Hankeseuranta on oppimisen ja päätöksenteon väline 21.11.2017

Syksyn kolmannen opintopiiri-tapaamisen aiheena oli hankeseuranta, johon meitä johdatteli Taksvärkin ohjelmasuunnittelija Senja. Senja on lähdössä hankeseurantamatkalle Sierra Leoneen marraskuun lopulla ja teema olikin siten ajankohtainen. Ennakkotehtävänä oli miettiä, mitä kehitysyhteistyöhankkeissa seurataan ja miksi. Taksvärkin kehitysyhteistyöhankkeet tehdään yhteistyössä paikallisen kumppanijärjestön kanssa ja Taksvärkillä ei ole työntekijöitä kohdemaissa, sillä paikalliset tuntevat parhaiten vallitsevat olosuhteet. Hankkeita kuitenkin seurataan Suomesta käsin sekä paikan päälle tehtävillä hankeseurantamatkoilla. Taksvärkki-keräykseen osallistuvat nuoret saattavat pohtia, meneekö kehitysyhteistyöhön suunnattu raha perille, mitä rahalla tehdään ja mitä sillä saadaan aikaiseksi. Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt ovatkin vastuussa hankkeidensa seurannasta niin rahoittajille kuin laajemmallekin yleisölle sekä koti- että kohdemaassa.

Hankeseurantaan liittyvässä alustuksessa pohdittiin, että seuranta on ennen muuta oppimisen ja päätöksenteon väline ja sillä pyritään keräämään tietoa hankkeen kannalta keskeisistä asioista.

Opintopiirissä keskustelimme siitä, kuinka seurantaa tehdään jatkuvasti koko hankkeen ajan, ei vain sen päätyttyä. Näin sekä hankkeen tuloksia että itse hankeprosessia pystytään seuraamaan. Senja totesikin, että Taksvärkin ohjelmasuunnittelijoiden työajasta valtaosa kuluu hankkeiden seurantaan. Hankkeen alussa tehdään lähtötasokartoitus ja laaditaan hankkeelle seurantasuunnitelma, jonka määrittelemin laadullisin ja määrällisin mittarein hanketta seurataan. Hankkeen aikana seurantaan kuuluu sekä säännöllisiä matkoja hankealueelle että päivittäistä yhteydenpitoa sähköpostitse ja Skype-puheluitse. Seurantaan perustuen laaditaan neljännes- ja vuosiraportteja.

Kepan sivuilta löytyy hankeseurantaan liittyen hyvää tietoa itseopiskelu-osiosta.

Opintopiirin hanke-esimerkki tuli tällä kertaa Sierra Leonesta, jonne Taksvärkin hankesuunnittelija Senja on pian lähdössä seurantamatkalle. Sierra Leonen uutiskatsauksessa pinnalle nousivat muun muassa teini-ikäisten tyttöjen raskaudet ja oikeus koulunkäynnin jatkamiseen.
 
hankeseurantamatkalla
Taksvärkki ry:n hankeseurantamatkalla Sierra Leonessa vuonna 2016 vietettiin runsaasti aikaa kumppanijärjestö CCYA:n toimistolla Freetownissa.

 
Teksti: Raitamaria Mäki

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>