Edwins berättelse

Hur gick din morgon?

I dag vaknade jag klockan sju, gick i duschen, åt te och bröd till morgonmål och kom till skolan. Just nu mår jag väldigt bra.

Vem är du?

Jag heter Edwin Omondi. Jag kommer från Manyattan, en förening som grundats av unga i Gonda Mashinani. I vår förening finns det 15 medlemmar. Organisationen Undugu Society finansierar vår förenings verksamhet. Tack vare Undugu kunde jag börja studera elarbete. Det här är en bra skola med en bra studiemiljö. Lärarna och eleverna arbetar mycket, vilket jag är glad över. Jag har studerat vid YMCA i två veckor. Jag tycker mycket om det, för att de verkligen kan hjälpa mig.

Min mamma dog för några år sedan och därför bor jag för tillfället hos min bror. Min bror är företagare och han har ett eget litet företag.

Hurdan är din skola?

I grundskolan tyckte jag om elarbete så det var fint då jag fick kursbeskrivningarna och kunde välja en kurs i elinstallation. Jag kan alltså studera det och skaffa mig ett arbete inom den branschen i framtiden.

Den här skolan håller på i ett år och jag borde bli färdig i december. Vi har prov och undervisningen är högklassig. Vi har skilt praktiska övningar och teorisekvenser. För tillfället har vi studerat teori i två dagar. Det är bra, men jag hoppas på att vi nästa vecka har praktiska övningar. Jag tycker att praktik är nyttigare än teori.

Vad vill du göra då du blir färdig?

Då jag har blivit klar från skolan vill jag arbeta med elinstallation. Jag skulle vilja göra mer av dem och på en mer krävande nivå. Jag skulle vilja utbilda mig vidare inom den här branschen. Då jag blir klar skulle jag vilja arbeta i Kenyans elbolag i staden Kisumu.

Det mest intressanta jag lärt mig i skolan är att genom att utbilda sig har man möjlighet att nå en bättre framtid. Jag har fått många vänner, som berättar att de själva fått hjälp och till och med lärare berättar att de har fått stöd för att kunna bli lärare. Det har också varit till nytta för deras familjer.

Vad vill du göra i framtiden? Vad drömmer du om?

Jag studerar för att få ett arbete. Arbetet hjälper mig att hjälpa andra barn att gå till skolan, precis som Undugu Society har hjälpt mig. Jag tror på en bättre framtid. Min dröm är att hjälpa andra barn, eftersom många elever lider på grund av skolavgifterna.

När jag var barn tyckte jag om att gå i skolan. Speciellt om kurser som hade att göra med elarbete. Jag gick klart skolan och försökte studera också på en andra stadiets utbildning. I gymnasiet avlade jag KCSE (Kenya Certificate of Secondary Education)-examen. Men problemet är att jag ännu inte heller har ett avgångsbetyg, eftersom jag först borde betala skolavgiften.

Vad gör du på din fritid? Vad tycker du om?

På min fritid tycker jag om att spela fotboll och spel, som nätboll. Ibland anställer människor mig att efter skolan fixa elanslutningar eller elapparater, vilket ger mig lite pengar.

På lördagar läser jag böcker och ibland går jag till kyrkan. Efter kyrkan har vi studiegrupper. Efter det tvättar jag min skoluniform och mina kläder.