Tue Nepalin oppilaskuntia muuttamaan asenteita ja kehittämään kyliään ja koulujaan.

Taksvärkissä oppilas tekee töitä yhtenä päivänä ja lahjoittaa palkkionsa Taksvärkki-keräykseen.

Taksvärkki-päivä voi olla mikä tahansa päivä kouluvuoden aikana.

Taksvärkki on nuorten omaa kehitysyhteistyötä, suoraan nuorelta nuorelle.

Osallistu kampanjaan!

Suomalaiset nuoret auttavat kyläkoulujen oppilaskuntien perustamisessa ja edistävät Nepalin lasten ja nuorten oikeuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä.
Ilmoita koulusi mukaan
Tilaa kouluvierailu
Materiaaleja oppitunneille

 

Kampanjainfo

Taksvärkki-kampanja 2015–2016 – anna koulupäiväsi Nepalin nuorille.

meidän keräys suomi

Nepalin maaseudun kyläkoulujen nuorilla on voitettavanaan lukuisia ongelmia ja haasteita. Monien vanhemmat eivät ymmärrä koulutuksen merkitystä, liian monesta koulusta puuttuu puhdas juomavesi ja vessat, syrjintä on todellinen ongelma eikä lasten ja nuorten mielipiteitä oteta huomioon.

Taksvärkki-kampanjassa suomalaiset nuoret tukevat oppilaskuntien perustamista ja niiden työtä paremman kouluympäristön ja yhdenvertaisuuden puolesta kyläkouluissa Nepalissa.

Oppilaskuntien nuoret eivät jää kotiin vaan muuttavat asenteita ja kehittävät kyliään ja koulujaan. Oppilaskunta-aktiivit tekevät vaikuttamistyötä, kehittävät vedenjakelua ja vessoja koulussa ja tukevat heikko-osaisimpia.

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Nepalissa. Tavoitteena on, että nuorista tulee yhteisöjensä aktiivisia toimijoita ja kehityksen edistäjiä.

Nepalin kyläkouluihin perustetaan oppilaskuntia kuuden piirikunnan alueella. Nuoret oppivat vaikuttamistaitoja, levittävät tietoa ja saavat aikaan muutoksia kylässään. Taksvärkki ry:n nepalilainen kumppanijärjestö ECCA toteuttaa hankkeen paikan päällä.

Kampanjan suojelija on Taksvärkkitoimikunnan puheenjohtajana 1985-1988 toiminut presidentti Tarja Halonen.

Oikealta löytyy lista kouluista, joiden oppilaat ovat lahjoittaneet yhden koulupäivänsä Nepalin kyläkoulujen nuorten hyväksi. Klikkaa ja katso miten koulut sijoittuvat Suomen kartalle.

Opettaja / oppilas- tai opiskelijakunnan edustaja, onko sinun koulusi jo mukana Taksvärkissä?

Taksvärkki-kampanja käynnistyy heti koulujen alkaessa elokuussa. Koulun oma Taksvärkki-päivä voi olla mikä tahansa lukujärjestykseen sopiva päivä kouluvuoden aikana.

Tervetuloa mukaan!

Taksvärkki-keräys

Yksi osa Taksvärkki-kampanjaa on Taksvärkki-keräys. Se perustuu päivän työhön, Taksvärkkiin.

Erilaiset keräystavat

  • Oppilas tekee päivän työtä ja antaa saadun palkkion Taksvärkki ry:n keräykseen.
  • Koulu järjestää Taksvärkki-tempauksen esim. bändikonsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
  • Oppilaskunta osallistuu lahjoittamalla osan kahvilansa tai kioskinsa tuotoista keräykseen.

Mistä Taksvärkki-paikkoja?

Taksvärkki-päivänä voi työskennellä vaikkapa yrityksessä tai kotitaloudessa. Taksvärkki-työtä voi siis tehdä melkein missä tahansa, kuten esimerkiksi:

  • kaupassa: kassalla, hyllyttämässä, inventaariossa
  • toimistossa: avustaen postituksessa tai kopioinnissa
  • kahvilassa: pesemällä astioita, pyyhkimällä pöytiä
  • kotitaloudessa: hoitamalla lapsia tai lemmikkieläimiä, siivoamalla
  • tai vaikka eduskunnassa avustajana
  • koko luokka tai koulu voi suorittaa urakkatyön kunnalle tai yritykselle.

Suositus palkkioksi Taksvärkki-päivän työstä on 15 euroa.

Juttuvinkki tai ilmoitus paikallislehteen

Koulu voi myös ottaa yhteyttä paikallislehteen, joka yleensä uutisoi mielellään tulevasta Taksvärkki-päivästä. Lehdelle voi kertoa, keneen työnantajien kannattaa koululla ottaa yhteyttä työtehtävistä ilmoittaakseen.

Paikallislehteen voi laittaa myös ilmoituksen. Ilmoituskulut voi vähentää keräystuotoista rahankeräyslain mukaisesti. Ilmoitusteksti voi olla vaikka tällainen:

“Kaitalahden keskuskoulun yläkoululaiset etsivät Taksvärkki-paikkoja. Taksvärkki-päivämme on 11.11.2015. Ilmoita työpaikasta p. (09) 111 111/Liisa Laine”

Yhdessä enemmän!

Koulu voi järjestää Taksvärkki-tempauksen, esim. konsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
Oppilas- tai opiskelijakunta voi lahjoittaa kahvilan tai kioskin tuotoista tietyn osan keräykseen.
Oppilaitos voi myös haastaa muut paikkakunnan koulut mukaan keräykseen.

Taksvärkki-päivä tutustuttaa kiinnostavaan työpaikkaan

Taksvärkki-päivä on yksi mahdollisuus lisää tutustua työelämään ja itseään kiinnostavaan alaan. Samalla saa hyödyllistä kokemusta ja suhteita esimerkiksi kesätöitä ajatellen.

Töitä myös S-ryhmän kaupoista

S-ryhmä on mukana Taksvärkki-kampanjassa ja tarjoaa useilla paikkakunnilla mahdollisuuden tutustua erilaisiin kaupan alan töihin. S-ryhmän toimipaikkoja ovat esim. Prisma, S-market, Alepa, Sale, ABC-market ja Sokos.
Nuoren kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä suoraan toimipaikan esimieheen ja toimia ajoissa, mielellään vähintään kaksi viikkoa ennen Taksvärkki-päivää. Eri toimipaikkoihin otettavien taksvärkkiläisten määrä vaihtelee sen mukaan, miten toimipaikan työtilanne mahdollistaa nuoren ohjaamisen hänen työtehtävissään.

Uutiskirje

Taksvärkin kuukausittainen uutiskirje tarjoaa näkymiä eri kulttuureihin ja kehitysmaiden todellisuuteen. Sen kautta saa hyödyllisiä välineitä ja materiaaleja oppilaitosten globaalikasvatuksessa käytettäväksi sekä uusimmat uutiset kampanjaan liittyen. Tilaa uutiskirje osoitteesta: tiedottaja(at)taksvarkki.fi

 

Poliisihallituksen rahankeräyslupa nro POL/2014/13672
Toimeenpanoaika- ja alue: 1.6.2015–31.5.2020, koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.