Hankehallinnon jäljillä lokakuun opintopiirissä 20.10.2017

Syyskuussa hiljaiselon jälkeen startanneen hankehallinnon opintopiirin toinen tapaaminen sujui vilkkaissa tunnelmissa. Ryhmään oli saapunut aiheesta kiinnostuneita kehitysmaatutkimuksen opiskelijoita, muutama opetusalan ammattilainen ja kehitysyhteistyöstä muuten kiinnostuneita osanottajia. Tapaamisen aikana pureuduttiin hankesuunnitteluun ja hankesyklihallintaan. Aivan aluksi kuitenkin keskusteltiin, mikä hanke oikeastaan on ja kuinka hankkeen kumppani valitaan. Opintopiirin vetäjä ja Taksvärkin ohjelmasuunnittelija Veera Blomster kertoi, kuinka Taksvärkin hankesuunnittelu etenee ja ketä prosessissa on mukana. Hanke on osa isompaa ongelmaa ja vaikka se onkin pieni pala tätä kokonaisuutta, sen tavoitteiden on oltava toteuttamiskelpoisia – maailmanparannusta systemaattisella otteella!

Alustuksena varsinaiseen aiheeseen kuultiin ennakkotehtävän saaneiden osallistujien ajatuksia loogisesta viitekehyksestä, muutoskartoituksesta sekä uutiskatsaus Malawin tilanteesta hankkeiden osalta. Oli kiinnostavaa tietää, kuinka hankkeita seurataan ja mitkä ovat ne menetelmät, joiden kautta tuloksellisuutta voidaan mitata. Looginen viitekehys on suoraviivainen ja selkeä projektisyklien hallinnan väline, joka on toisaalta hyvin ongelmakeskeinen. ”Oikea maailma ei mahdu matriisiin.” Muutoskartoitus on taas osallistava ja vuorovaikutteinen, vaikkakin monimutkainen metodi.

Jopa aiheesta ensimmäistä kertaa kuuleva pysyi kärryillä ja sai yleiskuvan näistä hankehallinnan työkaluista. Ajatuksia heräsi erityisesti liittyen siihen, kuinka sosiaalista muutosta voidaan mitata. Muutoskartoituksen mallissa järjestön kumppanit ovat itse mukana hankkeen suunnittelussa, jonka ansiosta on mahdollista seurata yhteisöissä tapahtuvaa muutosta kokonaisvaltaisemmin ja joustavasti. Vakuuttavia tuloksia on silti pystyttävä myös osoittamaan.

Veera esitti Malawi-hankkeen sovelletun muutoskartoituksen matriisin esimerkkinä Taksvärkin hankehallinnosta. Matriisi kertoi avaintoimijoiden rooleista, yhteisistä tavoitteista ja askelista näiden saavuttamiseksi. Saimme myös lukea hahmotelman hankkeen visiosta ja missiosta. Haasteellista suunnitteluvaiheessa olivat Veeran mukaan kumppaneiden hahmottelevat edistyksen markkerit, jotka eivät olleet aivan realistisia. Näiden pohjalta saatiin kuitenkin tehtyä suunnitelma tulevaa hankesykliä varten.

Koska hankkeen suunnittelu ja seurantajärjestelmä eivät olleet vielä täysin valmiita, saivat opintopiiriläiset kuvan siitä, mitä kaikkia vaiheita prosessiin kuuluu. Kuten eräs osallistujista asian esitti: ”Nyt ei tarvitse enää pelätä, että tämä olisi aivan ylivoimainen juttu ymmärtää!”

Teksti: Sini-Maria Melanen

Avainsanoina , , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>