Kulturkunskap

Nedan hittar ni en kort översikt över guatemalansk kultur: musik, bildkonst – mat och sport inte att förglömma. På internet hittar du lätt mer info, t.ex. om andra artister.

Det talas mer än 20 olika språk i Guatemala. Det vanligaste språket är spanska. Här får du några ord som kan hjälpa dig att klara dig exempelvis i Mazatenango.
Hej!  –  Hola!
God dag!  –  Buenos días!
Hur står det till?  –  Qué tal?
Tack  –  Gracias

Traditionell marimbamusik:
[youtube_sc width=650 rel=0 fs=1 url=http://www.youtube.com/watch?v=zJP93EazJ0w]

Guatemala är ett av de största länderna i Centralamerika. Ungefär hälften av Guatemala är täckt av skog. Genom landets mitt löper två bergskedjor: Altos Cuchumatanes och Sierra Madre, som rymmer 33 vulkaner. Jordbävningar, orkaner och vulkanutbrott är inte ovanliga. Landet har ett tropiskt klimat.

Innan spanjorerna erövrade landet härskade ett stort antal Maya-städer över det som idag är Guatemala. En av de större städerna var Tikal som idag är en ruinstad och hör till Unescos förteckning över världsarv. Mayaindianernas inflytande syns fortfarande i landets kultur. Maya-eran följdes av det spanska kolonialväldet. Guatemala blev självständigt år 1821. Under perioden 1954–1996 härjades landet av ett förödande inbördeskrig. Ungefär 200 000 civila dödades i kriget.

En stor del av befolkningen i Guatemala hör till något av de mer än 20 ursprungsfolken i landet. Cirka 60 procent av invånarna i Guatemala talar spanska som modersmål, resten talar olika indianspråk av vilka 23 är officiella språk (bland annat quiché, cakchiquel, kekchi, mam och xinca). En stor del av ursprungsbefolkningen är mayaindianer.

Den del av befolkningen som är av europeiskt ursprung har traditionellt haft den politiska makten i landet. Mer än hälften av invånarna som hör till ursprungsfolken lever under fattigdomsgränsen. Landets grundlag som trädde i kraft år 1986 skyddar ursprungsfolkens rättigheter, men i praktiken respekteras rättigheterna oftast inte, bland annat för att många människor inte är medvetna om dem. Mindre än 70 procent av de invånare som har fyllt 15 år kan läsa.

Kaffe, bananer, sockerrör, majs och bomull är viktiga exportprodukter för Guatemala. Jordbruket sysselsätter cirka hälften av befolkningen i arbetsför ålder, men servicesektorn står ändå för ungefär 60 % av hela landets bruttonationalprodukt. De viktigaste råvarorna i det guatemalanska köket är majs, svarta bönor och ris. Till varje måltid serveras tortillor som bakas på majsmjöl. Man äter också mycket frukter och grönsaker.

Gatubilden präglas av matförsäljarnas gatustånd, av färggranna tyger och textiler och av fotbollen som är den populäraste sporten i Guatemala, liksom i resten av Central- och Sydamerika. Den första olympiska medaljen i Guatemalas historia vann Erick Barrondo som tog silver i 20 km gång i de olympiska spelen i London 2012.