Nepal -taustaselvitys innoitti hanketiimin keskusteluja 20.3.2015

Tulevan Nepalin hankkeen suunnittelua varten koottiin hanketiimi, jossa 5 vapaaehtoista osallistuu Taksvärkin ohjelmasuunnittelijan kanssa hankkeen valmisteluun, varsinaiseen suunnitteluun sekä hankesuunnitelman kirjoittamiseen. Hanketiimi kokoontuu Taksvärkki ry:n toimistolla Helsingin Vallilassa kerran kuussa marraskuusta 2014 toukokuulle 2015.

Nepalin hanketiimi kokoontui viidenteen tapaamiseensa maaliskuun alussa kevään ensimmäisenä aurinkoisena iltapäivänä. Tällä kertaa osallistujia oli fyysisesti paikalla yksi vähemmän, kun Aino työtehtäviensä vuoksi osallistui tapaamiseen Skypen välityksellä Kabulista kotinaan toimivasta kontista käsin. Yhteydet pelasivat mainiosti ja Aino pystyi osallistumaan täysivaltaisesti Taksvärkin toimistossa käytävään keskusteluun.
Täksi kerraksi tiimin jäsenillä oli ollut kotitehtävänään kommentoida Taikan laatimaa Nepalin hankkeen taustaselvitystä sekä Nepalin kumppanijärjestö ECCA:n Jogendran ja hanketiimin vetäjän Erjan yhdessä tekemää alustavaa hankematriisia.

Taustaselvityksen todettiin olevan hyvällä mallilla, ja ryhmä antoi lähinnä muodollisia ja kielellisiä korjausehdotuksia. Mielenkiintoinen keskustelu nousi kuitenkin taustana käytettävästä aineistosta, joka voidaan oikeastaan viedä yleisemmällekin tasolle: Nepalin (tai miksei jonkin muunkin maan) hyvin tuntevat tietävät, että luvut ja tilastot eivät aina kerro kaikkea, ja todellisuus tilastojen ja virallisten lukujen takana voi olla toinen. Tekijästä riippuen tutkimukset ja viralliset tilastotkin saattavat usein puoltaa jonkin intressiryhmän kantaa tai tavoitteita, jotkut kaunistellen, jotkut todellisuutta synkistäen. Tämä asettaa omat haasteensa myös taustaselvityksen tekijälle, joka haluaa antaa mahdollisimman todenmukaisen kuvan, mutta on kuitenkin nojattava tutkimuksiin ja raportteihin.

Toinen mielenkiintoinen keskustelu käytiin Nepalin järjestöjen poliittisuudesta. Ryhmästä todettiin, että Nepalissa järjestötoiminta on usein yhteydessä eri poliittisten puolueiden toimintaan ja etujen ajamiseen. On tärkeää varmistaa, että Taksvärkin ajama toiminta ei edistä jonkin yksittäisen puolueen asemaa, vaan edut jakautuvat tasaisesti sitä tarvitseville. Tässä yhteydessä tiimi pohti yhdessä, miten paljon nepalilaiselta kumppanijärjestöltä voi penätä puoluepoliittista kantaa, ja miten ulkopuolisena koko kuviota voi edes ymmärtää. Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin tehty työ ja tulokset.

Hankematriisi oli myös edistynyt huomattavasti sitten edellisen tapaamisemme. Hankkeen tavoitteet ovat jo alkaneet paperilla selkeytyä, nyt keskustelua herättivät etenkin indikaattoreiden asettaminen ja aktiviteettien selkeyttäminen. Työskentely jatkuu yhdessä Jogendran ja Nepalin pään kanssa. Seuraavan kerran sovimme tapaamisen vasta huhtikuun puoliväliin. Hanketiimi toivottaa lukijoilleen aurinkoisia kevätpäiviä!

Teksti: Jussi Lehtinen

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>