Emmas berättelse

Vem är du?

Jag heter Emma Akinyi Oketch och jag är medlem i föreningen Kaloleni. Vi samlas varje torsdag.

Jag har en 2,5-årig dotter. Hon föddes i maj 2013. Jag bor i Bandani, i västra delen av staden Kisumu.

Vad gör ni i föreningen?

Jag är medlem i två föreningar. Ena är bara för kvinnor och den andra är både för kvinnor och för män.

I Smart Ladies-gruppen talar vi om kvinnors hälsa. I Kaloleni-gruppen, i vilken det finns både kvinnor och män, talar vi mer allmänt om hälsa, för att det är bra att veta båda sidorna av saker.

Då vi grundade Smart Ladiers-gruppen ville vi att alla i gruppen är lika mycket värda. Det är vår första regel. Den andra regeln är att vi bör respektera varandra. När vi är en grupp är vi jämlika, och således bör vi respektera varandra. Så fungerar gruppen.

I föreningen lär vi varandra, diskuterar om saker som har att göra med hälsa, och om hur vi kan hjälpa varandra i olika traumatiska eller stressfyllda situationer. Vi diskuterar om hur vi kan lösa situationen.

Jag har deltagit i en fyra dagars utbildning i affärsverksamhet och levnadskunskaper, som ordnades på Undugus kontor här i Kisumu. Utbildningen var perfekt. Den var nyttig och jag tyckte väldigt mycket om den. Nu är jag en ”businesskvinna” och det tycker jag om.

Vad arbetar du med?

Jag säljer olika kläder: underkläder, bh:n, strumpbyxor, byxor, toppar osv. I framtiden skulle jag vilja utvidga min verksamhet och grunda en stor butik som mina kunder kunde besöka. Min butik kommer att vara som ett kontor: kunderna kan komma dit för att träffa mig. I framtiden kommer jag att vara en viktig kvinna.

Jag säljer kläder i mitt grannskap och då måste man använda ”business-språk”. Även om någon skulle bete sig dåligt då vi gör affärer, måste man tala till personen på ett vänligt sätt om man vill att hon eller han ska köpa kläder. Man kan inte bete sig ovänligt emot kunderna, för i så fall köper de inte produkter. Man måste vara vän med kunderna, bli som en av dem.

Före jag gick med i föreningen hade jag inget arbete. Då var jag ute och gick omkring här i grannskapet. Som ung gick jag i skolan, till och med i gymnasiet. Jag gick en kurs i informationsvetenskap. Det var roligt.

Vad vill du göra i framtiden? Vad drömmer du om?

Jag kan vara en affärskvinna samtidigt som jag går i skolan. Jag skulle vilja studera hälsorådgivning och tala till människor om hälsa. Det skulle jag verkligen vilja göra, eftersom jag märker att människor här i mitt lokalsamhälle har det svårt och lider. Många är stressade men lyssnar inte på de råd som de får. Därför skulle jag vilja studera till att bli en hälsorådgivare.

Jag vet att mina framtidsdrömmar kommer att uppfylla sig och att jag kommer att bli en betydelsefull kvinna. Jag vill glömma det förflutna. Jag kommer att bli en framgångsrik kvinna.