Kielivalinta-sivulleTakaisin pääsivulle
  
Toimintavinkkejä
  Aamunavaus
  Maantieto
  Biologia

  Kotitalous

  Liikunta

  Musiikki

  Kuvataide

  Äidinkieli ja
    kirjallisuus

  Ruotsin kieli

  Englannin kieli

  Nepalin kieli

  Historia ja
    yhteiskuntaoppi

  Käsityö

  Uskonto
  Elämänkatsomus-
    tieto
  Matematiikka
  Fysiikka
  Kemia
  Terveystieto 
Käsityö

Toimi itsenäisestiNepalilaiset ympäristökerhoissa toimivat koululaiset asuvat usein vuoristossa alueilla, joihin ei ole johdettu sähköä.

Siksi ympäristöjärjestön ECCA:n kouluttajat opettavat ympäristökerholaisia ottamaan vuorilta talteen kaikki mahdolliset energian lähteet, mukaan lukien aurinkoenergian. Koululaisille opetetaan muun muassa aurinkokeittimen valmistaminen, vaikkapa vanhasta pahvilaatikosta.

Ohessa on kuva nepalilaisten nuorten valmistamasta aurinkokeittimestä. Rakenna oma aurinkokeitin, jota voi käyttää vaikkapa kesällä mökillä. Alta löydät ohjeet:

  1. Aurinkokeittimen voi valmistaa tukevasta kannellisesta pahvilaatikosta, lasilevystä ja foliosta.
  2. Maalatkaa laatikon sisusta kokonaan mustalla maalilla. Päällystäkää laatikon kansi alumiinifoliolla. Asettakaa laatikon päälle lasilevy, ja tukekaa laatikon kansi esimerkiksi kynällä. Kannen on oltava oikeassa kulmassa, jotta se heijastaa auringon säteilyä laatikon sisään.
  3. Asettakaa kattila laatikon sisään, lasikannen alle. Kokeilkaa keittimen toimivuutta vaikkapa nepalilaisilla ruokaohjeilla. Muistakaa kuitenkin, että keittoaika on useita tunteja.

Selvitä parisi kanssa

Maailmalla tunnetuin nepalilainen kudottu tuote on pashmina -huivi , jollaisia valmistetaan ainoastaan Nepalissa. Ota selvää, miten huivi tuotetaan ja millaista raaka-ainetta siihen käytetään. Mikä tekee huivista niin arvokkaan ja ainutlaatuisen?

Selvitä ja toimi parisi kanssa

Vaatteiden suunnittelussa ja valmistamisessa voi myös huomioida ekologisia näkökohtia. Tee parisi kanssa suunnitelma ekologisen vaatekappaleen valmistamiseksi. Etsi ekovaatteista lisää tietoa Internetistä. Seuraavat sivut ovat tutustumisen arvoisia:
http://www.kuluttajavirasto.fi/ostajanoppaat/document.asp?
intSiteID=1&intDocID=525

http://www.yle.fi/ymparisto/ekovinkki/jutut/ekovaatteet.htm
http://www.yle.fi/teema/tiede/keksinnot/naiskeksijat/ovaska_ahonen.shtml

Tee huovuttamalla itsellesi ja ystävällesi rannerenkaita. Ohjeita löydät oheisilta web-sivuilta:
http://www.tkukoulu.fi/~elu/huovutus.html
http://www.koulukanava.fi/tekninen/huovutus/