Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – ja video vielä enemmän! 25.4.2014

Taksvärkki ry:n opintopiireissä pääsee tutustumaan kehitysyhteistyöhankkeiden toteutukseen Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Opintopiirit kokoontuvat noin kerran kuussa Taksvärkin toimistolla Helsingissä. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia hankehallinnon teemoja.

* * * * * * * * * * * * * *

Tämänkertaisen Taksvärkin Afrikka-opintopiirin tehtävä erosi aiemmista, jotka ovat keskittyneet hankkeiden suunnitteluun ja arviointiin. Nyt aihe liittyi kotimaassa nuorten parissa tehtävään globaalikasvatukseen.

Pääsimme katsomaan ja kommentoimaan ensi lukuvuoden kampanjavideon raakaversiota yhdessä Taksvärkin työntekijöiden kanssa. Opintopiiriin osallistui videon kuvaaja Janne Riikonen, joka tekee hommaa paljolti vapaaehtoistyönä. Sama henkilö on luonut myös tämän vuoden Sierra Leoneen sijoittuvan kampanjavideon. Ehkäpä tässä vaiheessa jo voi paljastaa, että ensi lukuvuonna Taksvärkin koulukampanjalla kerätään varoja nuorille Sambiassa ja Keniassa. Videolla tulee esiintymään kaksi sambialaista nuorta, jotka kertovat elämästään ja antavat kasvonsa kampanjalle.

Oli mielenkiintoista nähdä, millaisen vaikutelman video sai aikaan piiriläisissä ja keskustella sen taustalla vaikuttavista asioista, jotka eivät välttämättä näy itse videossa. Koitimme ajatella asiaa videon pääkohderyhmän eli yläasteikäisten nuorten kannalta. Koska kyseessä ei ollut vielä lopullinen versio, osa kommenteista koski teknisiä asioita, kuten henkilöiden puheen epäselvyyttä tai liian pitkää tilannekuvaa tai outoa otosta. Hieman epäselväksi monelle meistä jäi henkilöiden ja paikkojen yhteys toisiinsa. Osittain ymmärtämistä vaikeutti se, että tekstitys puuttui vielä. Musiikki herätti myös paljon keskustelua – onkin mielenkiintoista nähdä miten koululaiset reagoivat siihen. Videota muokataan vielä: joitain kohtia karsitaan ja kesto lyhenee, lisätään tekstitys ja mahdollisesti joitain faktatietoja, samoin videon nimi ja lopputekstit.

Juteltiin myös videon merkityksestä kouluvierailuilla. Se näytetään usein vierailun aluksi. Lähes koskaan sitä ei näytetä yksistään, vaan kerrotaan lisää kohdemaasta, nuorten taustoista ja haasteista, kuten koulutuksen puutteesta. Erään piiriläisen mukaan video on kurkistusikkuna kyseisen maan nuorten elämään, josta nuorilla (ja vanhemmillakin) suomalaisilla on usein hyvin hatara käsitys.

Lisäksi käytiin lyhyesti läpi Sambian viimeaikaisia uutisia. Perustuslakiuudistus aiheuttaa edelleen hämminkiä. Hallitus ei olekaan järjestänyt kansanäänestystä, mikä on saattanut presidentti Satan huonoon valoon, hän kun oppositiossa ollessaan vaati ja lupasi uudistusta. Useita vuosia Sambiassa asunut Taksvärkin hankekoordinaattori Senja kertoi, että levottomuudet vaikuttavat hieman huolestuttavilta, sillä sambialaisille on harvinaista lähteä kadulle osoittamaan mieltä.

Puolueiden välit puhuttavat. Sambian monipuoluejärjestelmä on vielä suhteellisen nuori (1991). Viime aikoina on ollut väkivaltaista käytöstä. Valtapuolueen (Patriotic Front, FP) jäsenet hyökkäsivät oppositiopuolueen (United Party for National Development, UPND) jäsenten kimppuun viikonloppuna. Poliisi tutkii asiaa. Joidenkin mielestä puolueen puheenjohtaja Hakainde Hichilema aiottiin murhata.

Lisäksi maissijauhon, tärkeän peruselintarvikkeen, korkea hinta oli otsikoissa. Sambia on eteläisen Afrikan suurimpia maissin tuottajia ja viejiä, mutta omassa maassa sen hinta pysyy korkeana.

Myös tällainen vanhempi uutinen Taksvärkin sambialaisesta kumppanijärjestöstä Barefeetistä löytyi. Järjestö auttaa katulapsia mm. esittävän taiteen avulla. Kuvareportaasi vuosittaisilta nuorten taidefestivaaleilta: The street kids turned acrobats: Helping Zambia’s homeless children. CNN Africa 4.4.2013.

Uutislähteet:

www.postzambia.com

African arguments / www.allafrica.com

www.lusakatimes.com

www.zambianwatchdog.com

www.postzambia.com

 

Teksti: Heini Rosqvist

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>