Vaikuta! -työpaja

”Opin, että on aikaa ja mahdollisuus vielä pelastaa tämä planeetta jotenkin.”

– Vaikuta!-työpajaan osallistunut oppilas

Olisiko syytä vaikuttaa? Millä keinoilla?

Kriittiseen pedagogiikkaan perustuva Vaikuta! -menetelmä antaa välineitä nuorten näköiseen vaikuttamistyöhön. Vaikuta! -työpajassa nuorten ryhmä johdatetaan prosessiin, jossa tartutaan yhdessä valittuun ongelmaan ja toimitaan sen ratkomiseksi. Menetelmä tukee nuorten kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi ja innostaa tarttumaan toimeen asioiden muuttamiseksi. Vaikuta! -työpaja sopii yläkouluun ja toiselle asteelle ja on kouluille maksuton. Se tukee uuden opetussuunnitelman laaja-alaisten osaamiskokonaisuuksien toteutusta. Työpajaan tulisi varata aikaa vähintään kolme oppituntia.

Prosessin ensimmäisessä vaiheessa määritellään yhdessä ongelma. Sitten tehdään ongelmapuu, missä valittua haastetta pilkotaan osiin. Kun ongelman syyt ja seuraukset ovat tiedossa, on aika tehdä jotain konkreettista! Puheen tai kokouksen pitämisen sijaan aiheesta luodaan seinämaalaus, kuvateatteri tai lyhyt radiokuunnelma. Tavoitteena on saada viesti kuuluville tai näkyville lähiympäristöön. Prosessin viimeisessä vaiheessa pohditaan, miten työpaja vaikutti ongelmaan ja mikä olisi seuraava askel ongelman ratkomiseksi. Tämä vaihe on tärkein, sillä se kutsuu ryhmää jatkamaan työtä ongelman muuttamiseksi.

Taksvärkki ry:n koulutettuja vapaaehtoisia voi tilata kouluihin ja oppilaitoksiin ohjaamaan Vaikuta!-työpajan täältä. Menetelmäoppaan voi ladata tästä.
 


 
Voit myös olla yhteydessä:

Anna Kivimäki
globaalikasvatuksen suunnittelija / Taksvärkki ry
Puh. 050 3485 668 tai anna.kivimaki(at)taksvarkki.fi