan kansainväliseen kouluun. Taksvärkin Maailmankansalaisen koulu -yhteistyössä ovat mukana Saloisten koulu Raahesta, Kiviniityn koulu Kokkolasta, Härkävehmaan koulu Hyvinkäältä ja Vantaan kansainvälinen koulu.

Maailmankansalaisen koulujen oppilaat tutustuvat kahden lukuvuoden aikana ryhmään saman ikäisiä nuoria Taksvärkin kumppanijärjestöistä Guatemalasta, Sambiasta tai Nepalista. Tavoitteena on jakaa ajatuksia yhdessä valituista tärkeistä teemoista ja oppia toinen toisiltaan. Lisäksi nuoret pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan omia tempauksia ja kampanjoitaan yhdessä valitun aiheen ympäriltä. Lisäksi Taksvärkki kouluttaa opettajia Maailmankansalaisen kouluissa ja vahvistaa globaalikasvatuksen juurtumista koulukulttuuriin ja paikallisiin opetussuunnitelmiin.

Maailmankansalaisen koululaisia
 
Koulujen yhteisessä tapaamisessa oppilaat ja opettajat jakoivat kokemuksia tähän mennessä tehdystä, ideoivat tulevaa ja esittivät toiveitaan tulevalle.

Syksyyn on mahtunut monenlaista! Vantaan nuoret tapasivat nuoria Sambiasta Skypen välityksellä syyskuussa. Jännittävä ensikohtaaminen antoi paljon ajateltavaa; keskustelu polveili harrastuksista aina seksuaalikasvatukseen. Hyvinkään Härkävehmaan koululla taas kävi syyskuussa nepalilainen vierailija kertomassa kyläkouluista ja nuorten arjesta. Kokkolan Kiviniityn koulun nuoret ovat valmistelleet esittelyitä itsestään piirrosten, valokuvien ja lyhyiden tekstien muodossa. Guatemalaan tarkoitetut viestit lupasi sopivasti kääntää espanjaa äidinkielenään puhuva luokkakaveri. Raahen Saloisten koulun kaikki yläkoululaiset puolestaan tutustuivat lapsen oikeuksiin ja orientoituivat alkavaan yhteistyöhön toiminnallisissa työpajoissa.

Iltapäivällä nuoret kävivät tutustumassa läheiseen nuorisotaloon ja kauppakeskus Jumboon. Viimeistään siinä vaiheessa ujostelu väistyi, ja nuorten koululle palatessa nauru oli herkässä. ”Oli kiva tavata uusia ihmisiä ja tutustua”, kuvaa Siiri Härkävehmaan koululta. Samaan aikaan opettajat ja Taksvärkin edustajat jatkoivat yhteistyön suunnittelua.

Raahesta Vantaalle matkanneiden Emman, Ronjan ja Lotan päivän kohokohtia oli kierros Vantaan kansainvälisellä koululla oppilaiden johdolla. Myös lentomatka Oulusta Vantaalle oli mieleenpainuva kokemus. Maailmankansalaisen koulu -yhteistyöltä tytöt toivovat, että toiminta tuo uusia ajatuksia ja kokemuksia heidän lisäkseen myös guatemalalaisille nuorille.

Maailmankansalaisen koululaisia
 
Huhtikuussa on tiedossa seuraava yhteinen tapaaminen. Sitä ennen kokemusten vaihto koulujen välillä jatkuu sosiaalisessa mediassa. ”Projektista tulee varmasti hieno, kun sitä saa yhdessä suunnitella ja toteuttaa”, uskoo Aliisa Saloisten koulusta.

Kysyimme lopuksi, miksi nuoret ovat niin tärkeitä? Vantaalle kokoontuneiden nuorten ei tarvinnut asiaa kauaa pohtia:
”Meistä tulee tulevaisuudessa päättäjiä!”
”Me voidaan rohkaista toisia nuoria toimimaan.”

Näitä Suomen, Guatemalan, Nepalin ja Sambian nuoria yhdistää halu kasvaa aktiivisiksi maailmankansalaisiksi.

 
Teksti ja kuvat: Leena Honkasalo