Oikeat kysymykset 4.4.2018

Taloussuunnittelu ja -seuranta olivat Taksvärkin opintopiirin syynissä maaliskuussa.

Hyvällä tahdolla ja tukemisen halulla pystyy kulkemaan vain lyhyen matkaa hankehallinnon polkuja. Kehitysyhteistyöprojekteissa maaliin pääseminen edellyttää myös rahaa, joka saa muutoksen koneiston rattaat pyörimään.

Kylmää käteistä tarvitaan sekä Suomen että kohdemaan henkilöstön koulutukseen ja palkkaukseen, tarvittavien materiaalien tuottamiseen sekä jatkuvuutta silmällä pitäen myös verkostojen luomiseen, näin tiivistetysti.

Taloussuunnittelu ja -seuranta ovatkin merkittävässä roolissa hankkeen onnistumisen kannalta. Suunnitteluvaiheessa on oleellista harjoittaa ennustamisen taitoja inflaation kehityksen ja valuuttakurssien heilahtelujen varalta sekä olla tietoinen hankemaan yleisestä hintatasosta. Näin taloudellisista resursseista saadaan tiristettyä suurin mahdollinen hyöty ilman yli- ja alijäämää.

Yksityiskohtaisuus ja joustavuus, kapasiteetti ja vaatimukset joutuvat suurennuslasin alle, kun luodaan hankemaiden olosuhteisiin sopivat toimintamallit. Näitä tarkastelemalla ja linjauksia tekemällä mahdollistetaan samalla hankkeiden vaikuttavuuden ja talouden seuranta.

Valintojen keskiössä on läpinäkyvyys, joka tähtää korruption mahdollisuuksien rajoittamiseen. Eri intervallein toimitettavat raportit lisäävät hankehallinnon talouden ja vaikuttavuuden läpinäkyvyyttä, mutta samalla kasvattavat byrokratiaa.

Rahoittajia kiinnostaa ennen kaikkea tieto, mitä heidän rahoillaan on saavutettu. Tämä on otettava huomioon, mikäli yhteistyökumppanilla on useita rahoittajia.

Kulttuurien yhteentörmäyksen välttäminen on lähes mahdotonta, kun eri toimintatavat kohtaavat. Kunhan muistaa esittää oikeat kysymykset, hankehallinnon talous on hallittavissa.

teksti: Annika Nieminen

DSC_0603

Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>