//

Leylani López Ramos

Ikäsi? 13.

Asuinpaikkasi? Mazatenangon kaupunki.

Perheesi? Äiti ja kolme siskoa.

Harrastuksesi? Nuorisoverkostossa toimiminen, lastenoikeuskerhojen vetäminen, kaverit.

Mistä pidät?
Pidän eniten siitä, kun voin ilmaista itseäni. Ennen olin hyvin ujo. Jäin aina taka-alalle, jottei minuun kiinnitettäisi huomiota. Nyt haluan sanoa mielipiteeni ääneen! Minusta on myös mukavaa tutustua uusiin ihmisiin, sillä heistä voi tulla ystäviäni.

Mistä tulet onnelliseksi?
Tulen onnelliseksi monesta asiasta, nuorisoverkos-tossa käymisestä ja kävelylenkeistä esimerkiksi.

Mikä on tulevaisuuden toiveesi?
Haluan, että nuorista tulee aktiivisempia ja kriittisempiä kansalaisia. Uskon, että me
kaikki yhdessä voimme muuttaa Guatemalaa.

David Cos Hernández

Ikäsi? 15.

Asuinpaikkasi? Zuniliton kylä.

Perheesi? äiti, mummo ja 7 sisarusta.

Harrastuksesi? jalkapallo, radio-ohjelman tekeminen, kaverit.

Millaista arkesi on?
Käyn yläkoulun ohella töissä aamuöisin kolme kertaa viikossa. Lisäksi teen viikoittaista radio-ohjelmaa, jossa kerromme lasten ja nuorten oikeuksista.

Mistä tulet onnelliseksi?
Perheeni tekee minut onnelliseksi, samoin mahdollisuus käydä koulua.

Mikä on tulevaisuuden toiveesi?
Mielestäni meidän nuorten kuuluu muuttaa maailmaa. Meidän pitää alkaa vaatia muutosta kotipaikkakunnallamme ja koko maailmassa.

6 faktaa Guatemalan nuorista

yli 40 % guatemalalaisista on alle 15-vuotiaita. 5-14-vuotiaista lapsista 21 % tekee töitä. Nuorista lähes puolet osallistuu jonkin organisaation tai yhdistyksen toimintaan. Peruskoulu tuli maassa ilmaiseksi vasta vuonna 2009. Korruptiota esiintyy myös kouluissa. 15–29-vuotiaista nuorista 39 % ei ole suorittanut mitään tutkintotodistusta – ei edes alakoulusta.

Davidin ja Leylanin haastattelu

Leylani ja David ovat kaksi guatemalalaista nuorta, jotka ovat aktiivisia toimijoita paikallisen nuorisojärjestön PAMI:n nuorisoverkostoissa.

Mitä teette vapaa-ajallanne Leylani ja David?

LEYLANI: Vapaa-ajallani menen usein nuorisoverkoston tapaamisiin, toisinaan ulos, joskus tietokoneelle tai television ääreen. En oikeastaan urheile, sillä siihen minulla ei ole ollut mahdollisuutta. Asun Mazatenangossa, ja pidän täällä järjestettävistä juhlista – ne ovat hyvin sosiaalisia tapahtumia.

DAVID: Aamuisin, silloin kun minulla ei ole läksyjä tai kotihommia, menen kentälle pelaamaan jalkapalloa tai käyn ulkona ystävieni kanssa. Työskentelen torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, jolloin lähden veljeni kanssa kotoa puoli viideltä aamuyöstä ja palaan seitsemän tai puoli kahdeksan aikaan aamulla.

Voitko kertoa hieman työstä, jota teet David?

D: Noin vuosi sitten aloin työskennellä veljeni kanssa aamuyöstä torilla. Lastaamme pakettiautojen kattotelineisiin hedelmäkoreja. Työpäivän jälkeen otamme bussin kotiin ja syömme aamiaisen. Kun minulla on lomaa, minua saatetaan pyytää työskentelemään enemmän ja usein suostun siihen. Toisinaan työskentelen myös muurarin apulaisena ja se onkin raskasta, sillä työ kestää koko päivän.

”Neuvoisin nuoria, jotka haluavat muuttaa asioita, ensin pohtimaan visiotaan.

Kannattaa suunnitella huolella toteutustavat, etsiä tukea, muodostaa ryhmä, ja vasta sitten aloittaa itse toiminta.

Kritiikin ei saa antaa ikinä vaikuttaa, eikä tuhota suunnitelmia. Kritiikistä pitää oppia, sillä se tekee vahvemmaksi.”

-Leylani

Mitä teette nuorisoverkostossa ja mitä olette oppineet siellä?

L: Nuorisoverkosto on paikka, jossa voimme ilmaista itseämme. Sen tapa toimia herätti mielenkiintoni. Olen oppinut paljon eri aihepiireistä: seksuaalisesta hyväksikäytöstä, väkivallasta, ongelmanratkaisusta, aktiivisesta kansalaisuudesta.

D: Nuorisoverkosto on muuttanut minua. Ennen verkostoon liittymistä hukkasin aikaani, enkä tehnyt aina läksyjäni. Kun liityin verkostoon, muutuin. Olen eniten ylpeä siitä, että juuri me nuoret haluamme muuttaa Guatemalaa ja kuntaamme. Aina vanhemmat eivät antaisi meidän tehdä sitä, mutta me haluamme jatkaa.

Mistä olette pitäneet eniten?

L: Pidän eniten siitä, kun voin ilmaista itseäni.

D: Saavutuksiimme kuuluu radio-ohjelma, jossa informoimme muita nuoria sekä myös aikuisia ja lapsia.

Minä tykkään puhua radio-ohjelmassa ja kertoa lapsille heidän oikeuksistaan sekä muista asioista kuten alkoholismista, huumeriippuvuudesta ja väkivallasta, jotka ovat ongelmia Guatemalassa ja myös muualla maailmassa. Ne ovat rankkoja teemoja. Kaikki ovat aina tervetulleita mukaan nuorisoverkostoon, ketään ei halveksita, sillä täällä olemme kaikki samanarvoisia.

”Aktiivinen kansalaisuus on ajatusten vaihtoa ja toisten kuuntelemista.

Annetaan oma panos, jotta asiat saadaan vietyä loppuun.”

-David

Mitkä ovat guatemalalaisten nuorten suurimmat ongelmat?

L: Suurimmat ongelmat Guatemalassa ovat koulutuksen puute ja väkivaltaisuus. Rahan takia jotkut nuoret ryhtyvät vaikka mihin toimintaan, koska heillä ei ole työtä.

D: Moni hukkaa mahdollisuutensa menemällä mukaan jengeihin, juomalla alkoholia tai käyttämällä huumeita. Jotkut kuolevat tai tappavat toisia ihmisiä. Me olemme kaikki ainutlaatuisia. Ihonvärillä ei ole merkitystä eikä sillä, mistä olemme kotoisin.

Millainen on Guatemalan turvallisuustilanne?

D: Guatemalassa on paljon korruptoituneita poliiseja ja huumerikollisuutta. Poliisit ottavat rahaa vastaan, jos sitä heille tarjotaan. Toisinaan he itse myyvät huumeita nuorille tai aikuisille. Korruptio vaikuttaa turvattomuuteen. Meistä vaikuttaa siltä, että poliisit ovat korruptoituneita, emmekä voi enää luottaa heihin.

Miten korruptio näkyy arjessa?

D: Kouluissa voi myös törmätä korruptioon, sillä joskus, kun oppilas jätetään luokalle, tämä saattaa tarjota rahaa opettajalle, jotta ei jäisi luokalle. Opettaja ottaa rahan vastaan. On myös hyviä opettajia, jotka eivät ota rahaa vastaan.

Uskotteko, että sinä ja ystäväsi voitte vaikuttaa siihen, että ongelmat saadaan ratkaistua?

L: Uskon, että kaikki yhdessä voisimme muuttaa Guatemalaa. Yksin se ei ole mahdollista. Mielestäni nuorisoa koskevat ongelmat ratkeaisivat, jos nuoriin kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

D: Olemme saavuttaneet muutoksia, emme paljon, mutta kuitenkin. Ajan myötä yhä useampi nuori on kiinnostunut toiminnasta. Me nuoret olemme maamme ja kuntamme tulevaisuus.

Mitä nuorten aktiivisella kansalaisuudella ja johtajuudella tarkoitetaan?

L: Mielestäni nuorten aktiivisella kansalaisuudella tarkoitetaan tapaa, jolla kaikki voivat ilmaista itseään pelkäämättä tulevansa arvostelluiksi. Me sanomme aina mielipiteemme, vaikka vähän pelottaisikin.

D: Nuorten johtajuudella ei tarkoiteta sitä, että johtajat olivat muita parempia, vaan sitä, että on kyky johtaa ja olla esillä. Kuka tahansa nuori, joka sitä haluaa, voi tulla johtajaksi koulussa, perheessään tai nuorisoverkostoissa.

Entä mitä on yhteiskunnallinen viestintä?

D: Yhteiskunnallinen viestintä on esimerkiksi sitä, kun meillä on oma radio-ohjelma. Puhumme radiossa niistä teemoista, jotka eniten koskettavat Guatemala. Annamme neuvoja nuorille, jotta hekin voivat tulla mukaan toimintaan ja muuttaa maatamme. Radio-ohjelmamme on tärkeä, voimme informoida muita ja samalla itsekin oppia.

Mitä haluaisit muuttaa kotikaupungissasi?

L: Haluaisin, että kotikaupungissani ei olisi niin paljon väkivaltaa eikä varkauksia, sillä kaupunki on hieman turvaton. Aion varmasti tulevaisuudessakin pyrkiä vaikuttamaan opiskelupaikassani, sillä haluan muuttaa oloja koulussa.

D: Haluaisin, että kotipaikkakuntani olisi rauhallinen, eivätkä nuoret joutuisi pelkäämään poistuessaan kotoaan. Haluaisin, että tänne rakennettaisiin lisää vapaa-ajan viettoon tarkoitettuja puistoja lapsille ja nuorille.

Millainen toivoisitte Guatemalan olevan 20 vuoden päästä?

L: Toivoisin, että 20 vuoden päästä Mazatenango olisi turvallisempi paikka, eikä täällä olisi eriarvoisuutta. Haluaisin, että Guatemala olisi vakaa ja kehittyneempi maa – enemmän kehitysmahdollisuuksia ja koulutusta, vähemmän väkivaltaa. Uskon, että voimme muuttaa maailmaa aloittamalla itsestämme, ja sen jälkeen levittää asennetta muihin. Näin me kaikki voimme osallistua ja tehdä maailmasta yhdessä vähän paremman paikan asua.

D: Minä haluaisin nähdä väkivallattoman Guatemalan ja muuttaa ympäristömme tulevaisuuden suunnan. Haluaisin myös poistaa alkoholismin, sillä se on kunnassani, koko Guatemalassa ja muissakin maissa iso ongelma.

Mitä toivotte, että teistä tulee isona?

L: Haluaisin isompana suorittaa matkailualan tutkinnon. Guatemalassa on matkailijoille paljon paikkoja, joihin tutustua.

D: Haluaisin tulla poliisiksi, koska haluan taistella rikollisuutta vastaan. Lisäksi poliiseille on määritelty vähimmäispalkka, jolla voisin auttaa perhettäni.