Kampanja

Taksvärkki-kampanja 2012–2013 – anna koulupäiväsi Guatemalan nuorille

Taksvärkki-kampanjassa HUOMINEN TEHDÄÄN TÄNÄÄN valokeilassa ovat guatemalalaiset nuoret. Taksvärkki tarjoaa oppilaitoksille ja suomalaisille nuorille mahdollisuuden tukea guatemalalaisia nuoria turvallisemman ja oikeudenmukaisemman Guatemalan rakentamisessa.

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Guatemalassa.

Tavoitteena on parantaa nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja lisätä heidän osallistumistaan kunnallistason päätöksentekoon. Taksvärkin guatemalalainen kumppanijärjestö PAMI toteuttaa hankkeen kuudella paikkakunnalla eri puolilla Guatemalaa.

Nuoret saavat koulutusta yhteiskunnasta, ihmisoikeuksista, kansalaistaidoista ja poliittisista vaikuttamiskanavista. Samalla he oppivat, miten hakea tietoa ja puuttua yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Järjestämällä tapahtumia, keskustelutilaisuuksia, kulkueita ja tempauksia nuoret innostavat muitakin toimimaan.

Taksvärkki-kampanja on nuorten omaa kehitysyhteistyötä, suoraan nuorelta nuorelle.

Oikealla on lista kouluista, joiden oppilaat ovat lahjoittaneet yhden koulupäivänsä Guatemalan hyväksi.

Opettaja / Oppilaskunnan edustaja, onko sinun koulusi jo mukana Taksvärkissä?

Kampanjan avajaisia vietetään 7.9.2012. Taksvärkki-päivä voi kuitenkin olla mikä tahansa lukuvuosikalenteriin sopiva päivä kouluvuoden aikana, myös ennen kampanjan virallisia avajaisia.

Tervetuloa mukaan!

Taksvärkki-keräys

Yksi osa Taksvärkki-kampanjaa on Taksvärkki-keräys. Se perustuu päivän työhön, Taksvärkkiin. Koululaiset ja opiskelijat tekevät päivän verran töitä ja lahjoittavat palkkansa Taksvärkki ry:lle.

Erilaiset keräystavat

  • Oppilas tekee päivän työtä ja antaa saadun palkkion Taksvärkki ry:n keräykseen.
  • Koulu järjestää Taksvärkki-tempauksen esim. bändikonsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
  • Oppilaskunta osallistuu lahjoittamalla osan kahvilansa tai kioskinsa tuotoista keräykseen.

Mistä Taksvärkki-paikkoja?

Taksvärkki-päivänä voi työskennellä vaikkapa yrityksessä tai kotitaloudessa. Taksvärkki-työtä voi siis tehdä melkein missä tahansa, kuten esimerkiksi:

  • kaupassa: kassalla, hyllyttämässä, inventaariossa
  • toimistossa: avustaen postituksessa tai kopioinnissa
  • kahvilassa: pesemällä astioita, pyyhkimällä pöytiä
  • kotitaloudessa: hoitamalla lapsia tai lemmikkieläimiä, siivoamalla
  • tai vaikka eduskunnassa avustajana
  • koko luokka tai koulu voi suorittaa urakkatyön kunnalle tai yritykselle.
  • Suositus palkkioksi Taksvärkki-päivän työstä on 15 euroa.

Juttuvinkki tai ilmoitus paikallislehteen

Koulu voi myös ottaa yhteyttä paikallislehteen, joka yleensä uutisoi mielellään tulevasta Taksvärkki-päivästä. Lehdelle voi kertoa, keneen työnantajien kannattaa koululla ottaa yhteyttä työtehtävistä ilmoittaakseen.

Paikallislehteen voi laittaa myös ilmoituksen. Ilmoituskulut voi vähentää keräystuotoista rahankeräyslain mukaisesti. Ilmoitusteksti voi olla vaikka tällainen:

“Kaitalahden keskuskoulun yläkoululaiset etsivät Taksvärkki-paikkoja. Taksvärkki-päivämme on 12.10.2012. Ilmoita työpaikasta p. (09) 111 111/Liisa Laine”

Yhdessä enemmän!

Koulu voi järjestää  Taksvärkki-tempauksen, esim. konsertin tai myyjäiset, jonka tuotto ohjataan keräykseen.
Oppilaskunta: lahjoittakaa kahvilan tai kioskin tuotoista tietty osa keräykseen.
Oppilaitos voi myös haastaa muut paikkakunnan koulut mukaan keräykseen.

Taksvärkki-päivä tutustuttaa kiinnostavaan työpaikkaan

Taksvärkki-päivä on yksi mahdollisuus lisää tutustua työelämään ja itseään kiinnostavaan alaan. Samalla saa hyödyllistä kokemusta ja luotua suhteita esimerkiksi kesätöitä ajatellen. Tästä työpanoksesta voi myös pyytää työtodistuksen, jonka avulla töiden etsiminen jatkossa helpottuu. Lataa työtodistus.

Töitä myös S-ryhmän kaupoista

S-ryhmä on mukana Taksvärkki-kampanjassa ja tarjoaa useilla paikkakunnilla mahdollisuuden tutustua erilaisiin kaupan alan töihin. S-ryhmän toimipaikkoja ovat esim. Prisma, S-market, Alepa, Sale, ABC-market ja Sokos.

Nuoren kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä suoraan toimipaikan esimieheen ja toimia ajoissa, mielellään vähintään kaksi viikkoa ennen varsinaista Taksvärkki-päivää. Eri toimipaikkoihin otettavien taksvärkkiläisten määrä vaihtelee sen mukaan, miten toimipaikan työtilanne mahdollistaa nuoren ohjaamisen hänen työtehtävissään.

Uutiskirje

Taksvärkin kuukausittainen uutiskirje tarjoaa näkymiä eri kulttuureihin ja kehitysmaiden todellisuuteen. Sen kautta saa hyödyllisiä välineitä ja materiaaleja oppilaitosten kansainvälisyyskasvatuksessa käytettäväksi sekä uusimmat uutiset kampanjaan liittyen. Tilaa uutiskirje osoitteesta: tiedottaja(at)taksvarkki.fi

Poliisihallituksen rahankeräyslupa nro 2020/2011/4820/26.1.2012

Luvan saaja: Taksvärkki ry
Toimeenpanoaika- ja alue: 1.3.2012-31.7.2013, koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta
Kerättävien varojen käyttöaika: 2013-2017
Käyttötarkoitus: Nuorten keskuudessa tehtävä työ Guatemalassa.
Toimeenpanija: Taksvärkki ry:n yhteistyökumppani PAMI-Guatemala -järjestö.