Kulttuuritietoutta

Tässä on pikakatsaus guatemalalaiseen kulttuuriin: musiikkia ja taidetta – ruokaa ja urheilua unohtamatta. Internetistä löydät helposti lisää esim. muita artisteja.

Guatemalassa puhutaan yli 20:tä eri kieltä. Yleisin kieli on espanja. Tässä muutamia sanoja, joiden avulla pärjäisit alkuun vaikka Mazatenangossa.

Hei!  –  Hola!
Hyvää päivää!  –  Buenos días!
Mitä kuuluu?  –  Qué tal?
Kiitos  –  Gracias

Perinteistä marimba-musiikkia:
[youtube_sc width=650 rel=0 fs=1 url=http://www.youtube.com/watch?v=zJP93EazJ0w]

Guatemala on yksi Väli-Amerikan suurimmista maista. Noin puolet Guatemalan maa-alasta on metsien peitossa. Maan keskiosan poikki kulkee kaksi vuoristoa: Altos Cuchumatanes sekä Sierra Madre, johon kuuluu 33 tulivuorta. Maanjäristykset, hirmumyrskyt ja tulivuorenpurkaukset ovat yleisiä. Ilmasto on trooppinen.

Ennen espanjalaisten saapumista, nykyisen Guatemalan alueita hallitsivat lukuisat Maya-kaupungit. Näistä yksi merkittävimmistä on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva rauniokaupunki Tikal, joka sijaitsee keskellä sademetsää Petén Itzá -järven tuntumassa. Tikalin varhaisimmat rakennukset sijoittuvat ajalle 350 eaa.

Mayojen vaikutus näkyy edelleen maan kulttuurissa. Mayojen valtakautta seurasi espanjalaisten siirtomaavalta. Guatemala itsenäistyi vuonna 1821. Vuosina 1954-1996 maassa käytiin tuhoisa sisällissota, jossa surmansa sai noin 200 000 siviiliä.

Suuri osa Guatemalan väestöstä kuuluu johonkin maan yli 20 alkuperäiskansasta. Noin 60 prosenttia Guatemalan asukkaista puhuu äidinkielenään espanjaa ja loput erilaisia intiaanikieliä, joista 23 on virallisia (näitä ovat mm. quiche, cakchiquel, kekchi, mam ja xinca). Merkittävä osa alkuperäiskansoihin kuuluvasta väestöstä on maya-intiaaneja.

Guatemalalaisen kirjallisuuden esikolumbiaanisen ajan merkittävimpiä teoksia on kiche-mayojen pyhä kirja Popol Vuh. Siirtomaavallan alkutaipaleelta saakka alkuperäisiä uskomuksia on kuitenkin sekoittunut paikalliseen katolilaisuuteen, joka on sekoitus kristinuskoa ja erityisesti mayojen uskomuksia. Tämä näkyy mm. paikallisten pyhimysten palvontana.

Guatemalalainen ruokakulttuuri on sekoitus esikolumbiaanisia ja espanjalaisperäisiä vaikutteita. Maissijauhosta tehdyt tortillat ovat oleellinen lisuke melkeinpä joka aterialla. Maissia kasvaa luonnostaan neljässä värissä: keltaisen maissin lisäksi sitä löytyy sinisenä, punaisena ja valkoisena.

Yleensä maissimassasta, toisinaan myös riisistä, tehdyt tamalesit ovat hyvin yleinen ruoka tai välipala Guatemalassa, ja niitä voi ostaa mm. katumyyjien ruokakärryistä. Ne muistuttavat meidän pasteijoitamme, sillä taikinan sisään on upotettu lihaa, kasviksia tai hedelmiä.

Tulisuutta guatemalalaisiin ruokiin tuovat erilaiset chilit. Myös korianteri antaa tyypillisesti makua guatemalalaisiin aterioihin. Toreilta voi sesongista riippuen löytää mm. banaanin eri lajeja, mangoa, ananasta, vesimelonia, sitrushedelmiä, mamey-hedelmää, granaattiomenaa, guavaa, guanabanaa, papaijaa ja avokadoa sekä lukemattomia muita hedelmiä.

Guatemalalaisessa katukuvassa nousevat erityisesti esille ruokamyyjien kojut, värikkäät kankaat ja tekstiilit sekä jalkapallo, joka kuten Väli- ja Etelä-Amerikassa yleensä, on Guatemalassakin suosituin urheilulaji. Guatemalan historian ensimmäisen olympiamitalin voitti Erick Barrondo, joka sai hopeaa 20km kävelyssä Lontoossa 2012.

Maan kansalliseläin on korkealla vuoristossa elävä lintu nimeltä quetzal. Se on antanut nimensä myös Guatemalan rahayksikölle.

Kansallissoitin on marimbaksi kutsuttu ksylofonin tapainen lyömäsoitin. Marimba on guatemalalaisten rakastetuin soitin, joka kuuluu tärkeänä osana sekä kansallisiin juhlapäiviin että perhejuhliin, kuten häihin, syntymäpäiviin, valmistujaisiin ja kastetilaisuuksiin. Jos juhlat pidetään jonkun kotona, marimba ei useinkaan mahdu sisälle taloon, vaan sitä soitetaan ulkona kadulla, jolloin koko naapurusto pääsee kuulemaan musiikkia.