Taksvärkin hanke Madagaskarilla – oikeassa paikassa oikeaan aikaan! 6.3.2014

Tämä on toinen Taksvärkki ry:n opintopiiriläisten kirjoittama blogipostaus näille sivuille.

Taksvärkki ry:n opintopiireissä pääsee tutustumaan kehitysyhteistyöhankkeiden toteutukseen Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Opintopiirit kokoontuvat noin kerran kuussa Taksvärkin toimistolla Helsingissä. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia hankehallinnon teemoja.

* * * * * * * * * * * * * *

Vuoden ensimmäisen Afrikka-opintopiirimme aiheena oli Taksvärkin viisivuotinen Madagaskar-hanke, joka alkoi vuonna 2009 ja päättyi vuoden 2013 lopussa. Hankkeen tavoitteena oli tukea virallisen koulujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä lapsia ja nuoria. Hanke oli erittäin ajankohtainen, sillä opposition vuonna 2009 tekemä vallankaappaus on luonut lisähaasteita Madagaskarin kehitykselle.

Luokkahuone Idandassa Madagaskarilla. Kuva: Heini Rosqvist

Poliittista kuohuntaa

Tarkastelimme hanketta Madagaskarin uutisten ja loppuarvioinnin kautta.

Uutiskatsaus Madagaskariin pakotti myös syventymään hieman maan poliittiseen historiaan, sillä muuten ei olisi ollut mahdollista ymmärtää joulun alla käytyjen presidentinvaalien luonnetta.

Madagaskarin poliittista historiaa leimaa etenkin Dider Ratsirakan lähes 20-vuotinen valtakausi, joka lopulta päättyi Ratsirakan maanpakoon vuonna 2002. Tästä alkoi puolestaan Marc Ravalomananan pitkä valtakausi, joka jatkui vuoden 2009 vallankaappaukseen asti. Myös Ravalomanana lähti valtakautensa päätteeksi maanpakoon. Vuoden 2013 lopussa käytyihin vaaleihin asti Madagaskaria hallitsi puolestaan Andry Rajoelina, jonka sotavoimat nimittivät vuoden 2009 vallankaappauksen yhteydessä väliaikaiseksi presidentiksi. Nämä kolme aikaisempaa presidenttiä – Ratsiraka, Rayalomanana ja Rajoelina – eivät saaneet osallistua vuoden 2013 vaaleihin.

Tammikuussa 2014 Madagaskarin uudeksi presidentiksi julistettiin Hery Rajaonarimampianina, joka oli entisen presidentin Rajoelinan tukema ehdokas. Poliittinen kuohunta ei suinkaan loppunut, vaan vaalit niukasti hävinnyt Jean Louis Robinson piti tulosta vääristeltynä. Oikeus hylkäsi kuitenkin vaalien tuloksista tehdyt valitukset. Uuden presidentin virkaanastujaisjuhlissa esiintyi myös vakavia levottomuuksia, eikä poliittinen kriisi siis näytä vieläkään ratkeavan.

Kävimme keskustelua myös siitä, että äänestys ei ehkä tavoittanut kaikkia äänioikeutettuja ja että ainakaan kouluttautuneempi kaupunkilaisväestö ei ollut kovin tyytyväinen vaalitulokseen. Valtion talous on heikentynyt huomattavasti vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen.

Pohdintoja loppuarviosta

Opintopiirin keskustelun suurimman huomion sai Madagaskar-hankkeen loppuarviointi. Kävimme arviointiprosessin vaiheita läpi viime syksynä, kun Taksvärkki etsi hankkeelle arvioijaa. Nyt pääsimme puolestaan lukemaan syksyllä löytyneen arvioitsijan loppuraporttia.

Loppuarvioinnin eli evaluaation tavoitteena on tuottaa tietoa hankkeen tuloksista, ja hankkeen aikana opituista asioista sekä tarjota ideoita kumppanijärjestölle jatkoa varten. Loppuarvioinnista kävi ilmi miten ajankohtainen hanke oli, ja miten positiivinen vaikutus sillä oli monen madagaskarilaisen elämään.

Eniten keskustelua synnytti madagaskarilaisten motivaatio osallistua hankkeeseen. Pohdimme oikeita ja tehokkaita tapoja motivoida lapsia ja nuoria. Hankkeen koulussa tarjottu ruoka tuntui olevan suurimpia motivaation lähteitä opiskeluun, mutta se ei saisi kuitenkaan olla ainoa keino. Toisaalta oli hienoa kuulla, että etenkin hankkeeseen osallistuneet aikuiset olivat lopulta todella ylpeitä lukutaidostaan ja että taito helpotti huomattavasti heidän arkielämäänsä.

Myös hankkeen jatko aiheutti keskustelua. Loppuarvioitsija teki monia hyviä parannusehdotuksia hankkeen jatkolle ja myös me muut esitimme ideoitamme. Onnistuneen hankkeen luomiseksi on otettava monia asioita huomioon. Esimerkiksi 8-tuntinen opiskelupäivä on haasteellinen monille maaseudulla asuville, sillä heidän on tehtävä tiettynä aikana vuodesta peltotöitä päivittäin.

Keskustelujen tuloksena huomasimme miten haastavaa kehitysyhteistyöhankkeiden toteuttaminen on: kaikkeen ei voi puuttua ja kaikkia ei voi auttaa. Toisaalta tulokset olivat monin paikoin aivan loistavia, ja voidaan todeta, että hanke on antanut monille avaimet köyhyyden kierteestä pääsemiseksi.

Toivotamme kaikkea hyvää hankkeen jatkolle Madagaskariin!

 

Johanna Kelhu

 

Avainsanoina | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>